Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Забранените вина, пред които елитът се поклони

Забранените вина, пред които елитът се поклони

21.10.2020
Автор: Seewines Admin

През 20-те години на XX век студентът маркиз Марио Инчиза дела Рокета мечтаел да създаде „чистокръвно“ вино, както той го наричал. Младият италиански аристократ Инчиза имал силен афинитет към купажните червени вина от Бордо и искал да създаде също толкова впечатляващо свое творение. Когато през 1940 г. заедно със съпругата си заживяват в имението Tenuta San Guido на брега на Тиренско море, той започва да експериментира със засаждане на няколко френски червени сорта. Не след дълго заключава, че в западна Тоскана Каберне Совиньон развива характерен облик, който се доближава до замисленото от него вино.

Така започва историята на едни от най-търсените и легендарни вина – така наречените супертосканци. Купажирането и експериментите с други сортове освен местни е било абсолютно табу в Италия преди 1940 г. Манталитетът на винарите и вкусът на италианците са толкова консервативни – дори и днес. Въпреки вече легендарния си статут, повечето супертосканци остават извън категорията на вината с контролиран произход и качество. Изключение прави Sassicaia: името има толкова специален статут, че гореспомената изба Теnuta San Guido, която го произвежда, получава категорията за контролиран произход за вината си DOC (Denominazione de Origine Controlata) въпреки абсолютното несъответствие с правилата за разрешени сортове. Изключителността е още по-очевидна тъй като, категоризирането с DOC статут на отделна изба, а не район или апелация, e прецедент в Италия. Изключение, което илюстрира реверанса на винения елит към пренебрегнатите първоначално вина.

Sassicaia (в превод „каменисто поле“) е купаж от Каберне Совиньон и Каберне Фран, първоначално приет с неодобрение. Вино с много екстракция и мощ, което определено изисква отлежаване, за да прояви богатия си характер. От 1948 до 1967 г. експериментът Sassicaia е за лична консумация в имението на маркиз Инчиза. Постепенно в този период, опитвайки отлежаващото вино, аристократът осъзнава, че то се развива изключително благородно. Роднини и приятели го насърчават да продължи да експериминтира с лозята и техниките на винификация и да усъвършенства купажа. През 1971 г. закономерно се стига до решението реколта 1968г. да бъде представена на пазара. Приета е с възторг и постепенно изгражда репутация на уникално, колекционерско и култово вино. Добрата реколта от 2014г. присъства в портфолиото на Seewines.

Постепенно успехът на eмблематичния експеримент вдъхновява родствениците на Инчиза да правят свои тоскански вина и през 1978 племенникът му маркиз Пиеро Антинори преставя друг легендарен купаж – Tignanello, реколта 1971г. (купаж от Санджовезе и Каберне Совиньон).

Друг племенник на Инчиза, Людовико Антинори, създава друго легендарно вино – Ornellaia

,купаж от Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо. Le Volte е по-достъпното, второ по ранг продължение на Ornellaia и oтличник в съотношението цена-качество.

Фамилията Антинори стои и зад друг емблематичен купаж между Каберне Совиньон и Каберне Фран – Solaia.

Ombrone Cupano е друго интересно творение, бленд между Каберне Совиньон и Мерло, отлежал в славонски дъб.

Интригуващо е и съчетанието между Каберне Совиньон и Мерло с присъствието на Сира Il Bruciato, което е по-достъпен, но автентичен представител от емблематичната фамилия Антинори.

Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран се съчетават в друг емблематичен супертосканец – Guado Al Tasso. В това вино при някои реколти присъстват и малки количества Пти Вердо, които балансират купажа и внасят допълнително танин и цвят. В селекцията ни може да намерите реколтите от 2014 до 2017 г., като спецификите са обяснени в отделните описания на вината.

Pian Del Ciampolo е своеобразен реверанс към традицията в тосканското винарство. Елегантно съчетание на Санджовезе с минимални количества Канайоло и Колорино – три сорта, типични за по-добре познатата у нас апелация Кианти. Не е без значение, че бутилката е с отлично съотношение цена-качество.

Три интересни реколти от купажа Montevertine, отново традиционно тосканско съчетание на сортове със Санджовезе във водещата роля, присъстват в портфолиото ни.

И вместо десерт: моносепажният Masseto е от 100% Мерло и е считан за кулминацията в тероарния израз на супертосканските вина. Реколта 2001 г. е оценена със 100 точки от световноизвестния експерт Джеймс Съклинг. Бившият директор на избата, където се създава Masseto, Леонардо Распини описва виното по следния начин: „Ornellaia обобщава традиционно познатите стилови белези на супертосканските вина, докато Masseto е интригуващо творение на микроклимата на един-единствен лозов масив, засаден изцяло с един специфичен сорт.“
В селекцията ни присъстват четири различни реколти.