Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Винен клуб
  4. Bellini Cipriani - Spark the good vibes

Bellini Cipriani - Spark the good vibes

04.12.2019
Автор: Seewines Admin

Разпръсни доброто настроение през празниците - Подари Bellini!

Има барове, които са изобретили известни коктейли. Има ресторанти, които са изобретили известни ястия. Има много малко места, които са направили и двете. Представяме Ви едно такова място. Питието е BELLINI (сок от бели праскови и блестящо prosecco), кръстено на венецианския художник от петнадесети век Джовани Белини. Ястието е CARPACIO - изключително тънко отрязано парче говеждо месо с дресинг в стил Джексън Полък - от майонеза с лимонов сок, измислен за италианска контеса, която била на диета без готвено месо. То също е кръстено на италиански художник - Виторе Карпачо, който е известен с любовта си към дълбоките червени цветове. Мястото е едно и в двата случая - Harry’s Bar във Венеция.


През есента на 1929 г. Джузепе Чиприани, барман в хотел Европа във Венеция, се среща с американски студент на име Хари. Хари е редовен посетител на бара (всъщност той е във Венеция, за да лекува алкохолизма си). Джузепе има сериозни съмнения за ефективността на лечението, тъй като Хари прекарва по цели дни в бара. Когато се влошават отношенията на Хари с богатата му леля, която финансира де факто вредния му навик, той остава без пари и моли Чиприани за заем от 10 000 лири. Чиприани му заема сумата и Хари изчезва. Чиприани започва да се притеснява, че никога повече няма да види парите си, когато Хари се завърща през февруари 1930 г. и не само изплаща дълга си, но и предлага още 40 000 лири на Джузепе Чиприани, за да отвори собствено заведение - с условието то да бъде наречено “Хари”.


През следващата година, в стар склад близо до площад Сан Марко, открива врати Harry’s Bar. Декорацията напомня изискана ветроходна яхта, с много добре полирано и патинирано от времето дърво. Обслужването е елегантно и сърдечно, сякаш без никакво усилие. Посетителят веднага придобива семейно усещане. Писатели, художници, артисти и кралски особи го откриват и превръщат в любима дестинация при всяка своя визита във Венеция. До 50-те години барът се превръща в място с иконичен статут, неразделна част от Венеция. Когато приключва Втората световна война американски командир от съюзническите сили призовава Чиприани и му казва: "Вие не сте добър италианец. Защо още не сте отворил отново Harry’s Bar?”


Ресторантите са жертва на тенденции и моди - отварят и затварят на всеки пет години. Какво прави Harry’s Bar различен? Той е институция, а институциите свързват предците с техните потомци и пренасят непреходните ценности, култура и отношение от поколение на поколение. Тайната на Чиприани не е в това, което може да се види или докосне, а в това, което може да се усети. Гостоприемството, показано от един барман (Чиприани), към един клиент (Хари), e в основата на Harry’s Bar и до днес. Независимо дали сте американски турист, който иска да опита Белини, старо венецианско семейство, европейски аристократ или хедонистичен пътешественик, вие получавате същото топло гостоприемство, щедрост и грижа, които г-н Чипрани проявил към Хари през 30-те. Това е вечно!


Почти вековната история на бара му спечелват такава популярност в цял свят, че през 2001 година получава награда от министерството на културата на Италия и е обявен за “Забележителност от национална величина”.
Seewines Ви предлага оригиналът на световно прочутия коктейл Bellini, Доверете се това лято на господин Чиприани. Гениалността на това питие е в неговата простотата. Фините парченца праскова подскачат, подгонени от балончетата на просекото в летен танц, от който Ви става приятно, леко и прохладно.