Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Вино или Хелоуин? И двете – ето как

Вино или Хелоуин? И двете – ето как

30.10.2020
Автор: Seewines Admin

За какво се сещате, когато чуете датата 31-ви октомври? Зависи къде живеете. И ако местоживеенето ви е някъде в Западна Европа или Северна Америка, вече тръпнете в очакване, разбира се. Хелоуин. Празникът на вси светии. Не особено популярен в Източна Европа, но все пак достатъчно – особено сред подрастващото население. Само че не толкова заради идеята в основата му, а заради маскирането и сладкишите.
Дотук – нищо общо с виното, нали? Да, ама не.
Абстрахирайте се от детския глъч и мерака за обличане в страшни костюми и последвайте нашите съвети как да направите този празник по-сладък, по-весел и по-приятен и за вас!

Всъщност празникът се корени не в Америка, чиято киноиндустрия съобщи за него по цял свят, а в обичаите и традициите на древните келти – на този ден те отбелязвали прибирането на реколтата и подготовката за дългата зима. Вярвали, че в тази нощ се отваряла границата между живите и мъртвите и от отвъдното пристигали неканени гости, търсещи да се вселят в тялото на някой жив. За предпазване хората палели огньове и се обличали в страшни костюми, имитирали, че са вече мъртви.
После се намесва и църквата и “приобщава” езическия празник към своите - така 31 октомври официално става Денят на вси светии.

Какво слагаме на трапезата на този ден? Тиква, разбира се. Тиквеният пай е нещото, без което няма Хелоуин. У нас може спокойно да бъде заместен от вкусен, топъл български тиквеник. И за да е пълно великолепието, предлагаме ви да съчетаете задължителното присъствие на канелата при тиквените ястия с бутилка от награденото с медал от Decanter наше десертно вино Disegno Petit Manseng.

Лакомство или вино? И двете, разбира се – бонбони трюфел прекрасно си партнират с речиото дела Валполичела – северноиталианското десертно вино, родом от Венето.

А ако не ви се пие точно вино, винаги можете да разчитате на Кървавия пунш на Дракула. Още една алтернатива: защо не дадете горещ старт на сезона на греяното вино? Ефектът на затопляне на кръвта ще е същият, гарантираме. А за основа на греяното вино предлагаме да използвате Colorito Червен бленд 2019. Загрейте виното, без да допускате да заври, заедно с пръчица канела и с карамфил, кафява захар, лимонови и портокалови корички на вкус. Ммм, наслада…

Ако сте твърд противник на чуждите празници и нищо не може да ви накара да харесвате Хелоуин, насладете се на последната събота от този месец. Посрещнете 1-ви ноември, Ден на народните будители, с бутилка българско вино, за което ви предлагаме мавруда на Петър Георгиев и Радостин Милков.

Изберете настроението и виното, което върви с него, настанете се удобно на дивана и споделете с приятели. Или посветете време на себе си: книга или филм са винаги подходяща компания. „Денят на вси светии“ на Агата Кристи комбинираме с великолепна Сира от Нов свят (за точно тази бутилка някой беше казал „Толкова е хубава, че пиеш и плачеш!“) ., а „Мълчанието на агнетата“ с Кианти – Санджовезе, расло по живописните склонове на Тоскана. Изборът е ваш. Наздраве!