Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 10 вина за месец ноември от шеф Цветомир Николов

ТОП 10 вина за месец ноември от шеф Цветомир Николов

03.11.2022
Autor: Seewines Admin

Шеф Николов е един от най-популярните млади шеф-готвачи у нас!

Готвач в сърцето, вдъхновен от кулинарния талант на баба си! 

„Баба беше истинска super star в кухнята. Най-добре правеше тестените вкусотии – баници, тутманици – просто ядеш и плачеш от удоволствие. Никога няма да забравя, как когато точеше кори, аз стоях под масата и редях вестници, за да не пада брашно по пода.“

Шеф Николов влиза в първата си кухня едва на 15-годишна възраст. Работил е в редица ресторанти в страната и чужбина. Чиракувал при дръзкия Гордън Рамзи, готвил в ресторанта на футболното величие Дейвид Бекъм, носител на титлата най-добър готвач на България за 2015 г. Отваря първия стационарен food truck за гурме бургери в София - Street Chefs, а днес е горд собственик и главен готвач на ресторанта Niko'las 0/360.

Шеф Николов има слабост към морските продукти и азиатските подправки.

"Любимата кухня, която създавам, е тази в ресторанта. Един различен поглед над България и Азия. Моята любов към Изтока си личи и не я крия, а я показвам на всички, които не са разбрали, че нудълс не е просто улична храна, а религия, а къри не е просто английска или азиатска дума, а е вкус, аромат и любов"

Ето какво съчетание между вино и храна е подготвил специално за вас, гостите на сайта ни, шеф Цветомир Николов:

 

Пино ноар 2021, Шато Авли, Тракийска низина, България, 22.90 лв
с неговата гьоза със свинско и скариди

Макар и капризен и труден за гледане, напоследък пино ноар е все по-харесван и предпочитан сорт. В конкретния случай виното се характеризира с красив, бистър и искрящ червен цвят. Във финия му и елегантен нос ще намерите отчетливи аромати на малина, черна череша и вишна, преминаващи в нежна ванилия и пикантни подправки. На небце усещането е за меко, структурирано и сочно тяло с приятни копринени танини и дълъг запомнящ се финал. 
Съчетава се още с леки меса, печена сьомга и риба тон, хрупкаво патешко месо, както и италиански специалитети.
 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

Пино ноар Хаймбург 2017, Домейн Зинд-Юмбрещ, Алзас, Франция, 71.50 лв
с неговия черноморски паламуд в мисо марината с ризото по бургаски

Оставаме на вълна пино ноар, който в случая на Алзас е и единственият червен сорт в региона. Домейн Зинд-Юмбрещ е изключително класен производител, който се ражда в резултат на обединението на две семейства с вековни лозарски традиции в региона. Виното произлиза от единствения им лозов масив, на който е засаден червен сорт. Почвата там е богата на желязо, което стимулира развитието на пино ноар. Виното се отличава с аромат на ситни червени плодове, тревисти и минерални аромати.

Съчетава се още с бели меса, меки сирена и печени зеленчуци, но ви препоръчваме обезателно да пробвате и предложението на шеф Николов. 
*Ако сте любопитни какво е ризото по бургаски - ризото с черни миди, чери домати, целина и маслен сос с ванилия.

   КУПЕТЕ ТУК   

 

Гевюрцтраминер Вилтсшберг 2017, Вайнгут Темент, Южна Щирия, Австрия, 66.99 лв
с винена салата с печено в морска сол цвекло, зрели сирена и 
еленски бут

Забравете всичко, което знаете за гевюрцтраминер и се оставате да бъдете впечатлени от това великолепно вино. Регионът на Щирия в Южна Австрия и конкретно фамилната винарна Вайнгут Темент са световно известни с високото качество на свежите си бели вина и тази бутилка е поредното потвърждение. Гроздето идва от единичен лозов масив с топло, западно изложение, създаващ идеални условия за балансиран и изпълнен с характер сух гевюрцтраминер. Бавна естествена ферментация и почти две години върху фините утайки в неутрален съд, а резултатът е запомнящ се фин букет от аромати на праскова и ананас, люляк и мента. Вино с поне 15 години потенциал на отлежаване. То се съчетава прекрасно с винената салата на шеф Николов с печено в морска сол цвекло, маринована с бъз круша, български сирена от Родопите, еленски бут, пудра от цвекло и трюфел дресинг.

   КУПЕТЕ ТУК   
 

Рюли Блан Премир Крю Рабурсе 2019, Домейн Бернар Дефе, Бургундия, Франция, 68.10 лв 
с печено халуми от чифлик Ливади с пудра от малини и сладко от бергамот

Класическа бяла Бургундия, която ще се понрави изключително на всички любители на многоликото шардоне. Ферментацията протича в дъбови бъчви, като по време на винификацията за повече тяло и плътност се извършва и вдигане на фините утайки или т.нар. батонаж. Допълнителна комплексност виното придобива след като продължи да отлежава в дъбовите бъчви за 18 месеца. В него ще откриете изразителни аромати на зрели костилкови плодове и жълта ябълка, както и нотки на лешник и крем. 

Комбинирането тук с печено халуми от чифлик „Ливади“ с пудра от малини и сладко от бергамот ще задоволи и най-претенциозния вкус!

