1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Бели вина
 5. Шардоне
 6. Мюрсо Вией Вин Перно Беликар

Мюрсо Вией Вин Перно Беликар 2018

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 2530

Плод от стари лозя придаващи сила и структура на виното. Елегантно и ефирно вино, което е подходящо както за консумиране сега, така и за отлежаване.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Сладост
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Шардоне

Доминиращи аромати

 • Кайсия Кайсия
 • Ванилия Ванилия
 • Минерални аромати Минерални аромати

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Риба Риба
 • Морски дарове Морски дарове
 • Бели меса Бели меса

Зрялост

Готово за консумация

Повече за това вино

Перно Беликар

Перно Беликар

Перно Беликар (Pernot Belicard) е малък производител от селото Пюлини, Кот д’Ор, Бургундия. Притежава едва 60 дка собствени лозя, като преди 2009 е продавал цялото грозде на други производители. Филип полага огромни усилия да запази старите лозя, като насажденията му в Мюрсо са на възраст над 70 години. (оттук и Meurault Vieilles Vignes - стари лозя от френски). 
 Макар краткото време като производител (първата си реколта, която той бутилира е 2009), 
Филип е сред най-добрите имена за бяла Бургундия и е познато име в най-добрите ресторанти по цял свят. 
 Купуването на бутилки от Филип винаги е на т.нар. принцип “квота” - т.е. вносителите предварително заявяват количествата, които биха искали да запазят. Това е резултат от огромното търсене за вината от Бургундия и изключително оскъдните количества, които местните производители произвеждат. 
 Е, ние имаме съвсем малки количества от села като Пюлини-Монраше и Мюрсо, както и по-обширни апелации като Бургон AOC и Бон AOC. 
 Каква е стилистиката на Филип Перно? 
 - Класическа Бургундия, която е пропита с лимон и зелена ябълка, подчертана минералност, която напомня на креда, свежест, която мигновено събужда небцето и финал, който дълго напомня на стахотния пейзаж, който стои пред нас, движейки се по основния път в Бургундия - RN974.

Всички от този производител
Бургундия

Бургундия

В тази област червените вина се произвеждат от един сорт - Пино Ноар, но вината всъщност се различават по качество от леки и обикновени до богати, сложни и наистина величествени. Бургундия се слави със силно “надробените” си лозови насаждения и като цяло веруюто е, че колкото по-малка е площта на лозето, толкова по-добро е виното. Най-добрите бургундски вина идват от Кот д'Ор, ивица от едва 30 мили, разделена в центъра на 2 отделни части; Кот дьо Нуит на север и Кот дьо Бон на юг. Славата на Cotê de Nuits е в червените вина - тук се произвеждат 95% червени вина от гроздето Пино Ноар. Естествено тук са и едни от най-добрите, способни да отлeжават, най-екзотичните и скъпи вина. Côte de Beaune произвежда приблизително 38% бяло вино, 60% червено и 2% пенливо. Сортът за бялото вино е изключително Шардоне, а качеството варира от най-добрите, Montrachets и Corton Charlemagnes, Meursault, Puligny и Chassagne до по-обикновения Macon Blanc. Първите по традиция отлежават в малки дъбови бъчви, докато вината от Macon обикновено са с по-лек характер и съответно добро съотношение между качество и цена. Червените вина от Бон не притежават славата на “събратята” си от Кот дьо Нуит, като тук изключения са тези, които идват от Помар, Кортон и Волне. В общия случай са по-леки по стил, но в зависимост от реколтата могат да покажат потенциал, който успешно съперничи на Côte de Nuits и не само.

Всички вина от този регион
Шардоне

Шардоне

Смело можем да заявим, че това е най-известното бяло грозде и най-разпространеното в света. Разбира се, най-разпознаваеми са вината, идващи от Бургундия (особено Шабли) и Калифорния, не трябва обаче да се подценяват и други региони като Италия, Австралия, Нова Зеландия и дори Южна Америка. Не е лесно да се опишат ароматите на шардонето. Причина за това не е толкова в комплексността на сорта, колкото на податливостта му към допълнителни еноложки техники - като ябълчно-млечна ферментация, добавяща масленост и плътност на тялото и ферментация или отлежаване в дъбови бъчви, привнасящи опушени ванилови, медени и дори канелени нотки във виното, а контактът с фините утайки пък придава тестени, бисквитени нюанси. И всичко това приятно инкорпорирано с плодовите аромати на сорта - тропически плодове като банан, гуава, ананас и костилкови такива - праскови, нектарини и кайсии, понякога примесени дори с цитрусови и ябълкови нотки. Кои ще са доминиращите аромати зависи от климата - по-топлите региони ( Калифорния, Австралия) извикват на преден план тропическите такива, умерените ( Южна Бургундия, Нова Зеландия) - костилковите, докато по-хладните ( Шабли, Шампан ) клонят към цитрусовите и ябълкови нюанси.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю