Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Космос и биодинамика, Историята на Стефано Гоннелли, Терре дел Винж

Космос и биодинамика, Историята на Стефано Гоннелли, Терре дел Винж

10.04.2018
Автор: Seewines Admin

Терре дел Винж ( Terre del Ving) е малка биодинамична изба в Тоскана, създадена от Стефано Гоннелли. Намира се близо до градчето Волтерра, едно от най-очарователните в Тоскана, основано от етруските през X век преди Христа. Тази година Стефано празнува своя юбилеен гроздобер, десети поред. Избата прави близо 15000 бутилки годишно, работейки изцяло с местни тоскански сортове, накои от които познати като Санджовезе ( Sangiovese), Малвазия (Malvasia), Требиано
( Trebbiano), други по-малко известни и разпространени като Чилиеджиоло (Cigliegiolo), Колорино (Colorino), Сан Коломбано (San Colombano), Малвазия Нера (Malvasia Nera).

Освен вината, които прави от собствените си лозя, Стефано прави и две вина от лозе за което се грижи, намиращо се близо до брега на Тиренско море: в района на Монтескудайо ( Montescudaio) граничещ с Болгери, един от най-добрите тероари в Италия за Каберне.

Самата история на Терре дел Винж е доста интересна от чисто човешка гледна точка. Виното има силата да промени живота, стига да бъде оставено да го направи, като с магическа пръчица то може да го преобрази, давайки му съвсем нови цветове и форми.

Стефано: от космически инженер до биодинамичен винар

Преди десетина години Стефано е живеел и изглеждал по доста по-различен начин от днес. Инженер по образование, на времето е работел в Европейската Космическа Агенция (ESA) близо до Лайден, Холандия. Светът му тогава е бил свързан с космически сателити , днес той е свързан със Земята и с нейната енергия. Ето как описва промяната в живота си самият той: "Тогава имах къса коса, малко време за себе си, голяма къща и много отговорности. Днес имам дълга коса, малка къща, времето пак не ми достига, но отговарям само пред себе си, този вид отговорност се носи по-леко. Около 40-та ми годишнина изпаднах в един вид екзистенциална криза. Животът ми погледнат отвън беше успешен и добре подреден, но не се чувствах щастлив. Нещо ми липсваше, изпитвах чувство на празнота, струваше ми се че не вървя по моя път, че не изпълнявам предназначението си. Реших да се откажа от работата си като инженер в Холандия и да се върна в Италия за да започна нещо ново. Не беше лесно решение, но намерих силите да го взема, много от хората около мен смятаха, че съм луд и че правя голяма грешка, но най-близките ми ме подкрепиха. Животът ни тук на тази Земя е само един и е наш дълг към самите себе си да го изживеем по възможно най-добрия и смислен за нас начин. Трябваше ми известно време за да намеря пътя си и да открия какво истински ме прави щастлив и ми дава енергия да живея, но го намерих. През 2007 купихме имението Боргаручо ( Podere Borgaruccio) и започнах да правя вино там. Решението за биологично земеделие, а в последствие за биодинамика дойде спонтанно: не можех да си представя да давам отрови на моята земя. Когато започнах, не знаех нищо за винарство и лозарство, подходих към тях с любопитството и невинноста на дете. С времето натрупах опит и знания и сега разбирам много по-добре от преди тероара си и как да го отразя във виното. Но във виното няма научаване, то е много по-голямо от нас и човешкият живот не стига за да бъде изцяло разбрано. Тези, които си мислят, че са разбрали всичко, няма как да направят интересни вина".

От инженер Стефано се превръща във винар, оттам и името на проекта, Терре дел Винж, Земите на Винж ( на италиански, както и на български съкратената форма за инженер е Ing ( инж.), тоест Ving- Винж, винарят- инженер.

"Връзката със Земята, с Природата за мен е изключително важна" продължава разказа си за своя живот Стефано " Когато съм сам в лозето и работя, когато слушам звуците на Природата и дишам ароматите и се чувствам истински спокоен и щастлив". Гледайки го внимателно в очите, не е трудно да се повярва в това, излъчват спокойствие и усещане за мир.

"Малкото и голямото, времето и пространството, материята и енергията, всичко е взаимносвързано, всичко е Едно. Законите, които управляват Вселената, в биодинамиката и в Космоса са едни и същи" добавя Стефано, " За нас е по-лесно да ги усетим, отколкото да ги проумеем, рационалният ни разум е ограничен, докато този на сърцето няма граници".

Биодинамичните вина носят в себе си една особена, зареждаща енергия. Убедете се сами в това опитвайки вината на Стефано ( Terre del Ving), част от нашата селекция.