Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Италия и Нейните Сортове Грозде и Вина

Италия и Нейните Сортове Грозде и Вина

30.04.2018
Автор: Seewines Admin

Основното означение за качество и произход в Италия е Denominazione di Origine Controllata (DOC). То е еквивалент на френското Appellation d'origine Contrôlée (AOC) и определя правилата и парамет-рите, които производителите трябва да спазват, както и вида сортове за определени територии. Най-високият клас вина от определена територия получава едно “G” (DOCG), което означава “garantita”, гарантирана. Има и още едно териториално означение от по-нисък клас, наречено Indicazione Geogra-fica Tipica (IGT), което отговаря на френското Vin de Pays. Всичко, извън горните категории, се опре-деля като Vino da Tavola (Трапезно вино), което няма право да поставя на етикета локация, сорт и реколта. Като всяка класификация и тази има своите слабости и изключения, затов не ограничавяйте избора си само до тези означения. Има моменти, когато IGT или DOC вина са по-качествени от DOCG. Например, при възникването на “супертосканските” вина, като Sassicaia, Tignanello, Ornellaia - те са имали правото единствено на Vino da Tavola и IGT.

Ако да разбирате от вино, изглежда трудно, то да разбирате от италианско вино, изглежда почти невъзможно. Италия има 590 официално признати винени сорта, което е една четвърт от световното богатство и е повече от местните сортове на Франция, Испания и Гърция взети заедно. Страната е районирана на над 500 области, където определени сортове са позволени за производството на уни-калните вина, характерни за мястото. Научаване няма, но разбиране може да придобиете. Няма да минем без генерализации и пропуски също.

Представете си, че организирате винена вечеря или дегустация с пет различни, червени вина от Тоскана. Избирате:

1. Брунело от историческия град Монталчино

2. Отлежало Морелино ди Скансано Ризерва от крайбрежието

3. Рядко “Санджовето” от Кианти Класико, близо до Сиена, прекарало време в стари, традиционни бъчви, наречени “боти”

4. Санджиовезе Гросо, оценено с 90+ точки от нов, биодинамичен производител от Кианти Руфина, близо до Флоренция

5. Прунольо Джентиле, от производител, чийто лозови насаждения са не повече от 2-3 декара, от Монтепулчиано

Ще очаровате всички и ще си прекарте добре. Въпреки стремежа си да бъдете различни обаче, всъщ-ност Вие сте избрали пет вина, направени от един и същи сорт: Санджовезе - познат и като Брунело, Морелино, Прунольо Жентиле, Санджовезе Гросо или Санджовето.

Натрупването на малко познания ще Ви помогне да се насладите по-пълноценно на чаша червен Фу-мин, докато карате ски в италианските Алпи, охладено бяло Вердикио по безкрайните песъчливи плажове на Адриатическия бряг или леко пенливо червено вино, направено от характерните за Еми-лия-Романя различни видове Ламбруско. След кратко проучване обаче, установявате, че има 17 раз-лични сорта Ламбруско и също така, поне толкова стилове произведени вина от тях. Кое да изберете? Чаша Ламбруско Маестри, което е едно от най-наситените на цвят вина от Италия или може би Лам-бруско ди Сорбара, което е по-бледо от цветът на провансалските розета със завладяващи виолетови аромати и невероятна история на произхода. Изненадайте компанията с познанията си за местните сортове и вина от Италия. Да вземем за пример сорта Пиколит от областта Фриули. Пиколит има до-ста по-дълга документирана история от Брунело, Бароло или Болгери. Пиколит дава не само най-великите сладки вина, но по общо мнение е и сред най-великопелните местни сортове. Не по-малко интересна е и етимологията на имената на някои сортове. Например червеният сорт Пиедиросо. Име-то му означава "червени крачета” - заради червеникавия цвят в основата на лозата, който наподобява този на крачетата на гълъба. Друг сорт от областта Кампания е бялата Кода ди Волпе, чиито гроздове приличат по форма на … “лисича опашка”.

