Безплатна доставка над 119 лв.

Willamette Valley AVA

25.10.2018
Автор: Seewines Admin

Кратка история

Винарството в долината Уиламет датира от 50те години на XIX век благодарение на прозрението и бунтарството на трима випускници на университета Дейвис в Калифорния,  които вярват, че Орегон е идеалното място за отглеждане на сортове с предпочитания към по-хладен климат. Между 1965 и 1968 година Дейвид Лет, Чарлс Кури и Дик Еърт, поотделно, си проправят път към долината, ​​въпреки категоричното мнение на техните професори, че е невъзможно да отглеждат грозде в Орегон.

Те са първите, които засаждат Пино Ноар в долината Willamette, както и малки количества от сродни сортове, включително Pinot gris, Chardonnay и Riesling. През следващото десетилетие непрекъснато се увеличава броя на винарните в долината. През 1979 година Пино Ноар на Дейвид Лет печели второ място на винена Олимпиада в Париж, като изпреварва повечето от колегите си от Бургундия. Пресата разпространява новината по света и така се ражда съвременен Орегон като локация за превъзходно вино.

Долината Willamette става официална AVA през 1983 година. Днес тя е призната за един от най-големите винарски райони в света, най-известен със своя многократно награждаван Pinot Noir.

Местоположение

Долината Willamette се простира в продължение на 240 километра по течението на едноименната река до вливането й в океана. Тя е защитена от крайбрежието на запад, Каскадите на изток и поредица от хълмисти вериги на север.

Не всички части на долината Willamette са подходящи за лозарство, Най-голяма е концентрацията на винарни на запад от нея, по склоновете, които са защитени от океана или сред многобройните долини, създадени от притоците й.

Willamette е културното и политическо сърце на Орегон и е дом на около 70 процента от населението на щата, включително най-големите градове, като Портланд на север,  Юджийн на юг и столицата Салем, разположена в средата на долината.

Климат

Долината Willamette се радва на сравнително мек климат, с хладни, влажни зими и топли, сухи лета. Влагата е в изобилие, но по-голямата част от валежите се появяват през зимата, а не по време на вегетация. Този умерен климат, съчетан с морските влияния на крайбрежието, прави условията за отглеждане в долината идеални за хладни климатични сортове. Долината получава повече слънчеви часове по време на вегетационния сезон, отколкото в която и да е друга област на щата. Разликата в дневните и нощните температури позволява виното да развива своя вкус и сложност, като същевременно запазва естествената си киселинност.

Почви

Долината Уиламет е старо вулканично и седиментно морско дъно, покрито с чакъл, кал, скали и камъни, донесени от наводненията преди 10-15 хляди години. В долината Willamette има три основни почвени типа:

Юрска, червеникава - ще я откриете по хълмовете Дънди. Пино Ноар, отглеждан в тази почва, има вкус като черешов пай: плодов, сладък и пикантен.

Седиментна, наносна - предимно в повърхностния слой, наречена Willakenzie (името идва от реките Willamette и McKenzie). Обикновено тази почва би била смятана за твърде богата за лозарство, но тя представлява много плитък слой, на някои места около осемдесет сантиметра само. Той не задържа вода през лятото, така че най-младите лози са почти веднага изложени на хидрострес.

При Пино Ноар от тези почви, танините и киселините винаги са добре изразени, което е много подобно на това, което намирате в Бургундия. Усещането е за сила и баланс между киселинността и танините, сякаш железен юмрук в кадифена ръкавица. Това са вина, които старят много добре.

Льос - лосът е натрупана от ветровете глина, която е оставена при отстъплението на ледници преди 12-15 000 години. Той се рони и лесно ерозира. Ароматният профил на Пино Ноар, отглеждано в тези почви, е на червен плод с нотки на земя и бял пипер.

Лозя и Сортове

Над 70% от насажденията с лози на Орегон се намират в Долината Уиламет. Пино Ноар е от сортовете, които са тероарно изразителни. Ето защо разнообразието от тероари, които се сменят често на малки разстояния един от друг, създава вина с отчетливо различен локален характер. Почти деветте хиляди хектара лози на долината са засадени със 73% Пино Ноар, 12% Пино Гри, 6% Шардоне, 2% Ризлинг, 1% Пино Блан и 6% други сортове.

Винопроизводство и Вина

Непрекъснато променящата се структура на ландшафта, както и непредсказуемите климатични модели правят долината труден за генерализации район по отношение на видовете почви и стила на вината. Докато климатът и топографията също играят важна роля в характера на виното, почвите и посадъчният материал са решаващи фактори за това, което прави долината Willamette толкова уникална и идеално пригодена за Pinot Noir.

През годините са създадени шест подзони в северната й част, които представляват 60% от лозовите насаждения в цялата долина: Chehalem Mountains, Dundee Hills, Eola-Amity Hills, McMinnville, Ribbon Ridge и Yamhill-Carlton.

Вижте още от Зад сцената

Каталуния

Каталуния

от Seewines Admin , 14.01.2019
Калифорния

Калифорния

от Seewines Admin , 25.10.2018
Представяме Weingut Leth

Представяме Weingut Leth

от Seewines Admin , 01.10.2018
ИСПАНИЯ

ИСПАНИЯ

от Seewines Admin , 27.12.2018
Oregon

Oregon

от Seewines Admin , 25.10.2018
Napa Valley Ava

Napa Valley Ava

от Seewines Admin , 25.10.2018