1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 10 вина за месец ноември от шеф Цветомир Николов

ТОП 10 вина за месец ноември от шеф Цветомир Николов

03.11.2022
Autor: SeeWines

Шеф Николов е един от най-популярните млади шеф-готвачи у нас!

Готвач в сърцето, вдъхновен от кулинарния талант на баба си! 

„Баба беше истинска super star в кухнята. Най-добре правеше тестените вкусотии – баници, тутманици – просто ядеш и плачеш от удоволствие. Никога няма да забравя, как когато точеше кори, аз стоях под масата и редях вестници, за да не пада брашно по пода.“

Шеф Николов влиза в първата си кухня едва на 15-годишна възраст. Работил е в редица ресторанти в страната и чужбина. Чиракувал при дръзкия Гордън Рамзи, готвил в ресторанта на футболното величие Дейвид Бекъм, носител на титлата най-добър готвач на България за 2015 г. Отваря първия стационарен food truck за гурме бургери в София - Street Chefs, а днес е горд собственик и главен готвач на ресторанта Niko'las 0/360.

Шеф Николов има слабост към морските продукти и азиатските подправки.

"Любимата кухня, която създавам, е тази в ресторанта. Един различен поглед над България и Азия. Моята любов към Изтока си личи и не я крия, а я показвам на всички, които не са разбрали, че нудълс не е просто улична храна, а религия, а къри не е просто английска или азиатска дума, а е вкус, аромат и любов"

Ето какво съчетание между вино и храна е подготвил специално за вас, гостите на сайта ни, шеф Цветомир Николов:

 

Пино ноар 2021, Шато Авли, Тракийска низина, България, 22.90 лв
с неговата гьоза със свинско и скариди

Макар и капризен и труден за гледане, напоследък пино ноар е все по-харесван и предпочитан сорт. В конкретния случай виното се характеризира с красив, бистър и искрящ червен цвят. Във финия му и елегантен нос ще намерите отчетливи аромати на малина, черна череша и вишна, преминаващи в нежна ванилия и пикантни подправки. На небце усещането е за меко, структурирано и сочно тяло с приятни копринени танини и дълъг запомнящ се финал. 
Съчетава се още с леки меса, печена сьомга и риба тон, хрупкаво патешко месо, както и италиански специалитети.
 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

Пино ноар Хаймбург 2017, Домейн Зинд-Юмбрещ, Алзас, Франция, 71.50 лв
с неговия черноморски паламуд в мисо марината с ризото по бургаски

Оставаме на вълна пино ноар, който в случая на Алзас е и единственият червен сорт в региона. Домейн Зинд-Юмбрещ е изключително класен производител, който се ражда в резултат на обединението на две семейства с вековни лозарски традиции в региона. Виното произлиза от единствения им лозов масив, на който е засаден червен сорт. Почвата там е богата на желязо, което стимулира развитието на пино ноар. Виното се отличава с аромат на ситни червени плодове, тревисти и минерални аромати.

Съчетава се още с бели меса, меки сирена и печени зеленчуци, но ви препоръчваме обезателно да пробвате и предложението на шеф Николов. 
*Ако сте любопитни какво е ризото по бургаски - ризото с черни миди, чери домати, целина и маслен сос с ванилия.

   КУПЕТЕ ТУК   

 

Гевюрцтраминер Вилтсшберг 2017, Вайнгут Темент, Южна Щирия, Австрия, 66.99 лв
с винена салата с печено в морска сол цвекло, зрели сирена и 
еленски бут

Забравете всичко, което знаете за гевюрцтраминер и се оставате да бъдете впечатлени от това великолепно вино. Регионът на Щирия в Южна Австрия и конкретно фамилната винарна Вайнгут Темент са световно известни с високото качество на свежите си бели вина и тази бутилка е поредното потвърждение. Гроздето идва от единичен лозов масив с топло, западно изложение, създаващ идеални условия за балансиран и изпълнен с характер сух гевюрцтраминер. Бавна естествена ферментация и почти две години върху фините утайки в неутрален съд, а резултатът е запомнящ се фин букет от аромати на праскова и ананас, люляк и мента. Вино с поне 15 години потенциал на отлежаване. То се съчетава прекрасно с винената салата на шеф Николов с печено в морска сол цвекло, маринована с бъз круша, български сирена от Родопите, еленски бут, пудра от цвекло и трюфел дресинг.

   КУПЕТЕ ТУК   
 

Рюли Блан Премир Крю Рабурсе 2019, Домейн Бернар Дефе, Бургундия, Франция, 68.10 лв 
с печено халуми от чифлик Ливади с пудра от малини и сладко от бергамот

Класическа бяла Бургундия, която ще се понрави изключително на всички любители на многоликото шардоне. Ферментацията протича в дъбови бъчви, като по време на винификацията за повече тяло и плътност се извършва и вдигане на фините утайки или т.нар. батонаж. Допълнителна комплексност виното придобива след като продължи да отлежава в дъбовите бъчви за 18 месеца. В него ще откриете изразителни аромати на зрели костилкови плодове и жълта ябълка, както и нотки на лешник и крем. 

Комбинирането тук с печено халуми от чифлик „Ливади“ с пудра от малини и сладко от бергамот ще задоволи и най-претенциозния вкус!

