Безплатна доставка над 119 лв.

Oregon

25.10.2018
Автор: Seewines Admin

Кратка история

Виненото грозде не е родом от северозападната част на Тихия океан и първите лози са донесени от заселници. Henderson Luelling донася над 700 плодове и ядки, включително лозови насаждения, с каруца през 1847 година. Някои от най-ранните вина в Орегон се правят в южната част на щата. Питър Брит открива Valley View Vineyard, първата търговска винарска изба в Орегон, през 1850 година. Брит е ренесансов човек, който също работи като миньор, банкер, метеоролог и пчелар.

В началото на XX век, винопроизводството в Орегон започва да бележи първите си успехи. По това време и движението за забрана на алкохола набира сила в щата и под неговия натиск, такава е приета в Орегон четири години преди 18-тата поправка на конституцията да забрани производството и продажбата на алкохол в национален мащаб през 1920 година. Но, забраната не бележи края на винопроизводството в Орегон. Много фермери продължават да отглеждат грозде и да правят вино в мазета си. Според преброяване на американското министерство на земеделието, производството на винено грозде в Орегон всъщност се е увеличило от 1,421 тона през 1919 г. на 2,668 през 1929 г.

През 1961 година Ричард Съмър става първият студент от Университета на Калифорния Дейвис, който се отправя към Орегон с планове за отглеждане на вино. Съмър и съучениците му са съветвани от професорите си, че европейската Vitis Vinifera никога не би моглa да се отглежда успешно в хладния, дъждовен Орегон. В духа на ранните пионери на Америка това не спира тези ентусиасти да опровергаят учителите си.

Още двама студенти от Калифорния, Дейвид Лет и Чарлс Кури, се местят в Орегон през 1966 г. Дейвид Лет засажда  Pinot Noir, Chardonnay и първия Pinot Gris на Америка. Кури се премества в северната долина Уиламет, ​​засаждайки Pinot Noir и елзаски сортове в Дейвид Хил. Тези млади винари не само успяват да отглеждат грозде в Орегон, но и правят вина, които съперничат на най-добрите в света.

През 1979 година светлината на прожектора огрява Орегон и неговото Пино Ноар. По доста случаен път две бутилки Pinot Noir от The Eyrie Vineyards, реколта 1975, достигат престижната винена олимпиада в Париж, организирана от изданието Gault-Millau. Виното влиза в челната десятка. Заинтригуван, прочутият бургундски винар Робер Друа ( Robert Drouhin), организира нов конкурс Орегон срещу Бургундия. Този път виното на Дейвид Лет застава на второ място, като оставя зад себе си няколко големи имена. Пресата разказва историята на света и виното на Орегон се появява на картата.

Робер Друа има и друга огромна заслуга за успеха на виното от Орегон, като през 1987 г. е първата френска, семейна винарна, която закупува земя извън родината си, построява винарна и поставя фамилното име: Domaine Drouhin Oregon. Неговата дъщеря Вероник Друа е главен винар. Това изиграва роля на “печат за качество” за виното от Орегон пред световната общественост, а не само тесен кръг критици.

В началото на 90-те години лозаро-винарската промишленост е заплашена от нападение на Phylloxera в щата, но винопроизводителите бързо се ориентират към пресаждане върху резистентни корени, за да предотвратят сериозни щети. Щатското законодателство активно насърчава лозарството и гласува закони, които да облекчат търговията и  разпространението на орегонското вино. Орегон открива нов фокус - "зелено" винопроизводство, водейки американската винена промишленост в по-екосъобразни практики.

Oregon 1Местоположение

Орегон е щат в северозападната част на Тихоокеанското крайбрежие на Съединените щати. Река Колумбия очертава голяма част от северната граница на Орегон с щата Вашингтон, а Снейк ривър - източната граница с щата Айдахо. По 42-ри паралел северна ширина минава южната граница с Калифорния и Невада.

Орегон попада в Огнения Обръч - район, обхващащ тихоокеанския басеин, отговорен за 90% от земетресенията и дом на 75% от активните вулкани в света. Мощни и катаклизмени събития в геоложката история на региона са оформили неговата топография, спиращи дъха гледки и разнообразни винарски райони.

Климат

Общоприето е, че лозата (vitis vinifera) e избрала за дом ширините между 30 и 50 градуса и в двете полукълба на Земята. Орегон се намира в диапазона от 42 до 46 градуса северна ширина. Това, грубо казано, е по средата между Екватора и Северния полюс (от 0 до 90 градуса).

През сезона Орегон се радва на 15 часа слънце на ден. Тези дълги топли дни по време на вегетацията и цъфтежа са от решаващо значение за развитието на гроздето до беритба. Най-добрите вина на Орегон се правят от добре узряло грозде, което е развило вкусове и натрупало захари, но чиято киселинност е запазена благодарение на хладните нощи.

