Безплатна доставка над 119лв
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Червени вина
 5. Епоним, Божоле Крю Моргон

Епоним, Божоле Крю Моргон 2017

Изчерпана наличност
Арт.№ 1181

Eponym е поредния шедьовър на краля на Божоле - Жан Фоaйар. Виното произлиза от най-високо разположения и стар лозов масив ( 450 м. надморска височина ) в апелацията - Les Charmes. Производството е органично и във виното не присъстват сулфити. Реколта 2017 носи допълнителна дълбочина и характер и многопластовост. Изразителните аромати на червени горски плодове и касис, преливат в приятни нюанси на влажна горска шума, лавандула и гъби. Изненадващо плътно тяло за Гаме и потенциал за благородно развитие в бутилка.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Черна череша Черна череша
 • Ситни червени плодове Ситни червени плодове
 • Цветисти аромати Цветисти аромати
 • Минерални аромати Минерални аромати

Чаша за консумация

Колектор за аромати

Температура

Стайна температура Стайна температура

Подходящи храни

 • Бели меса Бели меса
 • Меки сирена Меки сирена
 • Паста Паста

Зрялост

Готово за консумация

Научи повече за продукта

Божоле

Божоле

Божоле граничи на север с Бургундия и произвежда свежо, плодово и леко червено вино за ежедневно удоволствие от сорт Gamay. Ароматът му напомня за ягодово сладко и макар и сравнително наситения цвят, виното е меко и приятно на небцето. Съществуват 10 специални села, „Crus“ на Божоле, които се славят с производството на качествени и подлежащи на отлежаване вина - Saint-Amour, Julienas, Chenas, Moulin-a-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Brouilly, Regnie и Cotes de Brouilly. В световен мащаб тези вина са по-скоро непознати за начинаещия винолюбител и силно подценени от масовата публика. За това основно виновник може би е виното Bojoulais Nouveau, което по закон стартира продажбите си в целия свят в третия четвъртък на ноември, едва 2 месеца след беритба. Това младо вино е леко и плодово и не търпи на отлежаване, затова трябва да се консумира в рамките на 4 месеца след излизане на пазара.

Всички вина от този регион
Гаме Ноар

Гаме Ноар

Gamay (Gamay Noir à Jus Blanc изцяло) е червен сорт грозде, който е най-известен с производството на леките, млади и плодови червени вина на Божоле, където по всяка вероятност пристига от Германия в 14 век, след негостоприемното отношение на Бургундия към него. Характерни за Gamay са ароматите на червени череши и ягоди, а когато при винификацията е използван методът на карбоновата мацерация, на преден план излизат нюанси на варени сладкиши и банан. Тази техника най-често се използва за производството на Божоле Нуво - младо вино, представяно в цял свят едновременно винаги в третия четвъртък на ноември. Това леко, полупрозрачно вино принципно е било предназначено за работниците в лозята, но през 70-те и 80-те години на миналия век приковава вниманието на маркетинг-специалистите и търговците на вино, които бързо го превръщат световна сензация. Спорен остава въпросът, дали това не допринася за по-скоро намалената репутация на региона, отколкото за популяризирането му. Абстрахирайки се от Божоле Нуво, Gamay всъщност е може да произведе дълбоки и комплексни вина, с потенциал за отлежаване. Това е и причината за завръщането, на което се радва напоследък. В апелация Божоле са разположени 10 села (cru), най-известните от които са Moulin-à-Vent, Fleurie и Morgon. Вината се винифицират традиционно, често отлежават в дъбови бъчви и най-добрите екземпляри имат потенциал за стареене до 10 години. Гаме се среща и в долината на Лоара, където се използва предимно за приготвяне на розета в наименованията Anjou и Saumur, но понякога влиза и в бленд с Pinot Noir.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю