Безплатна доставка над 119лв

Десертно вино

Десертното вино може би е един от най-старите варианти на винопроизводство в света. Още в древни времена хората са добавяли мед и различни подправки за подобряване вкуса на неконтролираната тогава спонтанна ферментация.

Прочетете повече

Десертно вино

Десертното вино може би е един от най-старите варианти на винопроизводство в света. Още в древни времена хората са добавяли мед и различни подправки за подобряване вкуса на неконтролираната тогава спонтанна ферментация.

Прочетете повече
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Десертни вина
Филтър
1 - 27 от 27 резултата
hearth icon
Пиколит 0.500мл. (десертно) 2004
Фриули-Венеция Джулия, Италия
Пиколит
162,90 лв.
hearth icon
Дизеньо Пти Мансен (десертно), 0.500 мл 2019
Черноморски район, България
Пти Мансенг
36,30 лв.
hearth icon
Пиколит 0.500мл. (десертно) 2008
Фриули-Венеция Джулия, Италия
Пиколит
134,90 лв.
hearth icon
Дизеньо Пти Мансен (десертно), 0.500 мл 2018
Черноморски район, България
Пти Мансенг
29,90 лв.
hearth icon
 • -45%
Нобъл Ризлинг (десертно) 0.500мл. 2018
Марлборо, Н. Зеландия
Ризлинг
58,90 лв.
32,39 лв.
hearth icon
 • -20%
Пиколит 0.500мл. (десертно) 2012
Фриули-Венеция Джулия, Италия
Пиколит
86,00 лв.
68,80 лв.
hearth icon
Dandelion Legacy of Australia Pedro Ximenez
Южна Австралия, Австралия
Педро Хименес
65,60 лв.
hearth icon
 • -45%
Пасито "Москадеду" (десертно) 2015
Сардиния, Италия
Мускат
110,90 лв.
61,00 лв.
hearth icon
 • -40%
hearth icon
 • -40%
Гевюрцтраминер 0.375мл. (десертно) 2011
Алто Адидже, Италия
Гевюрцтраминер
53,60 лв.
32,16 лв.
hearth icon
 • -35%
 • 88
Оро ди Каяроса 2014
Тоскана, Италия
Пти Мансенг
99,90 лв.
64,94 лв.
hearth icon
 • -10%
Айс Ризлинг Царев Брод 2020
Дунавска равнина, България
Ризлинг
35,90 лв.
32,31 лв.
hearth icon
Дизеньо Пти Мансен (десертно), 0.500 мл 2021
Черноморски район, България
Пти Мансенг
36,30 лв.
hearth icon
 • -40%
Трокенбееренауслезе Вайсбургундер 0.375мл. (десе ... 2015
Долна Австрия, Австрия
Вайсбургундер
78,90 лв.
47,34 лв.

Десертното вино може би е един от най-старите варианти на винопроизводство в света. Още в древни времена хората са добавяли мед и различни подправки за подобряване вкуса на неконтролираната тогава спонтанна ферментация. През вековете стилът на десертното вино се променя и еволюира многократно, докато достигне многообразието, на което се наслаждаваме днес. На първо място трябва да разграничим двата пътя за постигане на десертно вино - чрез прекъсване на ферментационния процес и чрез добавяне на алкохол. В тази секция разглеждаме първия вид. За повече информация относно втория - вижте секция подсилени вина. В селекцията на Seewines ще откриете внимателно подбрани бутилки от почти всички вариации на десертно вино - от най-сладко до не полусухо, от световно познатите вина от Токай и Сотерн до не толкова популярните им събратя от Италия, Австралия и др.

Как се прави десертно вино?
Естествено, десертното вино е сладко. Това се дължи на остатъчната захар в него поради прекъснатия и недовършен ферментационен процес. В зависимост от това колко рано бива той прекъснат, се обуславя и степента на сладост в крайния продукт. Освен по сладост обаче десертното вино се различава и от начина на концентриране на захарите в гроздето, като обикновено в световноизвестните райони е установен и легитимиран само един от възможните начини. Най-стандартният начин е късен гроздобер - гроздето се бере в края на ноември, дори декември понякога, когато концентрацията на захарност е максимално висока. В Токай и Сотерн използват наличието на така наречения ботритис - гъбична инфекция, която се образува върху зърната на гроздето в късна есен, докато то още е на лозата. За целта е нужно да има наличие на силно специфични природни условия и не навсякъде, както и не всяка година, може да бъдат постигнати. В Италия познатият и разпространен метод е чрез изсушаване на обраното грозде на специални рогозки - метод пасито, който се използва за Винсанто например. Германия и Канада се славят с производството на icewine, за което зърната се берат след като замръзнат на лозата - декември, януари, много рано призори и директно се пресуват, при което водното съдържание, което е замръзнало, остава в пресата и полученият сок е истински еликсир със силна концентрация на захари и ароматни вещества.

Кои са подходящите сортове грозде за десертно вино?
На практика почти всички сортове могат да се използват за десертно вино, тъй като те съдържат захари и ако им се приложи късен гроздобер, неизменно ще натрупат достатъчно за такъв тип вино. Все пак има определени сортове, които по традиция се използват специфично за това производство. В Токай това е фурминт, във Франция - семийон, совиньон блан, мускат, шенин блан. В Италия - малвазия, мускат, а в Германия и Канада - ризлинг и мускат.

Кои са най-известните региони за десертно вино?
Токай в Унгария и Сотерн в Бордо са добре известни със своите интензивни сладки бели вина, произведени чрез взаимодействието на ботритис или благородно гниене върху гроздето. Германия също произвежда отлични екземпляри от Ризлинг, засегнато от ботритис - Beerenauslese и Trockenbeerenauslese са прекрасни примери за тези сладки немски вина. Студените зими на Германия и Канада - особено региона около Ниагара - благоприятстват производството на icewine. Италия създава великолепни сладки вина със стафидирано грозде ( допълнително изсушено на рогозки след гроздобера), като Вин Санто, Речото и Пасито.  

Кое десертно вино да избера?
Истината е, че няма грешен избор, стига да се спрете на реномиран производител. Важно е да сте наясно с вкуса си - колко да е сладко виното и с какво ще искате да го консумирате. Разбира се, че най-очевидната храна би била десерт. Но това не винаги е правилната комбинация всъщност. Опитайте сотерн с гъши дроб и ще останете удивени. Комбинирайте Токай със сини сирена и няма да сгрешите. Винсанто и Речото по традиция се сервират като дижестиви, но също прекрасно акомпанират плодови тарти и традиционните италиански кантучини. Ако все пак изпитвате затруднения, доверете се на нашите специалисти-сомелиери - те ще ви помогнат с удоволствие да се ориентирате в сладкия свят на десертните вина.