Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Зад сцената
  4. Представяме Weingut Rainer Wess

Представяме Weingut Rainer Wess

02.10.2018
Автор: Seewines Admin

От гаража до световните пазари, само, за 15 години

Райнер и Кристина Вес ( баща и дъщеря ) работят в тандем както в лозята, така и във винарната - решават кога да берат, какви дрожди да използват и кога да бутилират. Кристина развива маркетинга и продажбите на винарната, а Райнер прекарва повече време в избата. Това е успешна комбинация и Weingut Rainer Wess се смята за бързо изгряваща звезда в австрийската винарска индустрия.

 

След като изучава енология в Klosterneuberg през 80-те и прекарва няколко години в различни имения в Бордо, Райнер се завръща в Австрия в края на 90-те години на миналия век. Отначало  наема около хектар земя на хълма Лойбенберг в долината Вахау - стръмен и достъпен за работа само на ръка. От този един хектар в рамките на 10-15 години успява да се разрастне до 15те хектара, с които разполага днес.

 

Райнер Вес създава уникален спектър от вина, които отразяват геоложкото, климатичното и географското разнообразие на два винени района: Кремстал и Вахау. По-голямата част от лозята се намират във Wachau, в подножието на възвишението Loibenberg. Останалите са в Stein, Kögl, Pfaffenberg и около Krems. Самата винарна се намира в лозето Зандгрубе в покрайнините на град Кремс. Отворена през 2010 г., тя се помещава в бившите изби, собственост на местното абатство.

 

През целия вегетационен период хладен въздух се спуска от високите места към склоновете на Wachau и Kremstal. Това намалява топлината в долната част на склона, образувана от слънцето, отразено във водите на река Дунав. Сблъсъкът на двете температурни влияния създава специфичен баланс, който допринася за увеличаване комплексността на вината.

 

Реколтата се прибира обикновено от началото на октомври до ноември. Wess гарантира, че гроздето има оптимален баланс на физиологична зрялост и киселинност без намесата на благородната плесен Ботритис. Плодът се събира ръчно и се кара до винарната в малки пластмасови каси. Wess винифицира на партиди, за да осигури пълен контрол върху процеса и индивидуално изразяване на всеки сорт и лозе.

 

Rainer Wess практикува кратка мацерация (накисване с ципите), която трае едва няколко часа. След това гроздовият сок внимателно и бавно се извлича, като се използва пневматична преса. Тази процедура гарантира, че гроздето е защитено от окисляване и сокът е възможно най-чист преди началото на ферментацията. Оставя се да се избистри естествено в малки 300 литрови резервоари за ферментация от неръждаема стомана и ферментира при температури между 18 и 22 градуса, което осигурява елегантност и дълбочина на аромата и вкуса. Ферментацията може да трае от 10 дни до 2 месеца в зависимост от различни фактори като качеството на реколтата и виното, което се произвежда. Накрая то отлежава върху фините си утайки,  които допринасят за неговата комплексност и богатство. Бутилира се на следващата пролет.

 

Приблизително 60% от земята е засадена с Grüner Veltliner и 40% с Riesling (наскоро засаждат и Pinot Noir).

 

Преди няколко години Райнер Вес става член на Асоциацията на Австрийските Традиционни Винарни (Österreichischen Traditionsweingüter), която е основана през 2010 г. и  е в процес на класифициране на забележителните места в района на река Дунав (с изключение на Wachau, който има собствена система). Към 2016 година 62 лозя са класифицирани като Erste Lage - най-висок клас (представете си Grand Cru в Бургундия). Те могат да отглеждат единствено Riesling или Grüner Veltliner, а вината трябва да бъдат в сух стил с означение на етикета “1ötw”.

 

За вас сме подбрали вина от Rainer Wess, както в по-плодов и лек стил, така и Grüner Veltliner от едно от най-известните лозови масиви в Австрия - Pfaffenberg, което по традиция произвежда комплексни вина с потенциал за отлежаване над 10 години.

Wachau Gruner Veltliner

Гроздето за това вино идва от лозови масиви около Durnstein и Unterloiben, с преобладаващо алувиални почви. Грюнерът се бере ръчно, за да се подберат само най-добрите зърна. Лозите са на възраст между 10 и 40 години.

 

Krems Riesling - 2016

Гроздето произлиза от лози с възраст 20-50 години, отглеждани в двата лозови масива - Stein и Kremsleithen. Преобладаващи са шистовите почви и дори в топли години Ризлингът от тези лозя е по-скоро елегантен и деликатен, отколкото мощен.

 

Pfaffenberg Gruner Veltliner

Реколтата се събира ръчно от стръмните тераси на Pfaffenberg, в западната част на долината Кремстал. Виното старее в традиционни големи дъбови бъчви, за придаване комплексност на вкуса и аромата.

 

Kogl Gruner Veltline

50-годишните лозя, разположени в горната част на Steiner Kogl, произвеждат изключително минерални Грюнер Велтлинер. Част от почвите там са шистови, а лозовият масив е терасовидно разположен, което изисква основно ръчна обработка.

 

Loibenberg Reserve Riesling

Лозето, от което идва гроздето, е терасовидно разположено и се намира в източната част на долината Вахау. Вината от масива Loibenberg са по-меки и по-мощни от тези с произход Pfaffenberg. Също така се характеризират с екзотични и топли тонове.

 

Вижте още от Зад сцената

Представяме Weingut Leth

Представяме Weingut Leth

от Seewines Admin , 01.10.2018
10 класически вина

10 класически вина

от Seewines Admin , 16.01.2020