Безплатна доставка над 119 лв.

Вино от Нова Зеландия

Нова Зеландия се състои от два острова с дължина приблизително 450 мили всеки. 

Прочетете повече

Вино от Нова Зеландия

Нова Зеландия се състои от два острова с дължина приблизително 450 мили всеки. 

Прочетете повече
Филтър
1 - 4 от 4 резултата

Ако страната беше в Северното полукълбо, тя щеше да бъде на приблизително същата географска ширина като Северна Африка, обикновено считана за твърде гореща за отглеждане на грозде. Но тъй като и двата острова са сравнително дълги и тесни, влиянието на океана помага да се поддържат температурите по-ниски, отколкото би било в Северното полукълбо.

Нова Зеландия е част от Новия свят, но за сравнително краткия си период от време като винопроизводител, тя става синоним на вълнуващия и цветен совиньон блан, по начин, по който никоя друга област никога не е била асоциирана.

Северния остров

Двата основни лозарски региона тук са Окланд в северния край на острова и Хоукс Бей на източния бряг на юг от Гизборн. По-близо до екватора, тези райони са по-топли от тези на Южния остров, но все още по-хладни от области на същата географска ширина в Северното полукълбо. Тук смелите совиньон блан и дори каберне совиньон и мерло се налагат в националното производство на вино.

Южен остров излиза на винената сцена като качествен производител, едва когато Cloudy Bay в Марлборо в северния край на острова, започва да прави Совиньон Блан и за кратко време се издига на върха. Hawkes Bay е другият регион за този сорт. В последните години популярност започва да придобиват и изящните Пино Ноар от Нова Зеландия - очакваме все повече елегантни предложения от тази част на Южното полукълбо.