Божоле Нуво, Албер Бишо 2021

Изчерпана наличност
Арт.№ 1785

Изключително фино и елегантно и много вкусно и пивко, младо Божоле, от плод обран преди седмици в най-южната част на Бургундия. Както следва според традиционния метод, виното започва да ферментира естествено с дрождите полепнали по ципите му, с цели, несмачкани гроздове, пропукващи се под собствената си тежест в метален съд - въглекисела мацерация. След достигане на минимален алкохолен процент започва същинската ферментация и виното се бутилира веднага след като достигне желания алкохолен процент и баланс. Представя на пазара е в третия Четвъртък от Ноември, по традиция, а и според френското законодателство. Съпроводено е с множество различни фестивали и е придобило церемониален характер, а и започва да се разпространява като тренд и извън пределите на Франция.

Алк. 13 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Танини
 • Сладост
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Череша Череша
 • Виолетки Виолетки
 • Къпини Къпини
 • Нар Нар

Чаша за консумация

За червено вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Бели меса Бели меса
 • Меки сирена Меки сирена
 • Паста Паста

Зрялост

Готово за консумация

Повече за това вино

Албер Бишо

Албер Бишо

Първите следи от семейство Бишо датират от 1214 г., а в Бургундия се заселват през 1350 г. - в Шатонеф-ан-Оксоа. Оттогава гербът на семейството не се е променил, нито неговият символ - сърна. През 1831 г. Бернар Бишо основава бизнес за търговия с вино на негово име в Monthélie. Синът му Иполит го наследява и купува първите лозя във Волней, вече убеден, че контролът нагоре по веригата е от съществено значение. Синът му Алберт Бишо, първият носител на името, дава нов тласък на семейния бизнес в края на 19 век, установявайки се в центъра на Бон през 1912 година. Вторият Алберт Бишо, роден през 1900 г., е пионер в международната търговия - пътува непрекъснато, за да представи вината, обхожда Северна Америка, Азия, Океания ... През втората половина на 20-ти век четиримата му синове - Алберт, Бернар, Бенин и Жан-Марк, го наследяват и започва нова ера на разширяване с изграждането на голяма винарна. В началото на 90те години към компанията се присъединява и Алберик Бишо, поемайки управлението й през 1996 г. Алберик стъпва на семейните традиции, но с поглед в бъдещето - поставя началото на биологично отглеждане на лозята на Кот д'Ор, адаптира производството към нови пазари и т.н. Днес компанията притежава общо 6 имения с лозя, които покриват Бургундия от север на юг.

Всички от този производител
Божоле

Божоле

Божоле граничи на север с Бургундия и произвежда свежо, плодово и леко червено вино за ежедневно удоволствие от сорт Gamay. Ароматът му напомня за ягодово сладко и макар и сравнително наситения цвят, виното е меко и приятно на небцето. Съществуват 10 специални села, „Crus“ на Божоле, които се славят с производството на качествени и подлежащи на отлежаване вина - Saint-Amour, Julienas, Chenas, Moulin-a-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Brouilly, Regnie и Cotes de Brouilly. В световен мащаб тези вина са по-скоро непознати за начинаещия винолюбител и силно подценени от масовата публика. За това основно виновник може би е виното Bojoulais Nouveau, което по закон стартира продажбите си в целия свят в третия четвъртък на ноември, едва 2 месеца след беритба. Това младо вино е леко и плодово и не търпи на отлежаване, затова трябва да се консумира в рамките на 4 месеца след излизане на пазара.

Всички вина от този регион
Гаме Ноар

Гаме Ноар

Gamay (Gamay Noir à Jus Blanc изцяло) е червен сорт грозде, който е най-известен с производството на леките, млади и плодови червени вина на Божоле, където по всяка вероятност пристига от Германия в 14 век, след негостоприемното отношение на Бургундия към него. Характерни за Gamay са ароматите на червени череши и ягоди, а когато при винификацията е използван методът на карбоновата мацерация, на преден план излизат нюанси на варени сладкиши и банан. Тази техника най-често се използва за производството на Божоле Нуво - младо вино, представяно в цял свят едновременно винаги в третия четвъртък на ноември. Това леко, полупрозрачно вино принципно е било предназначено за работниците в лозята, но през 70-те и 80-те години на миналия век приковава вниманието на маркетинг-специалистите и търговците на вино, които бързо го превръщат световна сензация. Спорен остава въпросът, дали това не допринася за по-скоро намалената репутация на региона, отколкото за популяризирането му. Абстрахирайки се от Божоле Нуво, Gamay всъщност е може да произведе дълбоки и комплексни вина, с потенциал за отлежаване. Това е и причината за завръщането, на което се радва напоследък. В апелация Божоле са разположени 10 села (cru), най-известните от които са Moulin-à-Vent, Fleurie и Morgon. Вината се винифицират традиционно, често отлежават в дъбови бъчви и най-добрите екземпляри имат потенциал за стареене до 10 години. Гаме се среща и в долината на Лоара, където се използва предимно за приготвяне на розета в наименованията Anjou и Saumur, но понякога влиза и в бленд с Pinot Noir.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю