Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Десет непознати винени сорта

Десет непознати винени сорта

22.10.2019
Автор: Seewines Admin

Изборът за месец Ноември – 10-те най-непознати региона и сортове от цял свят

Работейки в света на виното вече над 10 години, съм изненадан колко „нелюбознателни“ сме ние, винените любители! Шардоне, Сира, Каберне Совиньон, Мерло и Совиньон Блан или Пино Гриджо са сортовете, които опитваме почти всеки път, когато сме в ресторант, на винен бар или си купуваме бутилка за вечеря у дома.
Знаете ли, че само според Джансис Робинсън и нейната енциклопедия „Wine Grapes“ съществуват над 1368 сорта, от които се произвежда вино във всички краища на света! Само в Италия са повече от 400 местни, което надминава Франция, Испания и Гърция, взети заедно! Чували ли сте някога за Кариканте от Етна, Шойребе от Германия, Киси от Грузия или пък Менсия от областта Биерзо, Испания? Най-вероятно повечето от Вас не са, но вината от тези сортове са не по-малко интригуващи и интересни от тези, които познаваме!

Хей, животът е приключение и според мен би бил изключително скучен, ако в менюто ни цари „еднообразие“. Чрез вината научаваме нови неща за други култури, храни, истории, традиции. Бихме могли да разберем дори какъв е климатът, но - полека, да не избързваме.
Поради липса на „слава“ и разпознаваемост, много често тези региони и сортове биват пренебрегвани от винолюбителите и следователно предлагат изключително добро съотношение цена/качество.
Искам да Ви запозная с десет от най-интересните сорта/региона от портфолиото на Сийуайнс, с които смятам, че ако ми се доверите, ще промените нагласата си към непознатите имена във винените листи и много скоро ще разберете колко необятен е светът на виното и колко много приятни изненади крие!

2017 Furmint Tokaji Dry, Disznoko, Токай, Унгария – 19.90лв.

Чували сме за десертните вина от Токай, но знаете ли, че там се произвежда невероятно бяло вино от най-разпространения за областта сорт – Фурминт! Виното е свежо и с подчертан минерален характер. Напомня Шабли, но цената е доста по-приятелска.

2018 Silvaner Iphofer trocken, Hans Wirsching, Franken, Германия – 22.90 лв.

Сортът Силванер се отглежда преди всичко в Германия и в областта Алзас, Франция. Регионът на Франкен може би е най-емблематичното място за Силванер, а Hans Wirsching е сред най-добрите производители. Бутилката може да изглежда странна, но тази форма – bocksbeutel – е традиционна за Франкен.

2017 Psarades Vineyard Plyto, Lyrarakis, о. Крит, Гърция – 27.90 лв.

Това е може би най-непознатият сорт от всички в тази селекция, Плито се отглежда единствено и само на остров Крит. Доста интересен аромат – освен цитрус, зелена ябълка и круша, се появява усещане за хвойна и един лек тревист нюанс. Лираракис работи с местни сортове, така че на Ваше място бих пробвал и Дафни, и Вилана, и Коцифали.

2017 Terra delle Fate Fiano, Feudo Disisa, Sicily DOC, Италия – 29.00 лв.

Фиано е бял сорт, който преди всичко свързваме с областта Кампания, Италия. Terra delle Fate обаче е едно от най-интересните бели вина на Feudo Disisa. Виното е по-скоро с есенно настроение – мед, жълти плодове и цветя.

2016 Nossa Calcario Bical, Filipa Pato, Bairrada DOC, Португалия – 49.00 лв.

Бикал е бял сорт, който се отглежда предимно в Байрада и Дао, на север от град Порто, Португалия. Ако харесвате бяла Бургундия, то бих Ви препоръчал Nossa Calcario. Филипа Пато е дъщеря на Луиш Пато, който спасява няколко местни сорта от изчезване и двамата са сред най-добрите производители в Португалия!

2018 Fresh & Easy Rose Zweigelt, Weingut Leth, Wagram, Австрия – 18.90 лв.

Сортът Цвайгелт е кръстоска между Блауфранкиш и Сен Лоран и се отглежда в Австрия. Обикновено се използва за направа на червено вино, но това розе е страхотно – плодово и освежаващо! Ако Ви е интересно, а вече би трябвало да Ви бъде, то пробвайте и Zweigelt от Pittnauer.

2017 Blaufrankisch Heidenboden, Pittnauer, Burgenland, Австрия – 22.90лв.

Преди две седмици препоръчах това вино на клиенти, които искаха да поръчат Мерло. Естествено, очаквах учудването – Австрия и вино?! Блау - какво? Все пак клиентите се поддадоха на неустоимия ми чар :) и смея да твърдя, че си тръгнаха доволни от това, което опитаха. Блауфранкиш има елегантност като Пино Ноар и черни плодове с подправки като Сира. А Герхард Питнауер е име, което всеки сомелиер по света познава!

2018 Freisa Langhe DOC, Brezza, Пиемонт, Италия – 29.90 лв.

Фрейза е червен сорт, който се отглежда в Пиемонт, северозападна Италия. Представете си парфюм от свежи червени горски плодове, ягода и виолетки – това е Фрейза в ръцете на Енцо Бреза – въобще едно от най-добрите имена, които имаме в портфолиото си.

2016 Saperavi Budeshuri, John Okro, Kakheti, Грузия – 39.00 лв.

Саперави Будешури е разновидност на по-познатия сорт в Гурзия - Саперави. Виното прекарва над една година в традиционните глинени амфори – квеври. Тук ви представям двойно непознато - и сорт, и начин на винопроизводство - две в едно!  Повярвайте и опитайте - грузинските вина са толкова непознати, но същевременно толкова интригуващи…

2017 Morgon, Jean Foillard, Beaujolais, Франция – 42.00 лв.

Може би сте озадачени защо Божоле присъства тук, тъй като мислите, че вече добре познавате вината, които носят това име на етикета? Е, тук грешите! За мое огромно съжаление тази френска апелация се свързва по света с т.нар. „Beaujolais Nouveau”, но всъщност северната му част крие един съвсем друг свят! Божоле, което е с потенциал за отлежаване и с комплексност във вината, която надминава понякога съседите от известни апелации като Pommard и Gevrey-Chambertin в Бургундия, с която граничи.