Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. Рибата, виното, празниците…

Рибата, виното, празниците…

04.12.2020
Autor: Seewines Admin

Наскоро ви споделихме за един чуждоземски празник, поставящ началото на зимните празнични чествания по̀ на запад от нас.
За нас тези чествания започват в първите дни на декември – с честванията на света Варвара, свети Сава и кулминиращи в Никулден.

Защо и откога Никулден е толкова тачен не е тема за обсъждане тук, но факт е, че този ден е ден на банкерите, финансистите, рибарите, моряците, пътешествениците, дори град Бургас го тачи като свой празник. Разбира се, тук има резон – все пак Бургас е неразривно свързан с морето.

С която и да е от описаните групи да се припознавате, едно е общото между тях – трапезата. Риба. Не просто риба, а шаран. Защо шаран – защото според едно поверие това е рибата, която спасява лодката на свети Николай.

Богата е празничната трапеза за Никулден, макар и все пак да отчита, че празникът е насред Коледните пости и месото липсва. Кулминационното ястие е, разбира се, Рибник – шаран, пълнен с булгур, ориз, лук и орехи. Освен него обредни хлябове и други ястия от риба красят масата, както и неизменните за сезона боб, чушки, постни сарми, варена царевица, жито и други.

Както се досещате, в Seewines активно опитваме да прокарваме идеята за правилното съчетание между храна и вино, затова и днес идваме на помощ на гурмантиците у нас.

Следвайки класиката на максимата, че рибата върви с бяло вино, препоръчваме да съчетаете вашия морски шедьовър с прекрасно българско Шардоне, отлежало за кратко в акациеви бъчви и запазило аромат и свежест, които прекрасно ще допълнят вкусовите качества на рибника ви - Colorito Chardonnay.

 

Ако държите на вино с малко повече цвят – разбираемо е, все пак е зима, а и навън еснежно, може да комбинирате с розе от Прованс: това „тайно“ творение на Chateau des Sarrins – Secret 2016, е с отлежаване в бъчва, иначе нетипично за розетата, и с наситени вкусове и аромати.

Ако сте в настроение за нещо още по-дръзко, ето предложението ни за червено вино: Пино Ноар от Нов Свят и конкретно от българската звезда във винопроизводството, Елена Брукс, родом от Лясковец, която вече десетилетия създава впечатляващи бутилки в Австралия: Heirloom Vineyards Pinot Noir 2016.


 

Естествено, няма да изневерим на себе си и задължително ще предложим и препоръки, в случай че имате желание да опитате нещо ново: как ви звучи оранжево вино с шаран – любопитно, нали? Йаго в Грузия работи единствено със сорта Чинури и прави с него невероятно богати и интересни вина. Имайте предвид, че тази стилистика е по-особена – гроздовият сок отлежава заедно с твърдите части в глинени амфори (квеври), а крайният резултат е оранжево вино с лека утайка и високи танини. Ако ще пробвате нещо различно този Никулден, нека е Chinuri Iago 2017!