Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 10 вина, които да опитате през 2024!

ТОП 10 вина, които да опитате през 2024!

31.12.2023
Autor: Seewines

Нова година, нов късмет, нови необятни винени светове, които заедно ще открием! 

Това, което не се променя и неизменно остава през 2024г., е нашата традиционна месечна селекция, като този път решихме да сложим началото й, в този изпълнен с достатъчно поводи за празнуване дълъг януари, насочвайки вниманието ви към десет интересни вина, които непременно да опитате, ако не този месец, то поне през годината. 

Няма да изненадаме никого като кажем, че те естествено са минали през строгия ни и стриктен подбор. По-любопитният общ знаменател, които ги обединява, е, че са направени от по-слабо известни спортове, идват от не толкова популярни винени дестинации или са представители на по-малко познати стилове.

Стремежът ни е да провокираме вниманието (и сетивата ви), да ви изкараме извън зоната на комфорт и да ви направим по-любопитни и уверени да откривате и покорявате нови (винени) хоризонти. 

Совиньон блан и сира познаваме отлично, но какво знаем за сортове като албийо и коцифали, арнеис или скиава? Къде расте тиморасо, какъв е вкусът на амонтийадо шери?

Горещо вярваме, че сред нашата януарска селекция от изпълнени с характер вина ще откриете вашия нов и неочакван фаворит, и поради тази причина без колебание ви ги представяме. 
 


1. Шери Амонтийадо VORS, Бодегас Традисион, Херес, Испания - СЕГА на -10% (137,70 лв.)

Стартираме ударно и отправяме предизвикателство още с първото вино. 

Освен едно от най-непознатите подсилени вина, шери е и може би сред най-подценяваните такива, като споменаването му е способно да поляризира широката винена аудитория и мненията често се простират в целия спектър между твърдото отричане до издигането му в култ. 

Родното място на едно от най-характерните вина в световен мащаб е регионът около Херес де ла Фронтера в Андалусия. Противно на разпространеното схващане, шери не само че не е единствено сладко, ами идва в огромно разнообразие от стилове, за което основна роля играят процесите, които се случват по време на неговото отлежаване. Настоящото шери е сухо, класическо и изключително подсилено вино, резултат от съчетаването на двете форми на традиционните методи за отлежаване в Херес: първоначална фаза на биологично отлежаване под "velo de flor" - “воал” от дрожди - с продължителност 10 години и втора фаза на оксидативно отлежаване с продължителност над 20 години! Именно тази комбинация превръща това вино в символ на елегантност и сложност, а ароматите и вкусовете е трудо да се опишат - сушени плодове като кайсия и ябълка, портокалова кора, бадем, мед, карамел, дървесина. Комбинациите за съчетаване са безкрайни - от зелени маслини, през паеля или ризото, до грилована риба тон.

Ако желаете да научите повече повече за шери, каним ви на нашето събитие на 25 януари 2024 (линк към събитието!), посветено на тази вълнуваща напитка.

   КУПЕТЕ ТУК   



 

2. Арбоа Блан Традисион 2015, Домейн Роле, Жура, Франция - СЕГА на -10% (52,20 лв.)

Още едно запомнящо се вино, при което начинът на отлежаване е причината за специфичните му аромати и вкусове.

Най-малкият класически френски винен регион, Жура отдавна вече не е тайна за по-запалените почитатели на виното с характерните си сортове като червените трусо и пулсар, или белия саванян. Именно последният се комбинира тук в равни части с познатото ни шардоне, като особеното е, че саванянът отлежава четири години в недопълнени дъбови бъчви, отново под известния ви вече от шери естествен воал от дрожди. През цялото това време шардонето търпеливо го чака, отлежавайки конвенционално в отделни бъчви, а блендът от двете части се прави три месеца преди бутилиране. Сред типичните за отлежавалите оксидативно вина аромати и вкусове ще открием зелена ябълка, солен лимон, ядка и пармезан.
Съчетава се чудесно с ястия с гъби или френска лучена супа и е безспорен фаворит със зрели сирена и пикантни или сладко-кисели ястия.

   КУПЕТЕ ТУК   



 

3. Науса 2020, Кир Яни, Науса, Гърция - СЕГА на -10% (22,41 лв.)

Абсолютен наш фаворит, не само заради предпочитанията ни към най-ценения и интересен местен гръцки червено сорт - ксиномавро. Вярваме, че вече сте се запознали отблизо с него и сте опитали предната реколта 2019 на настоящия ни избор. Сега вече при нас е новата 2020 и ако все още не сте дали шанс на този често сравняван с небиоло гръцки сорт, то е крайно време да го направите. 

Виното е с блед рубинен цвят и очарова с интензивни аромати на червени плодове като череша и типичната за сорта зряла ягода, маслина и сушен домат. На небце се усеща леко и свежо, с меки танини и средно тяло. Перфектното вино за делничните януарски вечери, както и в комбинация с ястия с доматен сос, мусака или сирена и колбаси. 
   КУПЕТЕ ТУК   



 

4. Албийо Реал 2021, Лас Морадас де Сан Мартин, Испания - СЕГА на -10% (34,11 лв.)

Албийо, или по-точно албийо реал (да не са бърка с албийо майор) е не особено популярен уникален местен испански сорт с потенциал за отлежаване,  традиционен за района на Гредос, на около час западно от Мадрид. Гроздето за това вино идва от лозя на голяма надморска височина, засадени още през 30-те и 40-те години на миналия век. Ферментацията стартира с естествените дрожди на плода, а в последствие виното отлежава в 500-литрови бъчви в продължение на 8 месеца. Бледо на цвят, с деликатен аромат, напомнящ на нектар, дюлево желе, круши, мед, бели цветя (портокалов цвят и жасмин), придружени от нотки на кора от грейпфрут. Леко соленият му финал, дължащ се на минералността от гранитените почви, се подсилва от деликатна горчивина, характерна за сорта. Всички това в комбинация превръщат нашето албийо в нещо наистина различно, заслужаващо вниманието ви. Съчетайте го с морска храна или меки сирена, както и с ризото и други ястия с ориз.
   КУПЕТЕ ТУК   



 


5. Кот дьо Рон Руж, Ален Жом, Южна Рона, Франция - СЕГА на -10% (21,51 лв.)

