Безплатна доставка над 119 лв.
 1. Начало
 2. Оферти
 3. Mystery box Secret Wines
 4. Шабли Мезон Помие

Шабли Мезон Помие 2022

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 5622

Лозето е 5,3 хектара на възраст 25 години. Почвите са глинесто-варовикови, съдържащи древни фосили от ракообразни, именно тези почви придават приятната свежест и минералност на виното. Ферментацията е спонтанна с дивите дрожди в съдове от неръждаема стомана, а в последствие се оставя спонтанно да се случи и яблъчено-млечно киселата ферментация. Прекрасно съчетание за риба, пилешко месо и меки сирена.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Шардоне

Доминиращи аромати

 • Цитрусови плодове Цитрусови плодове
 • Минерални аромати Минерални аромати
 • Ябълка Ябълка
 • Цитрусова кора Цитрусова кора

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Ледено студено Ледено студено

Подходящи храни

 • Риба Риба
 • Морски дарове Морски дарове
 • Меки сирена Меки сирена

Зрялост

Готово за консумация

Научи повече за продукта

Домейн Помие

Домейн Помие

Изабел и Денис Помие засаждат техните лозя в Шабли между 1991 и 1998. Първата реколта е 1994. Имат 23 хектара, от които създават 11 различни лица на елегантното Шардоне от Шабли. Ключовата дума при тях е органика. Дълбоко вярват, че органично отглежданите лозя раждат много по-качествено грозде от това от лозя, в които се ползва химия. Доказват философията си с вината си, като реколта 2010 на тяхното Шабли от индивидуален лозов масив: Кроа о Мойн, е избрано за най-добро Шардоне в света след гласуване от авторитети като Робърт Паркър, Алан Медоус и други. От 2008 г. Насам преминават изцяло на органично отглеждане и само след 2 години създават и прословутото наградено Шардоне от 2010. Пътят на дръзките Денис и Изабел не е без препятствия, като след 2016, в няколко последователни реколти срещат огромни трудности като слани, градушки, загнивания, както и екстремни летни суши. Въпреки това, с огромна дисциплина, упоритост, както и риск успяват да не използват химия и да не изневерят на изцяло органичното отглеждане, запазвайки сертификацията, която са си извоювали. Неповторимата минералност на шаблитата на Помие идва от уникалните варовиково-глинести почви наречени Кимеридж. В тях има фосили от стриди и други ракообразни вкаменелости на около 17 милиона години, от края на Юрския Период. Именно тези специални почви са причината за интересния и очарователен барутен или кремъчен вкусов и ароматен нюанс в белите вина.

Всички от този производител
Бургундия

Бургундия

В тази област червените вина се произвеждат от един сорт - Пино Ноар, но вината всъщност се различават по качество от леки и обикновени до богати, сложни и наистина величествени. Бургундия се слави със силно “надробените” си лозови насаждения и като цяло веруюто е, че колкото по-малка е площта на лозето, толкова по-добро е виното. Най-добрите бургундски вина идват от Кот д'Ор, ивица от едва 30 мили, разделена в центъра на 2 отделни части; Кот дьо Нуит на север и Кот дьо Бон на юг. Славата на Cotê de Nuits е в червените вина - тук се произвеждат 95% червени вина от гроздето Пино Ноар. Естествено тук са и едни от най-добрите, способни да отлeжават, най-екзотичните и скъпи вина. Côte de Beaune произвежда приблизително 38% бяло вино, 60% червено и 2% пенливо. Сортът за бялото вино е изключително Шардоне, а качеството варира от най-добрите, Montrachets и Corton Charlemagnes, Meursault, Puligny и Chassagne до по-обикновения Macon Blanc. Първите по традиция отлежават в малки дъбови бъчви, докато вината от Macon обикновено са с по-лек характер и съответно добро съотношение между качество и цена. Червените вина от Бон не притежават славата на “събратята” си от Кот дьо Нуит, като тук изключения са тези, които идват от Помар, Кортон и Волне. В общия случай са по-леки по стил, но в зависимост от реколтата могат да покажат потенциал, който успешно съперничи на Côte de Nuits и не само.

Всички вина от този регион
Шардоне

Шардоне

Смело можем да заявим, че това е най-известното бяло грозде и най-разпространеното в света. Разбира се, най-разпознаваеми са вината, идващи от Бургундия (особено Шабли) и Калифорния, не трябва обаче да се подценяват и други региони като Италия, Австралия, Нова Зеландия и дори Южна Америка. Не е лесно да се опишат ароматите на шардонето. Причина за това не е толкова в комплексността на сорта, колкото на податливостта му към допълнителни еноложки техники - като ябълчно-млечна ферментация, добавяща масленост и плътност на тялото и ферментация или отлежаване в дъбови бъчви, привнасящи опушени ванилови, медени и дори канелени нотки във виното, а контактът с фините утайки пък придава тестени, бисквитени нюанси. И всичко това приятно инкорпорирано с плодовите аромати на сорта - тропически плодове като банан, гуава, ананас и костилкови такива - праскови, нектарини и кайсии, понякога примесени дори с цитрусови и ябълкови нотки. Кои ще са доминиращите аромати зависи от климата - по-топлите региони ( Калифорния, Австралия) извикват на преден план тропическите такива, умерените ( Южна Бургундия, Нова Зеландия) - костилковите, докато по-хладните ( Шабли, Шампан ) клонят към цитрусовите и ябълкови нюанси.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю