Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Шардоне & Мерло Суперзвездите в света на виното

Шардоне & Мерло Суперзвездите в света на виното

04.03.2020
Автор: Seewines Admin

Oсвен ако не се намирате в Испания или Грузия, ако спрете произволен човек на улицата и го попитате за първия винен сорт, който му хрумва, шансът да спомене Шардоне или Мерло е почти еднакъв по цял свят. Просто това са сортове, които отдавна са напуснали границите на родното си място и са станали суперзвезди във винения свят. А споменаването на Испания и Грузия не е случайно: те са сред малкото държави в света, които работят (почти) изцяло с местни сортове: Виура, Вердехо, Темпранийо, Саперави, Ркацители – те са посланици на конкретна държава, култура, тероар и език.
Да се върнем на този произволен човек на улицата – независимо дали тази улица е в Уругвай, Франция, Словения, Австралия, Китай или дори в София или Велико Търново – той или тя едва ли се замисля, че е странно да пие тези сортове на стотици или хиляди километри от родното им място. Просто ги знае, защото това се предлага в местните заведения и това е най-достъпно в кварталния магазин.
Често в Seewines говорим за по-непознати сортове, за апелации, места и традиции, но в този брой се завръщаме към основите.

Шардоне е бял френски сорт от Бургундия и, вярвате или не, е свързан с магарешкия бодил: Chardonnay е малко селце в Бургундия, което преди е било наричано Cardonnacum, вероятно наречено така заради латинското Carduus, т.е. Магарешки бодил. Шардоне, съответно, би било долината на магарешкия бодил. Ползва се за сухо вино, както и за пенливо вино – само или в съчетание с пино ноар и пино мьоние за шампанско. Дегустационните бележки традиционно включват блед цвят на слама, понякога със зеленикави оттенъци, ако идва от по-студен климат; има златистожълт цвят, ако е от топъл климат и е отлежавал в бъчви. Вкусовите и ароматни характеристики също варират според климата: от хладен климат очакваме по-зелени ябълки и круши, цитруси, сярна и минерална нотка; от топъл климат и отлежаване в бъчва плодовете биха били зряла/жълта ябълка и круша, манго, банан или ананас, както и бели цветя, ванилия, масло, сметана.
Мерло е червен френски сорт, който се прави в региона на Бордо. Името му идва от думата за птицата кос, merle. Има тънки ципи, което в процеса на винификация се изразява в по-ниски танини спрямо Каберне Совиньон, например. Най-добре му се отразяват почви като тази в апелацията Померол в Бордо – глинени с високо съдържание на желязо. Дегустационните бележки традиционно включват рубинен цвят, среден към висок интензитет на вкуса, аромат на зрели сини и черни горски плодове, лилави цветове, виолетки, дафинов лист, папрат, градински чай, анасон, кафе. Очакваме по-скоро ниска киселинност и завишен алкохол.
И накрая една дума за българското вино: да, има чудесни интерпретации на Шардоне и на Мерло у нас. Но ако застанем пред рафт с български производители и имаме избор между Шардоне или Димят, или между Мерло или Рубин... печелят вторите. Ако трябва да избираме между българско Шардоне за 20 лв. или Шардоне от Шабли за 30 лв.,... пак печели второто. Надяваме се, че разбирате какво имаме предвид.
В следващите редове сме избрали някои от най-забележителните представители на двата сорта. Различни интерпретации и държави, различни цени и със сигурност различни вкусове

ШАРДОНЕ

1. Chablis 2018, Bernard Defaix

Бургундия, Франция
Ако говорим за Шардоне, това е първото, което трябва да споменем. Шардоне като по учебник, често казват експертите. Именно в Бургундия сортът вирее особено добре, а апелацията Chablis и по-малкият й брат, Petit Chablis (от фр. – „малко Шабли“), са класически прочит на сорта, а производителят Bernard Defaix вече 6 десетилетия затваря свежест и минералност във всяка бутилка.
Цена: 39,00 лв.

2. Chardonnay Langhe DOC 2018, Brezza


Пиемонт, Италия
Шардоне от Пиемонт! Привлякохме вниманието ви, а след първата глътка ще спечелим и доверието ви. Brezza е един от най-добрите производители в портфолиото ни по отношение цена/качество, а знаейки дългогодишната й история (избата съществува от 1885г.), любопитството да дегустирате този прочит на сорта надделява.
Цена: 29,90 лв.

3. Chardonnay 2018, Inama


Венето, Италия
Inama е семейна изба в сърцето на Венето с няколко поколения винари. Запазвайки традицията и уповавайки се на тероара, те се нареждат сред най-уважаваните производители в региона на соаве – вино изцяло от сорта гарганега. Шардонето е погледът им към новото. Това е и единственото им вино, което се прави от грозде от две различни почви – вулканични и варовити. Препоръчваме ви да опитате това свежо Шардоне от Италия, което не отлежава в дъб.
Цена: 29,90 лв.

4. Vintner’s Reserve Chardonnay 2016, Kendall-Jackson


Калифорния, САЩ
Познато като „Шардонето на Нанси“, това вино е бестселър в САЩ и вече над 25 г. е най-продаваното Шардоне в родината си. Прякорът му идва от специалното място, което е заемало в Белия дом по време на администрацията на Роланд Рейгън – и най-вече в сърцето на първата дама Нанси Рейгън. Днес то вече е любимо на няколко поколения американци... а и на нас.
Цена: 33,00 лв.

5. Russian River Valley 2014, Hartford Family Winery


Сонома, Калифорния, САЩ
Ако трябва да направим списък с най-добрите вина на Сонома, не просто налични в Seewines, но и любимци на ценители по цял свят, то в него със сигурност ще присъства това Шардоне. Многократно награждавано от най-известните винени критици, виното ще достави удоволствие на всеки почитател на сорта. Интерпретацията тук е в стил Нов свят – с отлежаване в дъб и типичните за този метод нотки на ванилия, масло и сметана.
Цена: 69,00 лв.

6. Upper Barn Vineyard 2015, Stonestreet Estate Vineyards


Сонома, Калифорния, САЩ
Високо по хълмовете на Сонома, по бреговете на Калифорния, се ражда това вино – така елегантно и същевременно щедро в начина, по който разгръща вкусовете си; така копринено и все пак пластично. Вино, достойно за колекционери, то идва от престижната апелация Alexander Valley и носи нюанси на лимонов крем, зряла круша и бели цветя, а завършекът е дълъг и умоляващ за още само една глътка...
Цена: 190,00 лв.

7. Capensis 2014, Capensis


Уестърн Кейп, Южна Африка
Виното съчетава разнообразието на дивата природа на Южна Африка и модерното винопроизводство, заложило на грижа към лозето и плода. Пъстри, зашеметяващи пейзажи и исторически лозя в Стеленбош, Оверберг и Робъртсън са в основата на вината на Capensis. Изключително комплексно вино, което ще ви разкрива различни нюанси от себе си глътка по глътка.
Цена: 139,00 лв.

8. Crystal Chardonnay 2018, Aurora Winery


Ливан
Ливан и вино? Да, абсолютно. Високите температури са балансирани от ветровете и мекотата на средиземноморския климат, лозята в село Аура (вдъхновило името на избата) са сгушени сред възвишения и заобиколени от дъбови и маслинени дръвчета, които придават тревиста комплексност на аромата на вината. Бутилката е добър пример за Шардоне от топъл климат заради нотките на тропически плодове.
Цена: 44,00 лв.

9. Single Barrel Chardonnay 2015, ВИ Драгомир


Тракийска низина, България
Тракийската низина участва с този наситен и зрял прочит на международния сорт. 2015 г. пък е сред най-благоприятните реколти за България и допринася за интензивния вкус на виното. Отлежаването във френски дъбови бъчви пък придава нотки на масло, ванилия, ядки и цветисти тонове. Част от философията на избата е да създават запомнящо се вино с характер.
Цена: 65,00 лв.

10. Colorito Chardonnay 2018, Seewines Winery


Северно Ченоморие, България
Виното разчупва дъбовите традиции и отлежава в акациеви бъчви, което допринася за приятната свежест. Свежестта идва от тероара – лозята са разположени съвсем близо до Каварна, където соленият полъх на северното ни Черноморие навлиза в гроздето, а с него – и в бутилката ви. Тази интерпретация на сорта ще ви създаде истинско „виникално“ преживяване с аромат на лято и свобода.
Цена: – 27,00 лв.

