Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Вино и храна
  4. Реколта 2019 - кратък преглед

Реколта 2019 - кратък преглед

30.10.2019
Автор: Seewines Admin

Подготовка преди гроздобер


Август е може би най-отпускарският месец, но докато по-голямата част от хората прекарват времето си по летните курорти, нашите утрини започват в лозята, където може да се вкуси вече зреещото грозде. Измерваме периодично захарното и киселинно съдържание на гроздето. Важно е да се опитва всеки сорт, всеки парцел, да се следи за завяхване или засушаване на гроздето. Фенолната запасеност, узряването на семката и чепката, също имат важно значение. А и какво по-хубаво има от сутрешна разходка из красиви лозя.
Благоприятните климатични условия в региона на Сандански помагат за ранното узряване на нашите бели сортове и по-младите ни лозя - още в средата на август. Няма време за губене - лозята край морето също напират да предадат своя плод и няколко седмици по-късно ще са напълно готови. Процесът по подготовка на гроздето е дълъг, изисква много търпение и много разбиране. Прецизирането на точната дата за гроздобер е от особено значение за стила вино, което искаме да произведем.
Поради голямото разнообразие от късно и ранно зреещи сортове проследяването на тяхната зрялост отнема няколко месеца. Последни и най-чакани са двата наши любими сорта - Широка Мелнишка лоза, от която произвеждаме червено вино и нашето бижу – Пти Мансен, от което създаваме десертното си вино.

Гроздобер

Гроздоберът не е лесна работа - ставане рано сутрин с изгрева на Слънцето, подбират се само най-добрите чепки - веселото настроение и приятната компания правят всичко да е постижимо, да се усеща животът в цялата му преизпълненост и красота, магия и вкус.
Първи прибираме „трите бели“ - Марсан, Русан и Вионие, които за втора поредна година влизат в общ сепаж за бялото ни вино от Сандански. Като по часовник - два дни след това, между лозовите масиви започваме да трупаме касетки за Сира и Сензо - готови за розе. Ден по-късно - и идва ред на един малък, но изключителен масив с Мерло - малко количество специално вино за ценители. 

Междувременно морският тероар е предал своите характеристики и в рамките на две седмици един по един всички парцели с бели сортове са обрани. Е, с изключение на Пти Мансен, разбира се - но той ще почака до края на октомври. Странно е усещането след привършване на гроздобера - агрономите си отдъхват, лозята си почиват – вече са дали своя плод в ръцете на хората, които през изминалата година са им посветили толкова много грижи. А работата не спира всъщност - време е да се подготвят лозите за зимуване, да се подхранят, за да имат сили да посрещнат предизвикателствата на новия сезон.


Във винарната

Няма нищо по приятно за един технолог от грозде в отлична кондиция и шум от работеща преса на заден фон. И ако си мислите, че единственото, което правим във        винарната е да пием вино, лъжете се.

Когато гроздето пристигне, започва втората селекция. Отделяме всичко различно от зрънце грозде, което би попречило да получим желаното качество на виното. Запълваме ферментаторите и стартираме с грижите.

Сутрините започват с обиколка през всички съдове. Важно е да се прецени какви технологични операции ще се предприемат през деня. След това идва интересната част - грижите по бъдещото вино - обливки и делестажи, пресуване на джибри. Не един енолог не го е хващал сън, докато избере точния момент за всяка операция. Но когото и да попитате, ще ви довери с усмивка: „Да, усилието си заслужава, когато знаеш, когато усещаш какво чудно вино ще бъде създадено!“



Очаквайте...


Ферментацията на реколта 2019 вече приключи успешно, смело можем да го заявим :)
Оттук насетне част от виното оставяме да съзрява и да се развива във френски дъбови бъчви, а друга част - в съдове от неръждаема стомана.
Нашата работа никак не е приключила, продължаваме да се трудим, за да създадем вина, които да искате да отпивате всеки ден.
Планираме Ви изненади както с чистосортови, така и с купажни вина. Имайте търпение и ни се доверете!