Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Зад сцената
  4. АВСТРИЯ (Österreich)

АВСТРИЯ (Österreich)

25.09.2018
Автор: Seewines Admin

Моцарт, заснежени писти, торта Сахер, Зигмунд Фройд, на кое място ще се сетите за виното на Австрия? Ако не сте имали личен опит, едва ли ще е в първите десет. И, все пак, в източната част на Австрия, където Алпите се спускат към Панонската равнина и унгарската граница, около Виена и по река Дунав, виното е неразделна част от живота и ландшафта на тази страна.

 

Малко История

 

Археологически находки потвърждават, че грозде се е гледало по тези земи в предисторически времена, но Римската империя е тази, която прави от виното индустрия и я рапространява до пределни,  за лозите, географски ширини. Разпадът на империята води до изоставяне на това занимание, чак до появата на Цистреийските монаси, през Средните векове, които предават познанието, трупано с поколения в Бургундия. Австрийското винарство процъфтява и при династията на Хабсбургите, в 16-ти век, когато площите, засадени с лози, са три пъти по-големи от сегашните.

 

Следва кратък спад, през XVII ти век, поради обсадата на турците, но императрица Мария Тереза и синът й Йозеф II отново възстановяват винопроизводството, като издават декрета, с който се основават прочутите изби в покрайнините на Виена, които всяка есен сервират вино, наливано от бъчвите и местни колбаси и сирена.

 

През XIX век, първо плесен, а после и епидемията от Филоксера в Европа,  унищожават голяма част от насажденията и в Австрия. Някои автори смятат, че това е изиграло положителна роля за подмяна на голяма част от не добре представящите се сортове.

 

След войните от ХХ век, австрийското вино се технологизира и модернизира, за да обслужва, в по-нисък ценови клас, огромния пазар на съседна Германия и нейните вкусове. Този период приключва рязко, средата на 80те години, с грандиозен скандал за нерегламентирано и дори опасно за здравето добавяне на гликол във виното. Откриват го немски институции. Това води до колапс на индустрията в Австрия.

 

От тази, най-ниска точка, в съвременната история на австрийското вино, това, което възстановява репутацията му е най-строгата и стриктна, в света, система за регулация, която, тогава, приема австрийското правителство. Ирония на съдбата? Едва ли.

 

Национална класификация

 

Съществуващата система е основана на германската от време на Втората световна война, но е променена след 1985 година. Klosterneuberger Mostwaage (KMW) измерва захарното съдържание на гроздовата мъст, подобно на немската скала Öchsle, като 1градус KMW е приблизително 5градуса Oe. Просто казано, мери се зрелостта на гроздето по натрупването на захари, което се отразява на количеството алкохол за съответното означение. От слаба към висока зрялост:

 

Tafelwein                 - трапезно вино, може плодът да е от повече от един регион

Landwein                - вино на страната, над 11,5% алкохол, гроздето е от един регион

Qualitätswein          - качествено вино, произхожда от отделен район и може да се шаптализира

Кabinett                   - Qualitätswein без шаптализация, с алкохолно съдържание над 12.7%

 

Prädikatswein: обхваща категориите от Spätlese до Eiswein за сладост на виното. Не се допускат никакви добавки

.

Spätlese                           - означава "късна реколта” (сухо и полусухо)

Auslese                            - означава "избрана реколта", ботризирано грозде, брано на ръка

Ausbruch                          - вино от късна реколта се добавя към силно стафидирали зърна, за улесни пресоването им (много сладко)

Beerenauslese                 - “избрани зърна” основно стафидирани

Trockenbeerenauslese     - “сухо ягодоплодна реколта" е най-рядкото вино от групата, произведено от стафидирано грозде,

                                              което се изсушава на лозата

Eiswein                              - гроздето замръзва на клона и се пресова, докато водата в него е лед (обикновено през нощта),

                                             което увеличава концентрацията на вкусове аромати и захари   

 

 

Класификация на Район Вахау

 

"Vinea Wachau Nobilis Districtus" има три категории, всички, за сухи вина, според алкохолното съдържание:

 

Steinfeder     - максимум 11% алкохол

Federspiel     - от 11% до 12,5% алкохол, приблизително еквивалент на Kabinett

Smarаgd       - минимум 12,5% алкохол, това са някои от най-добрите сухи бели в Австрия

 

Districtus Austriae Controllatus (DAC)

 

Districtus Austriae Controllatus (латински за контролиран район на Австрия) е наскоро въведена класификация за вино в Австрия. Тя е разработена на базата на френската система Appellation d'Origine Contrôlée (AOC), но е обединена с класификацията по количество захар в мъстта. Вината с това означение имат бандерол в червено и бяло, който трябва да бъде закупен от производителя, за да се гарантира, че не се нарушават официалните квоти и да се осигури система за проследяване.

 

DAC районите са създадени за конкретни сортове и дефинират местния стилистичен профил, като при френската концепция за тероар. Както при АОС, видовете DAC са обозначени само с регионалното наименование, а не със сортовете, освен ако не е разрешено повече от един сорт. Вината, които носят името на сорта или годината на реколтата, трябва да съдържат най-малко 85% от това грозде или реколта.

 

География и Геология

 

Austria Map

В рамките на всяка лозарска зона има голямо разнообразие от различни почви, което помага да се обясни разнообразието на австрийските вина. В долината Weinviertel и долината на река Дунав, например, доминира льоса, докато в Krems, и Wachau, най-често се срещат плитки почви, над основна скала. В Терменрегион глината и варовикът преобладават, докато във Виена, Картунтум и Бургенланд, почвите са трудни за изброяване: шисти, глинести слоеве, марл, льос и пясък. В Стирия преобладават кафява пръст и вулканични почви.

 

Австрийските лозарски райони се намират в умерена климатична зона, подобна на тази, на френския регион Бургундия, на 47-48 градуса географска ширина. Летата, обикновено, са топли и слънчеви, а есента може да бъде доста мека с хладни вечери. Годишните валежи в източната част на страната възлизат на 400 милиметра. В Стирия може да достигнат 800 мм и повече.

 

Основни климатични влияния са река Дунав и езерото Neusiedlersee. Водите на реката отразяват слънчевата светлина и предпазват лозята от драстични температурни колебания. Крайбрежието на голямото 300 квадратни километра езеро е идеално за правене на вина в Beerenauslesen и Trockenbeeren стил (сладки вина от ботризирано грозде). По-голямата част от австрийските лозя се намират, приблизително, на 200 метра надморска височина. Изключение правят Долна Австрия и Стирия, където достигат до 400 и 600 метра респективно.

 

Австрия има разнообразие от местни сортове грозде (повечето са трудни за произнасяне). Те проявяват типични регионални характеристики, създадени с векове адаптация към земята и климата. Преди всичко, Grüner Veltliner, но също и Neuburger или Roter Veltliner (бял сорт), Zierfandler и Rotgipfler в Thermenregion, където се гледат червените сортове Blaufränkisch и Zweigelt, а също и St. Laurent и Blauer Portugieser - всеки от тях е отличен пример на идеята за тероар.

 

Основни Сортове

 

Grüner Veltliner

Този сорт представлява една трета от всички лозови насаждения в страната. Ако на гербът на Австрия имаше лоза, то тя щеше да е от Грюнер Велтлинер. Стилът варира от сухи вина, с ниско съдържание на алкохол (включително млади вина, сервирани от бъчвата). до гъсти и богати сладки вина с по-високо съдържание на алкохол. Сортът зрее рано и няма проблеми с физиологичната зрялост на зърната, но се нуждае от контрол на добива.

 

Според експерта по вино Том Стивънсън, Grüner Veltliner, често, е леко плодов, с нюанс на подправки и характерна нотка от бял пипер. Добре направени вина от добри реколти, имат сходство с Шардоне, произведено в Бургундия. Като Шардоне, сортът може да бъде направен в прекалено дъбов стил, докато, без контакт с дърво, придобива минералността на Ризлинг.

 

Ризлинг

Ризлингът е бял сорт грозде, произхождащ от региона на Рейн. Ризлингът е ароматен сорт, показващ цветни, почти парфюмни аромати, както и висока киселинност. Използва се за направата на сухи, полусладки, сладки и пенливи бели вина. Ризлинг вината, обикновено, са едносортови и рядко отлежават в дъб. Ризлинг е сорт, който е тероарно изразителен, което означава, че характерът на вината от сорта Ризлинг е силно повлиян от мястото на произход.

 

Австрийският Ризлинг е, почти винаги сух, с характерна киселинност. Този, от регионите Wachau, Kremstal, Kamptal и Traisental, които разполагат с шистови почви, предлага и приятна минералност. Ризлингът може да олежава и да се развива много интересно, като развива третични аромати, далеч от плодовете и цветята. Също така, при късна реколта или когато се изчаква появата на благородната мухъл, Ризлингът прави богати сладки вина в стиловете Auslesen и Beerenauslesen.

 

Zweigelt

Zweigelt е червен сорт, разработен през 1922 г. във Федералния институт по лозарство и помология в Klosterneuburg, Австрия, от  Fritz Zweigelt. Той е кръстоска на St. Laurent и Blaufränkisch. Това е най-широко разпространеният червен сорт в Австрия, като тенденцията е насажденията да нарастват.

 

Zweigelt расте на благоприятни места във всички винарски райони на страната. Не е много претенциозен към почвата, но изисква интензивна работа по регулиране на добива, поради високата си плодородност. Сортът дава леко виолетово-червеникави вина с меки танини. Като олежали, придобиват по-плътни тонове на вишна. Най-добрите примери отлежават в малки бъчви, тип Бордо.

 

Blaufränkisch

Блауфранкиш е вторият по-големина червен сорт на Австрия и е водещ в Südburgenland, Mittelburgenland и Leithaberg. Тези региони правят типични, тероарни вина. Сортът е кръстоска между Blauer Zimmettraube и Weißer Heunisch и за първи път е документиран в Австрия през 18 век. Той зрее късно и прави вина с умерени танини, висока киселинност и забележителна минерализация. Череша и червени плодове са доминиращите аромати, но вината са известни и с техния пикантен характер. Blaufränkisch има гъвкавостта на Pinot Noir - прави, както отлично розе, така и червено, което може да е леко и плодово или отлежало и дъбово. Благодарение на киселинността и танините има добър потенциал за стареене.

 

Региони на Виното в Австрия

 

Австрийските производители на вино се намират най-вече в източната част на страната.

Четирите официални лозаро-винарски района, определени от Австрийския закон за лозаро-винарския сектор, се различават значително по размер. Най-голям е Weinland Австрия (състоящ се от Долна Австрия и Бургенланд). Следват Стирия (Styria или Steirerland), Виена и Bergland (Горна Австрия, Залцбург, Каринтия, Тирол и Форарлберг).

 

Долна Австрия (Niederösterreich) е най-големият винарски район на страната. Включва осем области: Wachau, Kremstal DAC, Kamptal DAC, Thermenregion, Wagram, Carnuntum, Traisental DAC и Weinvertel DAC.

 

Gruener Veltliner е най-широко разпространения сорт в региона, но Riesling, Roter Veltliner и други бели сортове са също с голямо значение. Червените сортове като Pinot Noir, Zweigelt и Blaufränkisch са по-популярни в областите, които са най-близо до Бургенланд като Carnuntum.

 

Вахау

Широките, стръмни тераси на Вахау в Долна Австрия, на северните брегове на река Дунав, на един час път на запад от Виена, са домът на най-големите сухи бели вина на Австрия. Тук Ризлинг и Грюнер Велтлинер правят вина с изумителна чистота, прецизност и интензивност.

 

Вахау се простира в долината на река Дунав между селата Мелк и Кремс. Заедно с Kremstal и Kamptal, Wachau е един от най-прочутите винарски райони в Австрия. Климатът  е повлиян от сблъсъка на хладен и влажен въздух от горите на северозапад с по-топъл от източната част на Панонската равнина. Това създава континентален климат с изразени дневно-нощни температурни амплитуди, като разликата може да е драматична. Наред с умереното влияние на река Дунав, Wachau има макроклимат, който включва постоянна циркулация на въздуха и топлината, позволявайки на захарите и фенолните съединения да се изграждат през деня, но киселините и ароматите да бъдат запазени от по-хладните нощи. Това създава бели вина, които са с висока коцентрация и свежест.

 

Thermenregion е разположен на юг от Виена,а топлите извори, които са известни от римско време, дават името му. Правото да се продава вино от избата, първо, е предоставено на местните винопроизводители през 13 век. Въпреки, че Thermenregion, предимно, прави бели вина от местните сортове Rotgipfler и Zierfandler, той е известен и с червените вина в бургундски стил от Pinot Noir и St. Laurent.

 

Бургенланд се намира в най-източната част на Австрия, до границата с Унгария и прави около една трета от австрийското вино. Известен е, най-вече, със своите червени и сладки бели вина. Има 4 подрегиона: Mittelburgenland, Sudburgenland, Neusiedlersee-Hugelland (домът на Ausbruch вината) и Neusiedlersee.

 

Езерото Neusiedlersee е на площ от 300 км², но най-дълбоката му точка е два метра. Толкова голям воден басеин, с плитка и топла вода, прави пристигането на botrytis cinerea (благородна плесен), на есен, предсказуемо годишно събитие. Тук се правят ботризирани и късна-беритба сладки вина, които не отстъпват на най-добрите френски.

 

В Mittelburgenland и Südburgenland, около 75% от продукцията идва от червени сортове, като Blaufränkisch и Zweigelt. Вината от този район имат баланс на тяло, танини и киселинност. Правят се и елегантни и ароматни, сухи, бели, главно от семейство Пино.

 

 

ИНТЕРЕСНО:

През 1778 г. Томас Джеферсън, бъдещ президент на САЩ, след като, опитал Spattlese, е толков впечатлен, че съветва приятелите си, които са в Европа, да посетят Rheingau, за да опитат вината и да ги пренесат в Америка.

Вижте още от Зад сцената

Willamette Valley AVA

Willamette Valley AVA

от Seewines Admin , 25.10.2018
Калифорния

Калифорния

от Seewines Admin , 25.10.2018
Santa Barbara Country

Santa Barbara Country

от Seewines Admin , 25.10.2018
Mendocino County

Mendocino County

от Seewines Admin , 25.10.2018