Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Зад сцената
  4. Слънчево Калифорнийско Вино

Слънчево Калифорнийско Вино

25.10.2018
Автор: Seewines Admin

Ако трябва да определите, кое обединява разнообразието на калифорнийското вино, то важно е да погледнете местоположението на винарските райони в щата спрямо това на районите в Европа. Нпример, географската ширина на Бордо е 44.8 градуса северна ширина, приблизително същата като тази, на щата Мейн, където не се прави много вино. От друга страна, Сонома е на 38,5 градуса на север - приблизително същата ширина като Сицилия.

Гроздето е плод и неговото поведение е като на всеки друг плод - осигурете му топлина, светлина и влага във верните пропорции за всеки сорт и ще получите здрави, максимално узрели зърна, които правят вино с енергия, подчертана плодовост и наситеност на ароматите. Лишете лозата от някой от тези елементи и тя няма да ви даде плод с достатъчно захари, за да започнете да правите вино.

Бордо се сблъсква с такъв проблем един-два пъти на десетилетие. Една хладна реколта прави вино, което не достига стандартите на една топла реколта. Калифорния, напротив, почти никога няма проблем с недостиг на слънце. Сушата, която тук е по-големият враг, не затруднява толкова земеделците, защото законът позволява напояването и става дума по-скоро за увеличение на разходите.

Независимо дали пиете Пино Ноар от долината Санта Мария в окръг Санта Барбара, Шардоне от Монтерей, Каберне Совиньон от долината Напа или Зинфандел от Мендосино,  виното ще носи ярката светлина, която Калифорния раздава в изобилие.

Един последен аспект на тероара, преди да се впуснете в изживяването, наречено калифорнийско вино - има една приказка: Лозето обича хълмче. Калифорния се намира на пролома Сан Андреас и с хилядолетия тектоничните сили са гънали ландшафта, за да предложат изобилие от хълмове и склонове с разнообразно изложение и микроклимат.

Виното на Калифорния е често ползвано като нарицателно за вината на Новия свят като  Австралия, Аржентина, Чили, Нова Зеландия. Това е по-скоро генерализация, защото всяка от тези страни, има свето специфично вино от лози на сериозна възраст. Но има нещо, което ги обединява все пак - те всички са на по-топли ширини от добрата, стара Европа.

SEEWINES ви кани на едно пътуване до Новия свят с вината на Калифорния.

Вижте още от Зад сцената

Калифорния

Калифорния

от Seewines Admin , 25.10.2018
Mendocino County

Mendocino County

от Seewines Admin , 25.10.2018
Представяме Domäne Wachau

Представяме Domäne Wachau

от Seewines Admin , 02.10.2018
Napa Valley Ava

Napa Valley Ava

от Seewines Admin , 25.10.2018
Риоха

Риоха

от Seewines Admin , 27.12.2018