Безплатна доставка над 119лв
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Шато Копса – бижуто на Розовата долина

Шато Копса – бижуто на Розовата долина

02.05.2024
Автор: Mia Toneva

Ако пътувате по подбалканския път в посока Пловдив, освен зашеметяващи гледки на пищната и дива природа в подножието на Стара планина, ще навлезте постепенно в зоната на едни от най-интересните лозови масиви в страната. Защо да са най-интересните?

Вече споменахме, че природата наоколо е видимо запазена и почти недокосната от човешка ръка, но освен това цялата зона е „родно място“ на най-голямото съкровище на България – ароматната, уникалната роза дамасцена. Течното злато, с което страната ни е прочута надлъж и нашир, от векове се отглежда тъкмо там – в полите на Средна гора и Стара планина. Това крехко цвете, което цъфти в периода май-юни, е изключително чувствително както към почвено-климатичните условия при отглеждането си, слънцегреене, но и към високи температури. С една дума българската роза вирее само на слънчеви, но сравнително хладни и проветриви места. Идеален климат и за… ароматни бели сортове!

 

 

 

Ако тръгнете в късната пролет по споменатото трасе и подминете Клисура, от лявата страна на пътя ще видите внушителната снага на Стара планина, а от дясно започват да се редуват разкошни, нацъфтели розови градини и сочно разлистени лозя. Малко преди Карлово ще видите как сред тях кокетно, върху мини-хълмче е кацнало мини-замъче. Това е Шато Копса! Приближавате се и ефектът е поразителен: пред вас стои съвременна постройка в стилистиката на средновековен замък, опасана с елегантен хотелски комплекс с басейн, ресторант и паркинг, а докъдето ви стига погледа – лозя, лозя, лоза… Сякаш „чувате“ тишината и мързеливото жужене на насекомите ви подканят да се отбиете под дебелата сянка на терасата и да изпиете чаша запотено, ледено вино. А, виното… ах, виното! Дойдохме си на думата, нали?

 

 

 

Отдавна сме се убедили, че за 19- те години, в които съществува Шато Копса не само винения туризъм продава добре вината на избата. В качествено отношение това е производител, който завидно повтаря профила на вината си в различните серии – Zeyla, Art Collection, Chateau Copsa, в годините.

Но все пак, когато говорим за Шато Копса, говорим основно за два бели сорта. И те са Карловски (червен) мискет и Совиньон блан. Първият – местният сорт от района на Розовата долина, очаквано се чувства превъзходно в лозята на шатото, но под вещите ръце на технологичния винен тандем Мадлена и Ангел Кузманови, разцъфва в елегантни, нежни нотки на нос напомнящи фрезия, бял люляк и бяла праскова. Може би (или почти със сигурност) най-добрият Червен мискет, който някога сте опитвали идва от Копса под бранда AXL Rose Misket. Защо „Червен“ мискет, а пък бяло вино? Сортът е един от малкото за България местни бели сортове, ендемит за района, но по-интересното е, че той е с нежно червено-розово обагряне на ципите (подобно на Пино гри и Гевюрцтраминер също така). От там и името – Червен мискет, но всъщност сорт, от който се получават фини, не много интензивни бели вина със специфичен характер.

Совиньон блан е не по-малко важен сорт за винарите от Шато Копса. Изящният френски бял винен сорт е част от портфолиото на винарната от самото й създаване, защото зоната е особено благоприятна за неговото оглеждане. Совиньон има около самото шато, но най-добрите резултати дава едно забележително лозе. Ако следите вината на Копса знаете кое е то! Това е лозето Левски (над град Левски, естествено), разположено на изумителните 600+ м н. в. Ако има подходящ тероар за Совиньон блан в България, това без съмнение е лозето Левски, от където можете да опитате Levski Single Vineyard. Но и всеки друг Совиньон на Копса ще ви остави очаровани, гарантирано е.

 

 

 

Ами червените? Районът около Шато Копса е прекрасен тероар за отглеждането на бели сортове, от които, както става ясно, се получават ароматни бели вина, но не така стои въпроса с червените. Лозята с червени сортове, собствени за избата, дават обаче свежи резултати под формата на елегантно розе. За червената секция в портфолиото, Мадлена и Ангел Кузманови полагат отделни усилия като обикалят лозята около Пловдив, където има изобилие от подходящи терени и великолепни лозя със сочни, пищни Кабернета и Мерла. А те, претворени в чудни червени купажи, са истинска гордост за всеки уайнмейкър, и особено голяма такава за двамата енолози на Копса.

И ако досега не сте убедени, че това е един от най-коректните производители на пазара, просто ви предлагаме да отидете на винен туризъм, в самото шато. Наистина магическо място с магически вина, което ви предлага петзвездно изжижвяване!