Безплатна доставка над 119 лв.

Santa Barbara Country

25.10.2018
Автор: Seewines Admin

Кратка История

Навлизането на европейската лоза в Централна Калифорния започва от юг. Санта Барбара има късмета да е мисия на испанските францискански монаси. Те не се разделят с лозите си чак до северна Калифорния, като навсякъде, където основават мисии, засаждат и лози. Така сортът получава името Мисионерски, но и до сега произходът му е неизвестен. Виното, което е правел, е било малко и доста грубовато, но достатъчно за нуждите на църквата.

Златната треска в Северна Калифорния през средата на 18 век привлича огромен брой преселници от Европа и от вътрешността. Златотърсачите са жадни хора и винарството следва клиентите си. Северната част на Калифорния произвежда шестдесет процента от вината на щата и е дом на перлите Сонома и Напа, а Санта Барбара остава в сянка.

За официална дата на завръщане на виното в района се смята 1962 година. Знаменателното събитие е основаването на Винарна Санта Барбара от Пиер Лафон. В началото гроздето е идвало от други места в щата заради отсъствието на насаждения в района. Скоро е засадено и първото модерно лозе - с Каберне Совиньон, Шардоне и Ризлинг от Уриел Нилсен и Бил Де Мате - на тераси в района Tepusquet, долината Санта Мария.

През 2004 година филмът Sideways привлича внимание към Пино Ноар от Санта Барбара и славата на региона става световна, а търсенето на вината му все по-високо.

Местоположение

Окръг Санта Барбара се намира в най-южния край на Централна Калифорния, на близо 150 километра северно от Лос Анжелис. Обикновено планинските вериги следват крайбрежието в посока север-юг, като осигуряват защита от студения океан за лозарските райони на Калифорния.

Крайбрежието на Тихия океан при Санта Барбара обаче завива на почти 90 градуса и преминава от ориентация север - юг, в изток - запад. Това е единственото място и в двете Америки, където се наблюдава това обръщане, което е и ключето към уникалния й тероар.

Климат

Практически, окръг Санта Барбара остава отворен към океана, като неговите планини и реки образуват фуния, по която без никаква преграда нахлуват студените течения от океана. Образува се едно уникално “дишане” на долините в повтарящ модел.

Когато през деня се покачва температурата навътре в континента, топлият въздух се издига и студеният нахлува от океана на изток. Това се случва по обяд всеки ден. Дори и да са по-високи температурите, лозите получават постоянна вентилация.

През нощта температурата спада и на сутринта се образуват мъгли, които океанските ветрове разпръсват преди обяд. В зависимост от разтоянието от океана и особености на релефа, температурата навътре в окръга се покачва с всеки километър. Така в сравнително късо разтояние може да се отглеждат от хладни до топлолюбиви сортове.

Почви

Почвите в окръг Санта Барбара са предимно седиментни, произхождащи от океанското  дъно или от реките Санта Мария и Санта Инез. Има варовици и креда, диатомит, глинести и пясъчно-глинести почви. В близост до реките има и добре дренирани повърхностни почви с чакъл и едри заоблени речни камъни. Както в по-голямата част на Централна Калифорния, тектоничната активност е създала огромно разнообразие от почви и различни по състав и вид подпочвени слоеве.

Лозя и Сортове

В западния край на Санта Барбара студеното влияние на океана може да затрудни узряването дори на хладнолюбиви сортове като Ризлинг, Грюнер Велтлинер, Пино Ноар или Шардоне. На изток процъфтяват сортовете на Бордо, които имат нужда от повече топлина. Целият окръг е изпълнен с микрорайони - между реките и на различна височина и ориентация по склоновете на планините - всеки със собствен тероар, което дава на лозарите в Санта Барбара избор от много сортове, които могат да гледат.

Винопроизводство и Вина

Днес окръг Санта Барбара прави едни от най-интересните, завладяващи и балансирани вина в Калифорния. Предишните няколко десетилетия на упорита работа с тероара и сортовете и експериментаторският дух на винарите започват да се изплащат. Все повече имена предстои да науичим от Санта Барбара - и на винарни, и на вина.

Вижте още от Зад сцената

Представяме Domäne Wachau

Представяме Domäne Wachau

от Seewines Admin , 02.10.2018
Mendocino County

Mendocino County

от Seewines Admin , 25.10.2018
Виното в САЩ

Виното в САЩ

от Seewines Admin , 25.10.2018
АВСТРИЯ (Österreich)

АВСТРИЯ (Österreich)

от Seewines Admin , 25.09.2018