Безплатна доставка над 119 лв.

Пиперливата Syrah

14.05.2018
Автор: Seewines Admin

Земеделието е старо като човечеството и е неразделна част от неговото развитие. Днес много науки помагат на неговия просперитет и лозите не правят изключение. Химия, биология, география, геология, климатология, хидрология и дори астрономия и физика имат своята роля в отглеждането на здрави и плодоносни лози с характер.

Отърсете се от неприятните асоциации, които думата “химия” поражда в контекста на храни и напитки, тук става дума за сериозна наука. За енолозите е изключително важно да разбират всеки един процес, протичащ между веществата, за да успеят да получат краен продукт с неповторима индивидуалност. Поводът да се обърнем към химията е невероятният сорт Syrah и една негова специфика.

Syrah (Сира) или Shiraz (както е известно в Австралия и Новия свят) е червено грозде с древен произход, за който има различи теории. Генетиката посочва два стари местни сорта като родители - чрез спонтанна кръстоска, а митологията води към древен Иран и град Shiraz (Шираз), място със 7000 години история и винарство. Освен във Франция разпространението му обхваща и Швейцария, Италия, Калифорния, ЮАР, Аржентина, Мексико, Чили. В Австралия е пренесен и засаден едва през ХІХ век, но днес Сира е най-разпространеният червен сорт там, станал емблематичен за местните винопроизводители. В световен мащаб Syrah заема седмо място по засадени площи.

Вината, произведени от това грозде са различни според произхода, климата, почвата и още много фактори, но има един белег, който ги обединява - пиперливият и пикантен послевкус - било то в по-изразен или по-приглушен нюанс. Тук се намесва химията, която е помогнала да се изясни от къде произлиза пикантната нотка във вината от сорт Сира. Съблазнителните аромати се дължат на наличието на т.нар. вещество Rotundone, намиращо се в ципите на гроздето. Големи количества от него се откриват също в растения като черен пипер, майорам, босилек и етеричните масла, произведени от различни билки. Rotundone е сложно вещество от групата на Сескитерпените, което е изолирано и в сортове като Мурведър, Каберне Совиньон, Весполина и Скиопетино и други, характеризиращи се с пикантност на профила.

Климатичните условия, методите на отглеждане и винификация са отговорни за различното количество Rotundone в крайните продукти. Изследванията сочат, че в по-хладни региони или при по-студени години вината се усещат като по-пикантни. За съпоставка бихте могли да изберете вина от Нов и Стар свят, за да откриете сами тези разлики. При Австралийските вина пикантните нотки са по-осезаеми. Ако тепърва навлизате в света на виното, би било по-лесно да започнете именно с такова вино, в което ясно и отчетливо ще усетите наличието на Сескитерпен. В последствие, като развиете своята ароматна памет, ще можете да долавяте пикантните оттенъци дори и в малки количества. За тези от Вас, които разбират виното и като инвестиция, мога да Ви успокоя - то ще запази своя очарователен пикантен нюанс десетилетия. Изследванията са доказали, че при отлежаване количеството на Rotundone не намалява осезаемо.

Не се колебайте да направите винена обиколка в света на Сирата и да оцените качествата ѝ при различните климатични условия и стилове на правене. Обещавам Ви приятни мигове - winique! Докоснете се до стила на Нов и Стар свят, с помощта на нашата винена селекция.