   КУПЕТЕ ТУК   


 

Асиртико 2020, Ктима Вурвукели, Гърция, 27.90 лв
с понички от скариди, лаврак и пикантно манго в къри

Сред многото местни сортове, с които е известна Гърция, безспорно най-знаковият и най-качествен е бялото асиртико. Родом от остров Санторини, сортът се е приспособил успешно и на много други места в континентална Гърция.                                                Ктима Вурвукели е малка, сравнително млада семейна изба в района на Ксанти, Северна Гърция. Основите са положени през 1999г. и до днес те продължават своята мисия да създават необикновени вина от своя автентичен тероар. Виното е комплексно, с аромати на портокалова кора, круша, лимонена трева и чаени подправки, и притежава дълъг минерален послевкус. 

Когато сме в Гърция си мислим за морска храна и тук предложението за комбиниране с понички от скариди и лаврак, поднесени с мариновано манго и къри, уцелва право в целта. 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

Винсанто 2009, Домейн Сигалас, Санторини, Гърция, 90.00 лв
с новия десерт Космос - черен шоколад 76%, японска круша Наши и юзу

Не напускаме пределите на южната ни съседка, за да може шеф Николов да ви покаже още едно, различно и прелъстително лице на асиртико. Способността на сорта да запазва високите си киселини, дори когато е напълно узрял, го правят подходящ за десертни вина. Гроздето за винсанто от Санторини се бере късно и се суши на слънце, при който процес се изпарява водата и концентрират всички аромати и вкусове.

Високото съдържание на остатъчна захар се балансира по великолепен начин от изключителната, характерна свежест на сорта, а комплексността от аромати и вкусове на това практически вечно вино е феноменална. Тук изборът на шеф Николов за пеъринг пада върху десерта Космос, който представлява черен шоколад от Еквадор с комбинация с японска круша наши и юзу. 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

Бруно Паяр Кюве "Нек Плюс Юлтра" Магнум 2004, Шампан, Франция, 845.00 лв
със стек от жълтопера риба тон с азиатски ориз и къри сос с кокс

За следващата комбинация шеф Николов прибягва до класиката Шампан като производителят е семейната и независима къща на Бруно Паяр. Нек Плюс Юлтра е неговото т.нар „престиж кюве“. Това обикновено е топ виното на всяка къща в Шампан, за което се избира най-качественото грозде и се прилагат най-стриктни производствени процеси. Купажът тук е от шардоне и пино ноар и е впечатляващ пример за реколта 2004-та. Виното е прекарало кротко 12 години в бутилката върху фините утайки, плюс още няколко в избата, преди да бъде пуснато. Дълбоко, чисто и плътно вино с богати и прецизни аромати на бяла праскова, ябълка и пресен бадем, опушени нотки и дълъг финал. 

Достойната комбинация тук е стек от жълтопера риба тон с азиатски ориз и къри сос с кокос.
  
   КУПЕТЕ ТУК   

 

Брунело ди Монталчино DOCG Ризерва Магнум 2007, Тоскана, Италия, 682.00 лв
с японско говеждо - уагиу стек А5 с гарнитура от зеленчуци стир фрай 

Брунело е едно от класическите „големи“ вина на Италия и тук конкретното вино не прави изключение. Апелацията носи името на градчето Монталчино в Южна Тоскана и по закон всяко брунело трябва да бъде от 100% санджовезе. А когато имаме „ризерва“, отлежаването задължително е шест години, от които две в дъбови бъчви. Купано е малка, но изключително качествена семейна изба, а свидетелство за това е настоящото вино. 

Наситени аромати на вишна, черна череша и средиземноморски подправки, както и благородни нотки на тютюн и балсамико допълват впечатляващата структура, която допринася за отличната комбинация с говеждо и по-специално уагиу стек А5, с гарнитура от зеленчуци стир фрай. 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

Бруно Паяр Кюве "Нек Плюс Юлтра" 2008, Шампан, Франция, 399.00 лв
с български десерт с цедено мляко, виолетки и медено желе

Запознахме ви вече с Бруно Паяр и неговото Нек Плюс Ултра, а реколта 2008-та по принцип се счита за една от най-знаковите в Шампан. Сортовете са шардоне и пино ноар, поравно и от двата, а след тираж, виното прекарва 10 години върху утайките, преди да бъде дегрожирано и бутилирано с минимален дозаж от 3гр/л. 

Интересната и примамлива комбинация тук е българския десерт 2.0, на шеф Николов от Niko'las, с мус от крема сирене и виолетка, орехов крекер, медено желе, домашно сладко от вишни и купол от цедено мляко, отново с виолетки. 


   КУПЕТЕ ТУК   

 

Беноа Лайе Гран Крю Милезим 2013, Шампан, Франция, 119.00 лв
с гьоза с уагиу и трюфел

За завършек още едно пенливо вино, все пак, макар и бавно, се приближаваме към изпълнения с празници декември. Беноа Лайе е малък, независим производител в Шампан, който контролира целия процес на направа на виното. За характерните си шампански, той използва само собствено грозде, отгледано съблюдавайки стриктно принципите на биодинамиката. В реколта 2013г. с 85% преобладава пино ноар, допълнен с 15% шардоне. Базовото вино ферментира в дъбови бъчви, а след образуване на балончетата при вторичната ферментация и 4 години отлежаване, при бутилиране се добавя минимален дозаж от 4гр/л. 

Изключително деликатно шампанско, което се съчетава безупречно със солени ястия, като например гьоза с уагиу и трюфел.


   КУПЕТЕ ТУК