Безплатна доставка над 119 лв.

Вино от Кианти

Намира се в Тоскана, а виното се произвежда от няколко сорта грозде, предимно Санджовезе, като основно се характеризира със силен аромат, средно тяло и лека острота на вкуса.

Прочетете повече

Вино от Кианти

Намира се в Тоскана, а виното се произвежда от няколко сорта грозде, предимно Санджовезе, като основно се характеризира със силен аромат, средно тяло и лека острота на вкуса.

Прочетете повече
Филтър
1 - 1 от 1 резултата

Намира се в Тоскана, а виното се произвежда от няколко сорта грозде, предимно Санджовезе, като основно се характеризира със силен аромат, средно тяло и лека острота на вкуса. Днес Кианти се простира между градовете Флоренция (на север) и Сиена (на юг) и включва също Прато, Арецо, Пистоя и Пиза. Лозята му дават повече от всеки друг италиански DOC, като произвеждат 75 милиона литра годишно. Най-високо ценените вина в района идват от зоната Chianti Classico, която през 1996 г. получава статут на отделен DOCG. Както и в други италиански региони, наименованието Classico приблизително съответства на оригиналната (и така теоретично най-добрата) област на производство в Chianti, за първи път отбелязана в началото на 1700-те от Великия херцог Козимо III де Медичи. Бутилките Classico се отличават по известния печат на черен петел (gallo nero), символ на региона. От 1996 г. вината Chianti трябва да съдържат минимум 70 процента Sangiovese, а за Classico - 80%. Местните сортове Canaiolo и Colorino също са разрешени в бленда, както и международните сортове Cabernet Sauvignon, Merlot и Syrah. В същата година се разрешава и производството на чистосортово Санджовезе под Chianti DOC. Това е причината известното Tignanello на Marchesi Antinori, представено в 70те години,  да не е класифицирано като Chianti, тъй като това е първото вино от санджовезе, което влиза в бленд с каберне совиньон и каберне фран. Вината Chianti Classico се подразделят на 3 нива - Annata (стандартни), Riserva и Gran Selezione. Вината Riserva трябва да отлежат 24 месеца преди пускането им в продажба, а Chianti Classico Gran Selezione трябва да бъде направен от едно имение и да е отлежал поне 30 месеца.