Безплатна доставка над 119лв

Оранжеви вина

Оранжевата селекция на Seewines е направена от нашия главен сомелиер Благой Кузмански и включва цялото разнообразние от стилове, което тези вина могат да предложат.

Прочетете повече

Оранжеви вина

Оранжевата селекция на Seewines е направена от нашия главен сомелиер Благой Кузмански и включва цялото разнообразние от стилове, което тези вина могат да предложат.

Прочетете повече
  1. Начало
  2. Вино
  3. Вид вино
  4. Оранжеви вина
Филтър
1 - 5 от 5 резултата
hearth icon
OTT1L Мускат Отонел Оранжево 2023
Тракийска низина, България
Мускат
20,90 лв.
hearth icon
Росиди Ориндж Гевюрцтраминер 2022
Тракийска низина, България
Гевюрцтраминер
41,90 лв.
hearth icon
Керацуда Orange 2022
Долината на Струма, България
Керацуда
18,90 лв.
hearth icon
Темпус Вини Оранжево Рикат 2022
Дунавска равнина, България
Ркацители
39,90 лв.
hearth icon
OTT1L Мускат Отонел Оранжево 2022
Тракийска низина, България
Мускат
20,90 лв.

Често срещан в последно време, този термин обикновено буди недоумение сред много винолюбители - какво е това “оранжево” вино, от портокали ли се прави, как така е с оранжев цвят и изобщо какво му е толкова специалното? Всъщност оранжевото вино е старо колкото производството на вино изобщо и на практика е ренесансът на една древна традиционна практика на виноправене. Няма нищо общо със синьото вино, което добива неестествения си син цвят благодарение на добавянето на индигов пигмент. Оранжевият цвят на тези вина е естествено получен по време на ферментационния процес. В Seewines можем да отговорим на всички въпроси, свързани с този вид вино и да повдигнем за вас завесата, прикриваща този красив и различен кът на необятния винен свят. Вижте нашата лична селекция от оранжеви вина и се насладете на нейното разнообразие.

Как се прави оранжево вино?
Най-лесно казано, оранжевото вино е обратното на розето - прави се от бяло грозде, но по метода на производство на червено вино. Объркващо? Не съвсем - просто гроздето не минава през преса веднага след гроздобера, а остава в контакт с ципите за определен период от време. Точно този контакт оцветява виното и му придава тъмния, наситен и характерен оранжев цвят. И не само цвят всъщност. Този продължителен контакт извлича и насища виното допълнително с танини и аромати, придава му структура и тяло почти като на червено вино. За повечето от нас, първият допир с оранжево вино може да бъде малко странен и непривичен - ароматът е сладникав, меден, но вкусът съвсем не е сладък, на всичкото отгоре има ясно изразена танинова структура и плътно тяло с дълъг послевкус. Точно тази мистерия на оранжевото вино привлича - несъответствието на аромата с вкуса го прави различно и интригуващо по свой уникален начин.

Кои сортове се използват за оранжево вино?
Разбира се, основният отговор на този въпрос е бели сортове. В противен случай просто ще получим червено вино. Оранжевото вино е на почит в Грузия, където този то се произвежда откакто се произвежда вино - от повече от 8,000 години. Грузинците използват местните сортове Чинури и Киси. Световно популярни в последните години са производители като Яго и Гоца. В Италия, в района на Фриули, тази традиция се възражда през 80-те години на 20 век, като сортовете, които се използват, са Рибола джала, Пино гриджо и др. (обърнете внимание на производители като Гравнер, Дамян). Съвременните енолози непрекъснато разширяват сортовете за оранжево вино, експериментирайки с нови и нови попълнения, включително ризлинг.

Жълто и оранжево вино - има ли разлика?
Да, има разлика, разбира се. Жълто вино или Vin Jaune се произвежда в района Жура, Франция. Технологията му е различна от тази на оранжевото вино. Гроздето е от сорт Саванян и обикновено се бере в края на октомври (късен гроздобер), ферментира бавно до 14-15 градуса алкохол и след това се съхранява в малки стари дъбови бъчви в продължение на години, през което време то изпарява естествено. Тъй като обаче не се долива, в бъчвите се получава въздушна празнина, а над виното се образува дрождена покривка, която го предпазва от окисляване - но не напълно. Това е и причината - частичната оксидация - виното да придобива характерния си жълт цвят и орехови аромати, тъй като отлежава  в това състояние за период от шест години и три месеца - времето, което трябва да изтече между реколтата и бутилирането.

Как да консумираме оранжево вино?
Поради спецификата си, оранжевото вино не трябва да се изстудява прекалено много. Най-правилно е температурата му на сервиране да е като на леко червено вино - около 13-14 градуса. Комплексната му структура и силно тяло позволяват експерименти с различни храни, но може би най-добре си пасват с пикатни и богати ястия. Това го прави и много подходящо за регионите на Кавказ, Балканите и Мала Азия, където по традиция храната се сервира като мезе за споделяне. Експериментирането е най-добрият начин да разберете Вашите предпочитания. А някой ден, когато усетите и възприемете дивата красота на оранжевото вино, ще можете спокойно да му се наслаждавате и самостоятелно.

Кое оранжево вино да избера?
При първия Ви досег с оранжево вино трябва да му дадете шанс. Може да не го заобичате веднага, но със сигурност с него можете да изградите постепенна и дълбока връзка, която да ви обогатява с всяка следваща глътка. Ако все още не сте запознати с вкуса му, доверете се на нашите консултанти-сомелиери - те ще ви насочат към вината, които са по-лесни и леки за възприемане. Обикновено това са вината от Грузия и, въпреки че дори и сред тях да има широко многообразие, започнете познанството си с Чинури или Киси в квеври. Изграждайте и разширявайте вкуса си с постоянство и желание и ще откриете за себе си вълшебството на този нов и различен винен свят.