Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 10 вина за март

ТОП 10 вина за март

28.03.2022
Autor: Seewines Admin

Март започна със сняг и ниски температури, но въпреки лошото време той донесе обещание за пролет. Ще се насочим към някои от по-свежите ни предложения, с намерение да се усмихнете и да си доставите глътка добро настроение. Селекцията от 10 вина, разбира се, е крайно недостатъчна, но ако се доверите на вкуса на нашия сомелиерски екип, смятаме, че ще си осигурите приятни моменти в настъпващия нов сезон!

AYA Estate Sauvignon Blanc 2020 - 13,37 лв.

Безспорно един от фините и атрактивни совиньони в момента на пазара, още повече, че беше селектиран и в ТОП 50  - най-добрите български вина на DiVino за 2021. Виното е от лозя, от района на Каварна, а винификацията е дело на енолога на Айа Естейт – Марияна Гълъбова.

Лозята са засадени през 2014. Интересно е, че совиньон блан има добра прилепчива способност, за което свидетелстват кристалчетата морска сол, откривани често пъти по стебла и гроздове. Оттук произлиза и характерната соленоватост на послевкус във виното. Климатът е доминиран от влиянието на Черно море, което е на 1 км по права линия. Постоянният морски бриз подпомага запазването на киселините и спомага за превъзходния баланс. Единият парцел със совиньон блан се характеризира с преобладаващо черноземни, а другият съчетава каменисти и черноземни почви. Гроздоберът се осъществява в средата на септември.
 

EPONYM Beaujolais Cru Morgon 2017, Jean Foillard - 60,21 лв.

Точно така Божоле, но не Нуво! Защото Божоле не е само Нуво! Нещо, което е важно да бъде многократно подчертавано, тъй като светът (като изключим Франция) приема нещата по този начин. Но францизте много добре знаят, че малката зона в Бургундуя е много повече от маркетинговото „младо Божоле“.

Епоним е поредният шедьовър на един от кралете на Божоле - Жан Фоaйар. Виното произлиза от най-високо разположения и стар лозов масив ( 450 м. надморска височина ) в апелацията - Les Charmes. Производството е органично и във виното не присъстват сулфити. Реколта 2017 носи допълнителна дълбочина и характер и многопластовост. Изразителните аромати на червени горски плодове и касис, преливат в приятни нюанси на влажна горска шума, лавандула и гъби. Изненадващо плътно тяло за Гаме и потенциал за благородно развитие в бутилка, подобно най-добрите и класни бургундски пино ноари!

 

TOLERANCE Champagne Rose Brut, Franck Pascal - 105,68 лв.

Едно вълнуващо шампанско, не само защото е розе, не само защото идва от доста разнообразни терени в самия Шампан, но и защото е плод на усилията на двама изключителни съпрузи – Франк и Изабел Паскал. Изцяло отдадени на своето имение в Baslieux-sous-Châtillon, вината на Франк и Изабел са интересна комбинация от пет различни лозя в пет почвени климатични зони. Основните реколти, от които идват виноматериалът за това шампанско са 2009 и 2010. Интересно е, че водещ сорт в купажа е Пино Мюние - 80%. Брането се извършва само на ръка, а практиките в лозята са максимално щадящи. От 2017 те са био сертифицирани като производител на органични вина.

 


 



Sister’s Wine Kisi Amber 2017, John Okros - 40,41 лв.

Ето едно по-сложно вино, в стилистиката на оранжевите вина. Нека да припомним, защото никога не е излишно, че оранжевото вино е всъщност бяло вино, произведено по технологията на червените вина – в контакт с ципите и семките на виното, обикновено в открити съдове или амфори. В този случай – в грузински квеври (големи по размер амфори).  

Истинското име на Джон Окрос е Джон Окурашвили, а пътят му до виното е още по-интересен – от блестящ софтуерен и телеком инженер до собственик на имение от 5.5 хектара в Кахетия. 

Както повечето от оранжевите грузински вина, така и това прекрасно творение от местния сорт Киси, е без никакви добавки и сулфити.

 

Quincy Quartz Sauvignon Blanc 2019 - 30,51 лв.

Класически и кристален Совиньон блан от долината на река Лоара, в сърцето на Франция. Лозовите масиви са разположени в апелацията Quincy, както подсказва и името. Реколта 2019 е сред добре узрелите за Лоара, което благоприятства виното да е с по-плътно тяло и интригуващ характер. Емблематичната минералност на вината от района е ясно осезаема при Quincy Quartz и хармонично се съчетава със свежите цитрусови и тревисти нотки. Освежаващ, но и плътен Совиньон с характер.

 

 

 

 

Philip Toscana Maremma IGT 2017, Mazzei - 56,70 лв.

Мацеи са живата легенда на Кианти, с тяхното име се свързва първият официален документ още от XI век, когато региона се споменава за първи път под това име. В продължение на 600 години вече те са сред производителите на плътни, сочни и пикантни вина с този произход.

Филип е необикновено вино, създадено в чест на големия прародител на семейство Мацеи - Филип Мацеи. Това вино олицетворява духа на „Новия свят“ на тосканското винопроизводство, представя най-добре революционния характер на Филип и изразява желанието на семейството на Мацеи да търси живот, свобода и щастие. Филип е купаж от най -добрите Каберне совиньони, внимателно подбрано от три лозя в три от именията на Мацеи.

 

 


Riesling Trocken Estate 2020, Wittmann - 29,61 лв.

Как може да има сериозна селекция от топ вина без Ризлинг? Имам близка приятелка, която просто няма да ми проговори ако в селекцията, предложена от мен не фигурира поне един хладен, хрускащо свеж, стоманено твърд Ризлинг. Затова, мислейки за нея и всички почитатели на този стил, подбрах основния етикет от сухите ризлинги на Витман – разкошен винар от района на Мозел. Всъщност думата не е „разкошен“ а „фокусиран“ и „твърд“, но в същото време – минерален и прохладен. 

Лозята се отглеждат по биодинамичния способ. Гроздето е старателно подбрано на ръка. Виното се прави по традиционен начин и ферментира в класическите за региона на Мозел големи дъбови съдове. Впечатляващо вино, типично за сорта и региона!



 

Sand Lagrein 2019, Nals Margreid - 28,80 лв.

Налс Марграйд е известен като един от най-добрите производители в северната италианска провинция Алто Адидже. Този регион е дом на някои от най-ефирните бели вина в Италия. Характерни за Налс Марграйд са моносепажните (тоест чисто сортовите) вина, които показват типични за сорта характеристики, представени през местния тероар. Лагрейн – запомнете това име - е един изключително интересен местен червен сорт, който разкрива свежи аромати на череша. Ефирен и същевременно сочен, той очарова от първата глътка. Танините са нежни и корпинени и усещането като цяло е за свежест и финес, заедно с приятен плод във финала. Определено това е вино за наслада от интересен местен сорт – Лагрейн.






 

Château Kirwan Margaux Grand Cru Classe 2010 - 161,10 лв.

Ето едно класическо Бордо от левия бряг, разположено в апелацията Margaux, която е сред емблемите на прочутия френски район. Château Kirwan е едно от редките Troisièmes Crus и е сред най-престижните производители в Бордо. Купажът е базиран на Каберне совиньон с по-малко присъствие на Мерло и едва около 10-15% Каберне фран и Пти вердо. Виното е отлежавало 18-20 месеца в дъбови бъчви, от които около 1/3 нови. Винификацията отразява стремежа към придържане към стилистиката на вината на Kirwan, но всяка реколта носи в себе си и частица уникалност. Тъкмо в момента започва да стига своя апогей, но има пред себе си още години живот!






 

Madeira Boal 10 Reserva Velha, Barbeito - 71,10 лв.

Ако познавате света на подсилените вина, то най-вероятно познавате и неподражаемите вина на португалският остров Мадейра – изразителни, минерални, солени и сладки едновременно! 

Тази Мадейра идва от един от най-ярките и добре оценени производители – Барбейто. Сортът грозде е традиционният Боал (или Буал), като суровината идва от едни от легендарните лозови масиви в Jardim da Serra и Ribeira da Janela.Тази Мадейра отлежава между 10 и 14 години във френски дъбови бъчви по метода "кантейро" (тоест дълго отлежаване, минимум 10 години, в доста топло помещение). Виното е филтрирано и не изисква декантиране.

Ако има вино, което мога да пия без храна, то това е именно Мадейра. Разбира се, има съчветания достойни за тази божествена напитка, но за мен вкусът е толкова изумително богат и разнообразен, че по-скоро бих си развалила удоволствието... Освен това вината на Мадейра са с изключително високи киселини, практически променят и вашето pH, така че имайте едно наум – след Мадейра не можете да пиете абсолютно нищо друго...

MoreSelection of month

10 вина - 10 лица

10 вина - 10 лица

from Seewines Admin , 02.04.2020
ТОП 10 вина ОКТОМВРИ

ТОП 10 вина ОКТОМВРИ

from Seewines Admin , 03.10.2022
ТОП 10 вина за месец май

ТОП 10 вина за месец май

from Seewines Admin , 20.05.2022