Независимо дали търсите вино според меню, събитие, настроение или сезон, Италия разполага с раз-нообразие, което ще надхвърли всичките Ви очаквания. Пенливите вина от Франчакорта, червените вина от Майолет от долината на Аоста, плодова и свежа Барбера от Пиемонт, Фиано от Авелино, Ка-риканте от Сицилия, Лакрима ди Моро д’Алба от Марке, Ербалуче от Калузо или Фалангина Фле-греа/Беневентана от Кампания са просто малка част от безкрайната вселена на вината й. Както жи-вотът в Италия се върти около храната и семейството, така и италианските винени сортове са част от семейства и групи. Съществуват 17 различни сорта Малвазия и 7 различни сорта Требиано. Дори и най-добрите експерти все още бъркат Греко (което е бял сорт грозде от Кампания), Греко ди Туфо ( което е бяло вино от областта Туфо, Кампания, направено от сорта Греко) и Греко Бианко (което е бял сорт грозде от Калабрия, което по-скоро би било друга разновидност от групата на Малвазиите).

Трудни на пръв поглед, но много интересни и богати на история са италианските сортове и вина. В селекцията на Seewines ще намерите както емблематични, така и редки и изненадващи предложения. Няма по-добър начин да завържете трайни познанства и приятелства от този да ги опитате всичките. Вкусът се изгражда с пиенето и разнообразието. Виното дава възможност на всеки от нас да се запо-знае с нови хора и места, а аз винаги съм намирал местните сортове на Италия за чудесна възможност да разбера и оценя по-задълбочено богатата й култура.

Тук предлагам един кратък списък от най-известните италиански сортове червено и бяло грозде за производство на вино, с който да започнете Вашето пътешествие по хълмовете на Италия.

Италиански сортове червено грозде:

Aglianico:използва се за производство на качествени пълноцветни червени вина в Кампания & Базиликата (най-добрите общини са Taurasi, Taburno & Vulture).

Aleatico:силен средиземноморски червен сорт, отглеждан на остров Елба, а също и в Пулия, и Лацио

Barbera:прави както елегантни, така и сочни вина в Пиемонт

Bovale:червено грозде от Сардиния с испански произход

Cannonau:отглеждано на остров Сардиния (внесен от Испания през 13 век); синоним за Гренаш

Cesanese:отглеждан в района на Лацио

Corvina:главният сорт в производството на Amarone, използван и за вина като Valpolicella, Bardolino и Recio-to della Valpolicella

Dolcetto:произлиза от Пиемонт и се превърна в огромен търговски успех

Freisa:светлочервено от Пиемонт, използвано за правенето на сухи и пенливи вина

Fumin:отглежда се в долината на Аоста

Gaglioppo:отглежда се предимно в Калабрия, в областта Cirò

Grignolino:в Пиемонт се прави от него светло червено вино, главно около Монферато и Асти

Lambruscos:семейство, съставено от поне 8 различни Lambrusco, като най- известните са: Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Grasparossa и Lambrusco Salamino. Срещат се в Емилия Романа. Произвеждат се полу пен-ливи, червени, свежи пловоди вина.

Malvasia Nera di Brindisi & Malvasia Nera di Lecce:буквално, черна Малвазия, използва се в много вина от Пулия

Molinara:един от трите сорта, използвани за производство на Amarone (другите са Rondinella и Corvina)

Montepulciano d’Abruzzo:с нарастваща популярност, прави отлични вина в районите Марке, Абруци, Молизе и Пулия

Nebbiolo:Пиемонтският сорт, използван за направата на Barolo и Barbaresco, наричан Chiavennasca във Валте-лина, Sforzato и Spanna, в Северната част Пиемонт

Negrara Veronese:характерно за област Венето, район Negrar във Valpolicella

Negroamaro:интензивен сорт, доминира в Пулия, името реферира към цвета

Nero d’Avola:нарича се също Calabrese, характерно за о. Сицилия и произвежда както мощни плътни вина, така и свежи и плодови.

