1. Home
 2. Wine
 3. Wine type
 4. Red wine
 5. Sangiovese
 6. Il Poggione Brunello di Montalcino

Il Poggione Brunello di Montalcino 2013

In stock - delivery within 24 hours on working days for Sofia.
Art. # 3347

Брунело ди Монталчино от 2013 г. отговаря на безупречната репутация, спечелена от тази изба през годините. Това е плътно и красиво направено санджовезе, което осигурява интензивно и сочно качество на плодовете с черна череша и пикантна слива. Букетът следва меки дъбови нотки на дим, катран и препечени ядки. Има и друг ароматен компонент, който включва натрошен камък и изсушена билка или мента. Това вино показва елегантна еволюция в бутилка и обещава много дълго развитие.

Profile

 • Fruit
 • Body
 • Dryness
 • Tanins
 • Freshness
 • Alcohol

Variety

Sangiovese

Flavours

 • Cherry Cherry
 • Nuts Nuts
 • Green Spices Green Spices

Glass

Large glass for red wine

Serving Temperature

Room Temperature Room Temperature

Food pairing

 • Red Meats Red Meats
 • Raw Dried Meats Raw Dried Meats
 • Hard Cheese Hard Cheese

Maturity

Drink now

More about this wine

Ил Поджоне

Ил Поджоне

Il Poggione е изба, потопена в историята с произхода си от края на 1800 -те години. Собственост на Леополдо и Ливия Франческо, тя се намира под красивия град на хълма Sant’Angelo in Colle, част от наименованието Brunello di Montalcino, характеризиращо се с умерен, но добре вентилиран микроклимат. Това е от полза за гроздето, като поддържа освежаващи нива на киселинност и удължава времето за узряване. Винарският екип на баща и син Fabrizio и Alessandro Bindocci привличат най -доброто от тези привилегировани лозя; те също са привърженици на традиционен стил на производство на вино, който включва потапяне на шапката с чести преливания (за повече извличане на цвят и танин) и отлежаване в големи бъчви (така че ароматите на дървото да останат фини и да не пречат на естественото изразяване на тероарът Санджовезе и Сант Анджело). Бутилирането на Riserva, направено в най -добрите реколти, получава поне една година допълнително отлежаване във френски дъбови бъчви. Типичният стил е интензивен, наситен, мощен, пълен с тъмни плодове, ментол, сладък дим, аромати на какао и подправки и нотка на земност. В най -добрите реколти вината демонстрират изключително развитие в бутилки. Това е еталонно свойство за фини, традиционно направени вина, способни да остаряват превъзходно.

All wines of the same producer
Tuscany

Tuscany

Тоскана е сред най-разнообразните и значими области за италианското вино, където се получава оптималната комбинация на местни и международни сортове, разположени на много различни тероари. През втората половина на ХХ век тя успя да измине пътя от невзрачно качество до създаване на ярки международни звезди като Sassicaia, Solaia и Ornellaia. Не случайно ги наричат Супертоскански (Supertuscan) заради невероятните им ароматни и вкусови характеристики, съчетани с потенциал за отлежаване. Погледната на картата, Тоскана прилича на лозов лист в сърцето на Апенинския полуостров. Тя е границата между силно индустриализирания Север и селскостопанския Юг на Италия. Дели се на девет отделни провинции: Арецо, Флоренция, Гросето, Ливорно, Лука, Маса-Карара, Пиза, Пистоя и Сиена, кръстени на главните градове. Колкото и да е различна Тоскана, като цяло климатът й е средиземноморски с много слънчеви дни в годината. Почвите са основно съставени от глина, пясък и варовик. Шейсет и осем процента от релефа на областта е описан като хълмист. Сортовете, които са най-разпространени, са санджовезе (абсолютен лидер и безкрайна гордост за местните), канайоло, малвазия, требиано, каберне совиньон, каберне фран, мерло, шираз, верментино и чилиеджоло. Санджовезе (Sangiovese) вече се е превърнал в синоним на топвино от Тоскана, и макар сортът да е широко разпространен в Централна Италия, тосканският климат (който понякога е с доста мразовити зими) и богатите на калций варовиково-глинести почви се оказват най-гостоприемни за него. Санджовезе може да бъде богато и сочно, но освен това притежава добър потенциал за пресъздаване на специфичния за района тероар. Традиционно в областта го купажират с канайоло и с малвазия, а понякога и с требиано, но от 80-те години на XX век производителите, отдадени на идеята за суперпремиумни вина с принадлежност, го предпочитат 100% чисто. Това е залегнало и в класификацията на областта, според която високите категории DOC и DOCG толерират санджовезе като задължителен участник с над 85% в сортовия купаж. Ето защо не е чудно, че санджовезе владее лозята на Карминяно (Carmignano), Руфина (Ruffina), хълмовете около Винчи (Vinci), Кианти (Chianti) и Кианти класико (Chianti Classico), на юг около Монтепулчано (Montepulciano) и Монталчино (Montalcino). Броят на насажденията за един хектар е 3500 - 4000 за старите лози и 6000 - 10 000 за новите.

More wines of this region
Sangiovese

Sangiovese

Sangiovese (or Nielluccio in Corsica), a dark-berried vine, synonymous with the red wines of Tuscany, and all the romanticism that goes with the territory. Sangiovese is the core constituent in some of the great names in Italian wine thanks to its ability to balance between its high acidity and firm tannic structure. Its characteristic flavours of dark cherries and black stone fruit are backed by secondary notes of dried tomato and herbs. The use of oak enriches the flavours toward plum and even wild raspberry. In Tuscany, Sangiovese is the sole grape variety permitted in the prestigious Brunello di Montalcino DOCG and provides the backbone to Vino Nobile di Montepulciano and the popular wines of Chianti.

More wines of the same variety

Customer reviews

No reviews available

Be the first to review