Орегон има два главни източника на ветрове: Тихият океан и река Колумбия. Крайбрежната планинска верига на запад и планината Кламат на юг модерират влиянието на океана, а планината Чехалем на север е преграда за студените ветрове, които се спускат по долината на реката към винарските региони на Орегон.

Северното разположене на щата му осигурява сериозно количество валежи. Крайбрежната и Каскадските планински вериги обаче играят роля на “чадър” над винарските райони. Така дори и в най-дъждовните части на щата валежите са концентрирани предимно през зимата и в сезона на зреене лозите получават необходимия стрес от недостиг на вода, за да развият комплексност на плода.

Лозарските райони в Орегон се простират в хладните до умерени климатични зони. Пионерите на съвременното вино в щата идват от Калифорния в търсене на по-хладно място за перфектното Пино Ноар - грозде и вино.

Почви

Бурното геоложко минало на Орегон е причина за видовете и разнообразието на почвите, върху които се отглеждат лози. Основните три са: седиметна-морска, вулканична и льос, не се срещат в разнообразие от примеси и разместени слоеве на ландшафта. Смяната може да е рязка, от хълм до хълм - резултат от катаклизмените събития в района отпреди 10 - 15 хиляди години. С десетки микроклимати и видове почва в целия щат, гроздето на Орегон е толкова различно, колкото и местата, от които идва.

Лозя и Сортове

Pinot noir заема повече от 60% от насажденията в Орегон, а останалите 30% са от други сортове като Пино Гри, Ризлинг, Шардоне и Сира, които все повече печелят вниманието на критиците.

Още от 70-те години на миналия век, когато започва възхода на орегонското Пино Ноар, датират и усилията за създаване на бялото вино на Орегон. Пино Гри определено е единият кандидат, но напоследък много винари са се насочили обратно към Шардоне. Опитите до скоро клонят или към дъбовия флорален стил на Калифорния, или към сдържания и многопластов стил на Бургундия. Нова вълна производители обаче вече обръщат специално внимание и оптимизират местата, избрани за засаждане, за да разкрият неговия истински потенциал в конкретните хладни условия на Орегон.

Така винарите на Орегон продължават да експериментират в търсене на перфектното съчетаване на сорт с тероар. Не става въпрос за принуждаване на земята да следва тенденции, а за почви, разположение и климат, които естествено ще предложат оптималните за даден сорт условия.

Винопроизводство и Вина

Винопроизводството в Орегон е едва 1% от това на Съединените щати  и се нарежда на четвърто място след Калифорния, Вашингтон и Ню Йорк. Винарите в щата са се посветили на правенето на малки партиди, тероарно ориентирани вина с високо качество. Всъщност повечето винарни в Орегон са сравнително малки. Седемдесет процента от тях, правят по-малко от 5000 кашона (х12 бутилки) годишно. Фокусът в Орегон е върху отговорното и органично земеделие и 47% от лозята в щата имат такава сертификация.

Тук, също така, изискванията към означенията за произход върху етикета са по-стриктни от тези на федерално ниво. Означение AVA (american viticultural area) изисква 85% от гроздето да е от района, а означение на държава, щат или област - 75%, докато в Орегон това са респективно 100% и 95%.

По същия начин, сортът отбелязан на етикета трябва да съставя минимум 75% от виното, според федералните регулации, докато в Орегон ограничението е увеличено на 90%. Това важи за Пино Ноар, Пино Гри, Шардоне и повече от 50 други сорта. Все пак системата е гъвкава и за 18 от най-разпространените сортове в света позволява участие на 25% други сортове, за да отвори място за експерименти с класичските френски блендове.

Орегон прави всички стилове вино, но напоследък се забелязва повишен интерес към пенливите вина, особено със засаждането на лози на по-високи места. Все още се правят по-малко от 70000 кашона (х12 бутилки) годишно. Много производители в долината Willamette експериментират с традиционните Blanc de Noir и Blanc de Blanc, без означение на реколтата (NV).

ИНТЕРЕСНО

През 2013 година винопроизводителите в Орегон първи в САЩ убеждават щатските власти да позволят продажбата на наливни вина в заведения и магазини. Един контейнер спестява 39 стъклени бутилки на околната среда без никакъв компромис с качеството на виното.

Вижте още от Зад сцената

Представяме Weingut Leth

Представяме Weingut Leth

от Seewines Admin , 01.10.2018
Santa Barbara Country

Santa Barbara Country

от Seewines Admin , 25.10.2018
Калифорния

Калифорния

от Seewines Admin , 25.10.2018
Каталуния

Каталуния

от Seewines Admin , 14.01.2019
Представяме Domäne Wachau

Представяме Domäne Wachau

от Seewines Admin , 02.10.2018
10 класически вина

10 класически вина

от Seewines Admin , 16.01.2020