Ormeasco:синоним, използван за сорта "Dolcetto" в Лигурия

Piedirosso:намира се в Кампания, и е основният сорт в някои от най-добрите вина на изба Mustilli.

Primitivo:братовчед на Zinfandel от Калифорния, с произход Хърватия, популярно е в Пулия, особено за вината: Salice Salentino и Primitivo di Manduria

Prugnolo Gentile:клон на Sangiovese Grosso, използван за правене на известното Vino Nobile di Montepulciano

Raboso Veronese & Raboso Piave:от провинция Падуа, за вина от Colli Euganei

Refosco:основен сорт за Фриули, прави светло червени вина

Rondinellaизползва се като част от трио от грозде в Amarone и други вина от Valpolicella

Sagrantino:основното червено грозде на Умбрия, използвано за отличното DOCG Sagrantino di Montefalco

Sangiovese:също наричано Morellino, Brunello, това е флагманът на Италия, използван за производството на Chianti Classico

Schiava / Vernatsch:северно червен сорт, отглеждан в Трентино Алто Адидже

* Passito (пасито) е италианска дума за вината, произведени по метода апасименто, при който грозде-то се изсушава частично, за да се концентрират вкусовете и сладостта му преди винификацията. След три до шест месеца полуизсушеното грозде се пресова с лек натиск и сокът се ферментира, докато достигне желаното ниво на сладост и алкохол. Повечето “пасито” прекарват известно време в дъбови бъчви, за да развият допълнителни вкусове и сложност и включват както червени, така и бели вина.

Италиански сортове бяло грозде:

Albana:намира се в Емилия Романа, правейки обикновени бели вина, но по интересни и характерни са слад-ките Passito вина

Arneis:бял сорт от Пиемонт, най-често от областта Роеро

Bombino Bianco:характерен за Централна и Южна Италия

Catarrato:Сицилиански, невероятни бели вина, а също така се използва за направата и на Марсалско сладко вино

Coda di Volpe:прави вината Lacyrma Christi del Vesuvio Bianco в Кампания

Cortese:използвано за производството на Gavi, в Alessandria (Пиемонт)

Falanghina:прочут с аромата си сорт от Кампания

Fiano:използва се за правене на прекрасни бели вина във и около Авелино в Кампания

Garganega:бял сорт, използван за производството на вина от Soave и Gambellara

Greco:както подсказва името, сортът е с гръцки произход. Отглежда се в Кампания за така известните бели вина Greco di Tufo DOCG

Grillo:с произход от Западна Сицилия, основен в Марсалското вино, но се произвеждат и висококачествени бели вина

Muscat:силен аромат, расте из цяла Италия ( има около 10 вина мускати .. например Зиб-бибо/Александрийски Мускат от остров Сицилия и най-вече Пантелерия и така известните Пасито ди Пантелерия)

Pigato:необичаен сорт, открит в Лигурия. Синоним за Верментино и още Favorita в Пиемонт (всъщност е доста характерен за Лигурия - расте в западната част по склоновете.)

Pinot Grigio:свежи и леки бели вина от областта Венето.

Pinot Bianco:на север, особено в Ломбардия, Венето, Фриули и Алто Адидже

Glera:сортът, използван за производството на пенливите вина Prosecco, основна съставка на известния кок-тейл Bellini от Cipriani

Tocai Friulano:грозде с объркващо име, тъй като не е свързано с унгарския Tokaji. Прави хубави бели вина във Фриули

Trebbiano Abruzzese:отглежда се в региона на Абруцо от производители като Емидио Пепе и Валентини

Verdicchio:интересно бяло грозде, използвано в Марке, район с голямо бъдеще

Vermentino:най-известният бял сорт от Сардиния, за който се смята, че е от испански произход

Vernaccia:бяло грозде, използвано в DOCG Сан Джиминяно, Тоскана