Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Sur Lie - Върху Утайките

Sur Lie - Върху Утайките

11.02.2019
Автор: Seewines Admin

Често може да срещнете надпис на винения етикет “sur lie”, но знаете ли какво точно означава това? Ако не сте на „ти“ с френския език, продължете да четете с чаша в ръка.

Буквално преведено sur означава върху или на, а lie – утайка, за да го направим малко по-сложно и да е интересно за любознателните, dépôt също можете да откриете като утайка. Защо толкова много внимание отделят винопроизводителите на тези утайки /lees на английски език/?

В процеса на производство на вино участват дрожди, които трансформират захарите в алкохол, а след като приключат своята дейност, губят жизнените си способности и умират. Когато този етап настъпи, те падат в утайка (фина) и започват да се саморазграждат, т.е настъпва процес на автолиза. С времето енолозите са установили, че задържайки бялото вино с тези утайки, то променя вкуса си и започва да придобива приятни и по-меки тонове.

При разграждането на дрождените клетки се отделят вещества като протеини и полизахариди. Когато се прилага отлежаване върху фините утайки, протеините (маннопротеини) взаимодействат с останалите танини, защото дори и в бялото вино има малка част от тях, като така се понижава влиянието им върху вкуса. Полизахаридите (захари), от друга страна, придават обем на виното.

За подобряване на контакта между утайката и виното се практикува т.нар. батонаж, можете да се досетите, отново с френски произход – Bâtonnage. Утайките се разбъркват периодично с помощта на специален уред, докато протича етапът на sur lie, който може да е от 6 до 24 месеца, в зависимост от търсеният резултат. Важно е да се отбележи, че виното придобива по-добра стабилност и се намалява броят на обработките, преди то да бъде бутилирано и да стигне до Вас.

Виното подобрява своя вкусово-ароматичен профил, то става изключително комплексно. Долавят се нотки на масло, бриош, крема сирене, а вкусът става една идея по-мек, объл и мазен. Със сигурност, с времето ще започнете да разпознавате сами, без да имате нужда от четене на етикета, кога виното е отлежавало върху фините дрождени утайки, само и единствено по неговия вкус и аромат.