МЕРЛО

1. Chateau Nenin 2011, Померол


Бордо, Франция
Ако ще говорим за Мерло, това е първото, което трябва да споменем. Разположен на десния бряг на Бордо, този регион е засаден с около 80% от този сорт – факт, който нашега запомняме с играта на думи „По-Мерло“. Няма място за шеги по отношение на виното обаче: тази бутилка е сред еталоните за добро Бордо и е купаж с Каберне Фран, като отлежават дълго в бъчви. На вкус ще откриете ситни черни горски плодове, шоколад и трюфел, които правят всяка глътка незабравима.
Цена: 139,00 лв.

2. Lagrein Merlot IGT 2015, Balter Vigna e Vino


Алто Адидже, Италия
Италия има над 2000 местни сорта грозде (Пауза за осъзнаване на този факт...) и един от тях, за който се обзалагаме, че не сте чували, е Лагрейн. Той вирее в северната част на страната, в региона Алто Адидже, а тук е водещият сорт в купаж с Мерло. Получава се динамично, добре структурирано вино.
Цена: 24,90 лв.

3. Merlot ‘Fihl’ 2015, Peter Dipoli


Алто Адидже, Италия
Производителят Peter Dipoli не си играе на случайности. След дълги години проучване на сортове, почви и методи за винификация купува земя в региона Алто Адидже и запретва ръкави. Вината му са комплексни, смели, с потенциал за отлежаване и по неговите правила. Както сам казва - No Facebook, No Twitter- Just wine!
Цена: 29,90 лв.

4. Campo del Lago 2015, Inama


Венето, Италия
Време и за червено предложение от избата Inama, като лозята растат в Коли Беричи, на по-малко от час от Соаве, където са белите сортове. Campo Del Lago, купаж от 90% Мерло и 10% Каберне Совиньон, ще превърне всяка вечер в романтично преживяване с дълбокия си тъмночервен цвят и аромат на горски плодове. Уют в бутилка.
Цена: 44,00 лв.

5. Mutato Vino Liquoroso NV, Cupano


Тоскана, Италия
Голяма рядкост е да срещнеш това уникално вино. Името Mutato произлиза от френската дума mutage, която обуславя процеса на прекратяване на ферментацията чрез добавяне на чист дестилат. Mutato е специално вино, създадено от сушено на слънце грозде от сорт Мерло, което е подсилено с Grappa di Brunello. Истинска радост за сетивата, която може да отлежава още поне 20 години.
Цена: 219,00 лв.

6. Merlot W.S. Keyes 2010, La Jota, Напа


Калифорния, САЩ
Калифорнийско Мерло, което ще помните дълго. Винарната е основана през 1898 г. от швейцарския емигрант Фредерик Хес. Мерлото произлиза от два лозови масива, La Jota и The Keyes, разположени нависоко и заобиколени от борови дървета. Вино с мощно тяло, нос на подправки и ситни черни плодове, същевременно с фин завършек.
Цена: 179,00 лв.

7. Freemark Abbey Merlot 2013, Freemark Abbey


Напа, Калифорния, САЩ
Тази бутилка е достоен посланик на един от най-известните винени региони на Нов свят – долината Напа. Избата е с над 130-годишна история, а реколта 2013 е широко спрягана като една от най-добрите изобщо в историята на модерното производство в региона.
Цена: 69,00 лв.

8. Vintner’s Reserve Merlot 2013, Kendall-Jackson


Сонома, Калифорния, САЩ
Това е типичният представител на сорта и една от американските изби с най-голям размах. Ароматите на черна череша, слива и касис се смесват с елегантни танини и мек, продължителен финал. Гроздето е от лозови масиви в крайбрежно разположения регион Сонома.
Цена: 49,00 лв.

9. The Revivalist Merlot, Hickinbotham Clarendon Vineyard, Макларън Вейл


Южна Австралия, Австралия
Топлият климат на континента приветства сортовете от Бордо бленд (Каберне Совиньон, Каберне Фран и Мерло) и в Австралия те се развиват добре. Тук сортът гостува на световноизвестния регион Макларън Вейл, като гроздето е подбрано от стари лозови масиви, засадени през 1976 г., а преди да започне отлежаването си в бутилка, прекарва 15 месеца в изработени в Бордо бъчви.
Цена: 119,00 лв.

10. Merlot Reserve 2013, ВИ Братанов


Тракийска низина, България
Избата е разположена в Южен Сакар и това е място, където тероарът дава отлични условия. Виното в тази бутилка е от най-доброто грозде на избата през 2013 г., която е смятана за една от най-добрите реколти в региона. Виното попада на 9-а позиция в класацията Топ 50 на списание DiVino през 2016 г.
Цена: 42,00 лв.