1. Home
 2. Wine
 3. Wine type
 4. Fortified wine
 5. Dow's Vintage Port 1970

Dow's Vintage Port 1970

In stock - delivery within 24 hours on working days for Sofia.
Art. # 3299

Вино разкриващо предимно землисти и месести ромати със забележими нотки на глинеста дървесина, шубрак, карамел и суха слива. След няколко минути започват да се появяват привлекателни аромати на портокалова кора и тъмен шоколад. Много богат, топъл и пикантен на небцето, с нежни и копринени танини. Продължителен и комплексен послевкус.

Profile

 • Fruit
 • Body
 • Dryness
 • Tanins
 • Sweetness
 • Freshness
 • Alcohol

Flavours

 • Chocolate Chocolate
 • Dried Fruits Dried Fruits
 • Soil Soil

Glass

For dessert wine

Serving Temperature

Cellar temperature Cellar temperature

Food pairing

 • Soft Cheese Soft Cheese
 • Hard Cheese Hard Cheese
 • Chocolate Chocolate

Maturity

Ready, but will keep

More about this wine

Даус

Даус

Повече от два века името DOW се свързва с най-добрият порт от лозята в долината Дуро. През целия 20-ти век и до 21-ви, семейство Симингтън е надграждало наследството на предходните семейства Силва и Дау. Поколения винопроизводители от Симингтън са работили в лозята на Dow: Quinta do Bomfim и Quinta da Senhora da Ribeira, създавайки от тях превъзходно концентрираните вина на Dow, които са интензивни и танинови, когато са млади, узрявайки до превъзходна елегантност с възрастта и аромати на виолетка и мента. Атрактивният и отличителен по-сух завършек на Dow е разпознаваемата черта на вината от този страхотен производител. Историята на Dow’s е необичайна сред всички велики производители на порт. Започва през 1798 г., когато Бруно да Силва, португалски търговец от Порто, прави пътуване, което е противоположно на това на първите британски търговци. Бруно се установява в Лондон, откъдето внася вино от родната си страна. Оженил се за англичанка и бързо бил асимилиран в лондонското общество, където бизнес проницателността му довела до добра репутация на вината му. Но избухването на наполеоновите войни излага бизнеса му на опасност. Неуспокоен, Бруно да Силва кандидатства за „маркови писма“ (Royal Assent, за да оборудва търговски кораб с оръжия), за да осигури безопасно преминаване на пристанището си от Порто до Бристол и от там до Лондон. Това става първата и единствена компания за порт, която транспортира скъпоценните си товари под собствена въоръжена защита през коварния Бискайски залив, което е било силно разубеждаване за атака през период, когато по-малко проницателните компании са губили продажбите си. Пристанищният корабоплавателен бизнес беше продължен от сина на Бруно, Джон да Силва, който през 1862 г. доведе в партньорство Фредерик Уилям Косенс. Заедно със сина на Джон, Едуард, те стават активните партньори в Silva & Cosens. Едуард да Силва наследява бизнес способностите на дядо си и компанията продължава да просперира. Едуард става много уважавана фигура в лондонската търговия с вино и е един от основателите на Wine Trade Benevolent Society, водещата благотворителна организация, която съществува и до днес като основна британска организация за търговия с вино. През 1877 г. Silva & Cosens се обединяват с друга водеща пристанищна компания Dow & Co, чийто старши партньор е Джеймс Рамзи Доу, който се прочува през 1856 г. с публикуването на важния си трактат „An Enquiry on the Vine Fungus ". „Гъбата Oidium по онова време опустошава лозята на Дуро. Макар и по-малки от Silva & Cosens, Dow & Co се превръщат в много високо ценен производител на порт с особено добра репутация за своите Vintage Ports и когато двете компании се обединяват, марката се приема, като DOW’S.

All wines of the same producer
Douro Valley

Douro Valley

-

More wines of this region
Touriga

Touriga

Touriga Nacional is perhaps the most appreciated and valued variety in Portugal, one of the base in the finest red wines from Dao and Douro wine regions, also a key ingredient in the fortified wines of Port together with Tempranillo. The variety displays bold dark-fruit flavours, often with hints of spice, leather and violet, has firm tannins and shows great ageing potential.

More wines of the same variety

Customer reviews

No reviews available

Be the first to review