Гая и Рей Гая 2015

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 3294

Историческо вино от винарната Гая е вино, което не само прекроява наследството на самата къща, но и предефинира Пиемонт като един от наистина великите винарски региони в света. Името на дъщерята на Лучия и Анджело Гая, Геая Гая, и бабата на Анджело Гая Клотилде Рей (великият матриарх на семейството и един от най-перспективните визионери), Gaia & Rey е бутилирана за първи път през 1983 г. и е пусната на следващата година. С това историческо бутилиране Анджело Гая показа на света, че изключителни бели вина могат да се произвеждат в хълмовете Ланге, където червените вина са доминирали преди това. Ароматите показват бели цветя и дълбочина, с изразителни нотки на зелена ябълка, круша и камениста минералност. Това вино е комплексно със сложна текстура, плътно тяло, но жизнена свежест.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Шардоне

Доминиращи аромати

 • Масло Масло
 • Минерални аромати Минерални аромати
 • Ябълка Ябълка

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Риба Риба
 • Бели меса Бели меса
 • Паста Паста

Зрялост

Готово, но ще запази качествата си

Повече за това вино

Гая

Гая

Перлата в короната на италианското винепроизводство, изба Гая, е снована през 1859г. от Джовани Гая в района на Барбареско (Пиемонт, Италия). Днес Гая е притежание и се управлява от вече пето поколение на семейството, успявайки през годините да изгради традиция на безрезервна отдаденост към постигане на безкомпромисно качество. Благодарение на Барбареско, флагманът на избата, в началото на 20-ти век, вината на Гая заемат челни позиции в Италия. През 1961г. към избата се присъединява и Анджело (правнук на Джовани), който умело съчетава запазването на традициите на района Ланге с дръзки иновативни решения - както при лозовите насъждения, така и в самите изби. Анджело е и първият, който представя прекрасните Гая вина на международните пазари. Днес избата притежава 250 декара лозя в областите Барбареско (Барбареско и Треизо) и Бароло (Сералунга д'Алба и Ла Мора), както и в Тоскана (Пиеве Санта Реститута в Монталчино и Ка'Марканда, намиращи се в областта Болгери).

Всички от този производител
Пиемонт

Пиемонт

Пиемонт се радва на ненадминато място сред най-добрите винарски региони в света. Разположен в северозападна Италия, той е домът на повече вина DOCG от всеки друг италиански регион, сред които са толкова известни и уважавани имена като Barolo, Barbaresco и Barbera d'Asti. Макар и известен със своите строги, танинови и флорални червени вина, произведени от Nebbiolo, най-голямата история за успех на Пиемонт през последното десетилетие е сладкото, бяло, пенливо вино Moscato d'Asti. Пиемонт се намира, както подсказва името му, в подножието на Западните Алпи, които обграждат северната и западната му страна и образуват неговата естествено граница с Прованс. На югоизток се намират най-северните Апенински планини. Тези ниски крайбрежни хълмове разделят Пиемонт от неговия дълъг, тънък съсед Лигурия и Средиземно море отвъд. Пиемонт: „в подножието на планините“ Алпите и Апенините имат голямо значение тук, по различни начини. Те са до голяма степен отговорни за благоприятния климат в региона и в продължение на много векове осигуряват определено ниво на защита от нашествие. Въвеждането и редовното актуализиране на чужди технологии за винопроизводство е една от основните причини Пиемонт да остане толкова напреднал в лозарството в сравнение с други италиански региони. Близостта на региона до Франция също играе роля в това.

Всички вина от този регион
Шардоне

Шардоне

Смело можем да заявим, че това е най-известното бяло грозде и най-разпространеното в света. Разбира се, най-разпознаваеми са вината, идващи от Бургундия (особено Шабли) и Калифорния, не трябва обаче да се подценяват и други региони като Италия, Австралия, Нова Зеландия и дори Южна Америка. Не е лесно да се опишат ароматите на шардонето. Причина за това не е толкова в комплексността на сорта, колкото на податливостта му към допълнителни еноложки техники - като ябълчно-млечна ферментация, добавяща масленост и плътност на тялото и ферментация или отлежаване в дъбови бъчви, привнасящи опушени ванилови, медени и дори канелени нотки във виното, а контактът с фините утайки пък придава тестени, бисквитени нюанси. И всичко това приятно инкорпорирано с плодовите аромати на сорта - тропически плодове като банан, гуава, ананас и костилкови такива - праскови, нектарини и кайсии, понякога примесени дори с цитрусови и ябълкови нотки. Кои ще са доминиращите аромати зависи от климата - по-топлите региони ( Калифорния, Австралия) извикват на преден план тропическите такива, умерените ( Южна Бургундия, Нова Зеландия) - костилковите, докато по-хладните ( Шабли, Шампан ) клонят към цитрусовите и ябълкови нюанси.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю