Безплатна доставка за цялата страна при поръчки над 89 лв.!
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 10 вина за март

ТОП 10 вина за март

28.03.2022
Autor: SeeWines

Март започна със сняг и ниски температури, но въпреки лошото време той донесе обещание за пролет. Ще се насочим към някои от по-свежите ни предложения, с намерение да се усмихнете и да си доставите глътка добро настроение. Селекцията от 10 вина, разбира се, е крайно недостатъчна, но ако се доверите на вкуса на нашия сомелиерски екип, смятаме, че ще си осигурите приятни моменти в настъпващия нов сезон!

AYA Estate Sauvignon Blanc 2020 - 13,37 лв.

Безспорно един от фините и атрактивни совиньони в момента на пазара, още повече, че беше селектиран и в ТОП 50  - най-добрите български вина на DiVino за 2021. Виното е от лозя, от района на Каварна, а винификацията е дело на енолога на Айа Естейт – Марияна Гълъбова.

Лозята са засадени през 2014. Интересно е, че совиньон блан има добра прилепчива способност, за което свидетелстват кристалчетата морска сол, откривани често пъти по стебла и гроздове. Оттук произлиза и характерната соленоватост на послевкус във виното. Климатът е доминиран от влиянието на Черно море, което е на 1 км по права линия. Постоянният морски бриз подпомага запазването на киселините и спомага за превъзходния баланс. Единият парцел със совиньон блан се характеризира с преобладаващо черноземни, а другият съчетава каменисти и черноземни почви. Гроздоберът се осъществява в средата на септември.
 

EPONYM Beaujolais Cru Morgon 2017, Jean Foillard - 60,21 лв.

Точно така Божоле, но не Нуво! Защото Божоле не е само Нуво! Нещо, което е важно да бъде многократно подчертавано, тъй като светът (като изключим Франция) приема нещата по този начин. Но францизте много добре знаят, че малката зона в Бургундуя е много повече от маркетинговото „младо Божоле“.

Епоним е поредният шедьовър на един от кралете на Божоле - Жан Фоaйар. Виното произлиза от най-високо разположения и стар лозов масив ( 450 м. надморска височина ) в апелацията - Les Charmes. Производството е органично и във виното не присъстват сулфити. Реколта 2017 носи допълнителна дълбочина и характер и многопластовост. Изразителните аромати на червени горски плодове и касис, преливат в приятни нюанси на влажна горска шума, лавандула и гъби. Изненадващо плътно тяло за Гаме и потенциал за благородно развитие в бутилка, подобно най-добрите и класни бургундски пино ноари!

 

TOLERANCE Champagne Rose Brut, Franck Pascal - 105,68 лв.

Едно вълнуващо шампанско, не само защото е розе, не само защото идва от доста разнообразни терени в самия Шампан, но и защото е плод на усилията на двама изключителни съпрузи – Франк и Изабел Паскал. Изцяло отдадени на своето имение в Baslieux-sous-Châtillon, вината на Франк и Изабел са интересна комбинация от пет различни лозя в пет почвени климатични зони. Основните реколти, от които идват виноматериалът за това шампанско са 2009 и 2010. Интересно е, че водещ сорт в купажа е Пино Мюние - 80%. Брането се извършва само на ръка, а практиките в лозята са максимално щадящи. От 2017 те са био сертифицирани като производител на органични вина.

 


 Sister’s Wine Kisi Amber 2017, John Okros - 40,41 лв.

Ето едно по-сложно вино, в стилистиката на оранжевите вина. Нека да припомним, защото никога не е излишно, че оранжевото вино е всъщност бяло вино, произведено по технологията на червените вина – в контакт с ципите и семките на виното, обикновено в открити съдове или амфори. В този случай – в грузински квеври (големи по размер амфори).  

Истинското име на Джон Окрос е Джон Окурашвили, а пътят му до виното е още по-интересен – от блестящ софтуерен и телеком инженер до собственик на имение от 5.5 хектара в Кахетия. 

Както повечето от оранжевите грузински вина, така и това прекрасно творение от местния сорт Киси, е без никакви добавки и сулфити.

 

Quincy Quartz Sauvignon Blanc 2019 - 30,51 лв.

Класически и кристален Совиньон блан от долината на река Лоара, в сърцето на Франция. Лозовите масиви са разположени в апелацията Quincy, както подсказва и името. Реколта 2019 е сред добре узрелите за Лоара, което благоприятства виното да е с по-плътно тяло и интригуващ характер. Емблематичната минералност на вината от района е ясно осезаема при Quincy Quartz и хармонично се съчетава със свежите цитрусови и тревисти нотки. Освежаващ, но и плътен Совиньон с характер.