   КУПЕТЕ ТУК   


 

Асиртико 2020, Ктима Вурвукели, Гърция, 27.90 лв
с понички от скариди, лаврак и пикантно манго в къри

Сред многото местни сортове, с които е известна Гърция, безспорно най-знаковият и най-качествен е бялото асиртико. Родом от остров Санторини, сортът се е приспособил успешно и на много други места в континентална Гърция.                                                Ктима Вурвукели е малка, сравнително млада семейна изба в района на Ксанти, Северна Гърция. Основите са положени през 1999г. и до днес те продължават своята мисия да създават необикновени вина от своя автентичен тероар. Виното е комплексно, с аромати на портокалова кора, круша, лимонена трева и чаени подправки, и притежава дълъг минерален послевкус. 

Когато сме в Гърция си мислим за морска храна и тук предложението за комбиниране с понички от скариди и лаврак, поднесени с мариновано манго и къри, уцелва право в целта. 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

Винсанто 2009, Домейн Сигалас, Санторини, Гърция, 90.00 лв
с новия десерт Космос - черен шоколад 76%, японска круша Наши и юзу

Не напускаме пределите на южната ни съседка, за да може шеф Николов да ви покаже още едно, различно и прелъстително лице на асиртико. Способността на сорта да запазва високите си киселини, дори когато е напълно узрял, го правят подходящ за десертни вина. Гроздето за винсанто от Санторини се бере късно и се суши на слънце, при който процес се изпарява водата и концентрират всички аромати и вкусове.

Високото съдържание на остатъчна захар се балансира по великолепен начин от изключителната, характерна свежест на сорта, а комплексността от аромати и вкусове на това практически вечно вино е феноменална. Тук изборът на шеф Николов за пеъринг пада върху десерта Космос, който представлява черен шоколад от Еквадор с комбинация с японска круша наши и юзу. 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

Бруно Паяр Кюве "Нек Плюс Юлтра" Магнум 2004, Шампан, Франция, 845.00 лв
със стек от жълтопера риба тон с азиатски ориз и къри сос с кокс

За следващата комбинация шеф Николов прибягва до класиката Шампан като производителят е семейната и независима къща на Бруно Паяр. Нек Плюс Юлтра е неговото т.нар „престиж кюве“. Това обикновено е топ виното на всяка къща в Шампан, за което се избира най-качественото грозде и се прилагат най-стриктни производствени процеси. Купажът тук е от шардоне и пино ноар и е впечатляващ пример за реколта 2004-та. Виното е прекарало кротко 12 години в бутилката върху фините утайки, плюс още няколко в избата, преди да бъде пуснато. Дълбоко, чисто и плътно вино с богати и прецизни аромати на бяла праскова, ябълка и пресен бадем, опушени нотки и дълъг финал. 

Достойната комбинация тук е стек от жълтопера риба тон с азиатски ориз и къри сос с кокос.
  
   КУПЕТЕ ТУК   

 

Брунело ди Монталчино DOCG Ризерва Магнум 2007, Тоскана, Италия, 682.00 лв
с японско говеждо - уагиу стек А5 с гарнитура от зеленчуци стир фрай 

Брунело е едно от класическите „големи“ вина на Италия и тук конкретното вино не прави изключение. Апелацията носи името на градчето Монталчино в Южна Тоскана и по закон всяко брунело трябва да бъде от 100% санджовезе. А когато имаме „ризерва“, отлежаването задължително е шест години, от които две в дъбови бъчви. Купано е малка, но изключително качествена семейна изба, а свидетелство за това е настоящото вино. 

Наситени аромати на вишна, черна череша и средиземноморски подправки, както и благородни нотки на тютюн и балсамико допълват впечатляващата структура, която допринася за отличната комбинация с говеждо и по-специално уагиу стек А5, с гарнитура от зеленчуци стир фрай. 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

Бруно Паяр Кюве "Нек Плюс Юлтра" 2008, Шампан, Франция, 399.00 лв
с български десерт с цедено мляко, виолетки и медено желе

Запознахме ви вече с Бруно Паяр и неговото Нек Плюс Ултра, а реколта 2008-та по принцип се счита за една от най-знаковите в Шампан. Сортовете са шардоне и пино ноар, поравно и от двата, а след тираж, виното прекарва 10 години върху утайките, преди да бъде дегрожирано и бутилирано с минимален дозаж от 3гр/л. 

Интересната и примамлива комбинация тук е българския десерт 2.0, на шеф Николов от Niko'las, с мус от крема сирене и виолетка, орехов крекер, медено желе, домашно сладко от вишни и купол от цедено мляко, отново с виолетки. 


   КУПЕТЕ ТУК   

 

Беноа Лайе Гран Крю Милезим 2013, Шампан, Франция, 119.00 лв
с гьоза с уагиу и трюфел

За завършек още едно пенливо вино, все пак, макар и бавно, се приближаваме към изпълнения с празници декември. Беноа Лайе е малък, независим производител в Шампан, който контролира целия процес на направа на виното. За характерните си шампански, той използва само собствено грозде, отгледано съблюдавайки стриктно принципите на биодинамиката. В реколта 2013г. с 85% преобладава пино ноар, допълнен с 15% шардоне. Базовото вино ферментира в дъбови бъчви, а след образуване на балончетата при вторичната ферментация и 4 години отлежаване, при бутилиране се добавя минимален дозаж от 4гр/л. 

Изключително деликатно шампанско, което се съчетава безупречно със солени ястия, като например гьоза с уагиу и трюфел.


   КУПЕТЕ ТУК   

 

MoreSelection of month

Розе, цветът на лятото

Розе, цветът на лятото

from Seewines Admin , 11.08.2020
Изба на седмицата: Villa Melnik

Изба на седмицата: Villa Melnik

from Seewines Admin , 29.01.2021
Десертни вина

Десертни вина

from Seewines Admin , 30.07.2018