 

 

 

 

Philip Toscana Maremma IGT 2017, Mazzei - 56,70 лв.

Мацеи са живата легенда на Кианти, с тяхното име се свързва първият официален документ още от XI век, когато региона се споменава за първи път под това име. В продължение на 600 години вече те са сред производителите на плътни, сочни и пикантни вина с този произход.

Филип е необикновено вино, създадено в чест на големия прародител на семейство Мацеи - Филип Мацеи. Това вино олицетворява духа на „Новия свят“ на тосканското винопроизводство, представя най-добре революционния характер на Филип и изразява желанието на семейството на Мацеи да търси живот, свобода и щастие. Филип е купаж от най -добрите Каберне совиньони, внимателно подбрано от три лозя в три от именията на Мацеи.

 

 


Riesling Trocken Estate 2020, Wittmann - 29,61 лв.

Как може да има сериозна селекция от топ вина без Ризлинг? Имам близка приятелка, която просто няма да ми проговори ако в селекцията, предложена от мен не фигурира поне един хладен, хрускащо свеж, стоманено твърд Ризлинг. Затова, мислейки за нея и всички почитатели на този стил, подбрах основния етикет от сухите ризлинги на Витман – разкошен винар от района на Мозел. Всъщност думата не е „разкошен“ а „фокусиран“ и „твърд“, но в същото време – минерален и прохладен. 

Лозята се отглеждат по биодинамичния способ. Гроздето е старателно подбрано на ръка. Виното се прави по традиционен начин и ферментира в класическите за региона на Мозел големи дъбови съдове. Впечатляващо вино, типично за сорта и региона! 

Sand Lagrein 2019, Nals Margreid - 28,80 лв.

Налс Марграйд е известен като един от най-добрите производители в северната италианска провинция Алто Адидже. Този регион е дом на някои от най-ефирните бели вина в Италия. Характерни за Налс Марграйд са моносепажните (тоест чисто сортовите) вина, които показват типични за сорта характеристики, представени през местния тероар. Лагрейн – запомнете това име - е един изключително интересен местен червен сорт, който разкрива свежи аромати на череша. Ефирен и същевременно сочен, той очарова от първата глътка. Танините са нежни и корпинени и усещането като цяло е за свежест и финес, заедно с приятен плод във финала. Определено това е вино за наслада от интересен местен сорт – Лагрейн.


 

Château Kirwan Margaux Grand Cru Classe 2010 - 161,10 лв.

Ето едно класическо Бордо от левия бряг, разположено в апелацията Margaux, която е сред емблемите на прочутия френски район. Château Kirwan е едно от редките Troisièmes Crus и е сред най-престижните производители в Бордо. Купажът е базиран на Каберне совиньон с по-малко присъствие на Мерло и едва около 10-15% Каберне фран и Пти вердо. Виното е отлежавало 18-20 месеца в дъбови бъчви, от които около 1/3 нови. Винификацията отразява стремежа към придържане към стилистиката на вината на Kirwan, но всяка реколта носи в себе си и частица уникалност. Тъкмо в момента започва да стига своя апогей, но има пред себе си още години живот!


 

Madeira Boal 10 Reserva Velha, Barbeito - 71,10 лв.

Ако познавате света на подсилените вина, то най-вероятно познавате и неподражаемите вина на португалският остров Мадейра – изразителни, минерални, солени и сладки едновременно! 

Тази Мадейра идва от един от най-ярките и добре оценени производители – Барбейто. Сортът грозде е традиционният Боал (или Буал), като суровината идва от едни от легендарните лозови масиви в Jardim da Serra и Ribeira da Janela.Тази Мадейра отлежава между 10 и 14 години във френски дъбови бъчви по метода "кантейро" (тоест дълго отлежаване, минимум 10 години, в доста топло помещение). Виното е филтрирано и не изисква декантиране.

Ако има вино, което мога да пия без храна, то това е именно Мадейра. Разбира се, има съчветания достойни за тази божествена напитка, но за мен вкусът е толкова изумително богат и разнообразен, че по-скоро бих си развалила удоволствието... Освен това вината на Мадейра са с изключително високи киселини, практически променят и вашето pH, така че имайте едно наум – след Мадейра не можете да пиете абсолютно нищо друго...