Може би най-малко “екзотичното” вино в нашата селекция, идващо от топлите лозя на Южна Рона. Причината да се спрем на него, е че дори и ние често го пренебрегваме и забравяме какво отлично качество предлага то за цената си. Вината с наименование за произход Кот Дьо Рон върху етикета нерядко могат да са скучни и еднообразни, но тук случаят не е такъв и отворена бутилка от него доставя истинско удоволствие.  
Блендът е типичен за Южна Рона - гренаш, сира, сензо и мурведър, традиционно ферментирали и отлежавали в неутрален съд, за да се подчертае плодовия характер на виното. Цветът е гранатов, с лилави оттенъци, а ароматната гама на се простира от пресни горски плодове, като дива малина, касис, къпина до подправки. На небце е зряло и пищно, с копринено гладки танини и вкусове на вече споменатите плодове, а на финала се долавят нотки на женско биле и черен пипер. Достатъчно сериозно вино, подходящо за пиене всеки ден.
   КУПЕТЕ ТУК   



 

6. Коцифали Карнари 2017, Лираракис, остров Крит, Гърция - СЕГА на -10% (38,61 лв.)

Отново сме в Гърция и насочваме вниманието ви към още един рядък сорт, този път уникален за най-големия остров на южната ни съседка - Крит. Той не се различава от останалите региони в Гърция по това, че може да ни изненада с многообразие от местни сортове и стилове вина. 

Гроздето идва от единичния лозов масив с името Карнари, в Централен Крит, на надморска височина от 250м. След алкохолната ферментация виното влиза в използвани френски бъчви, където остава почти две години и половина. Добре узрелият плод ни дава вино, което извежда напред топлината на алкохола в нотки на сладки плодове и подправки, елементи, които разкриват дългото отлежаване в използвани бъчви. Благородното влияние на кислорода, както в аромата, така и във вкуса на виното, е добре интегрирано, осигурявайки неговата комплексност и стабилност. Сервирайте на 15-17 градуса в съчетание с пържен дроб с розмарин или пък със зрели сирена, пушено или сушено месо.
   КУПЕТЕ ТУК   



 
 

7. Новал Блек Резерва Порт, Кинта де Новал, Порто, Португалия - СЕГА на -10% (35,91 лв.)

Кога ако не през зимните месеци е времето да се насладим на топлината и богатството от аромати и вкусове, които носят подсилените вина, и в частност най-познатият представител на този стил - портът. 
Блендът тук е от вина на средна възраст 2-3 години, отлежавани както в дървени, така и в неутрални съдове за запазване на свежестта, от традиционните червени сортове като турига насионал, турига франка и тинта рориз. Гроздето идва от собствени лозя на производителя и други такива с най-високата категория “А” в сърцето на долината на Дуро. Половината от него е мачкано по традиционния начин с крака и ферментира в гранитни съдове “lagares”, докато останалата част е винифицирана в неутрален съд при контролирана температура. 
Новал Блек Резерва може да консумирате с тъмен шоколад или просто да пиете охладено на 7-8 градуса, няма нужда от отлежаване или декантиране. Никакви усложнения, просто една чудесна чаша порт. 
   КУПЕТЕ ТУК   
 



 

8. Рийзер 2022, Налс Маргрейд, Алто Адидже, Италия - СЕГА на -10% (27,81 лв.)

Вероятно свързвате Алто Адидже в подножието на Доломитите в Северна Италия най-вече с прекрасните свежи, бели вина, с които регионът се слави. Но до съвсем неотдавна най-засажданият сорт там е бил червен - скиава, преди той да бъде задминат от вездесъщото пино гриджо. 
Рийзер идва от под-зоната Санта Мадалена, близо до Болцано, и е бленд от 90% скиава и 10% лагрейн, друг характерен за Алто Адидже и Трентино сорт.
Ръчно браното грозде, на което са премахнати чепките, ферментира в неутрален съд, преди да влезе за отлежаване от седем месеца в 800-литрови дървени съдове. Бледочервен цвят, присъщ за доминиращия сорт скиава (известен и с немското си име вернач), с аромати на червени плодове като череша, малина и червена боровинка, и бадемови и флорални нотки, особено доловими на финала. Свежо и с продължителен финал, виното е чудесен избор за печено телешко с картофи, а и всякакви червени меса, като препоръчваме температура на сервиране 14-15 градуса.
   КУПЕТЕ ТУК   



 

9. Роеро Арнеис 2022, Кашина Кико, Пиемонт, Италия - СЕГА на -10% (29,61 лв.)

Оставаме в Италия, като се местим на запад към Пиемонт. Арнеис е ароматният бял сорт на региона, особено характерен за района на Роеро, даващ вина с по-скоро плътно тяло и комплексни аромати на бели цветя, лайка и бяла праскова. Засаждан в миналото сред лозята с небиоло, за да привлича птиците с уханието си и да пази по-ценния червен сорт, през 70-те години на миналия век арнеис е бил почти на прага на изчезване, преди да се завърне отново през 80-те.

Нашият избор се разкрива със сламеножълт цвят със зеленикави оттенъци, а ароматите на праскова, ябълка и характерната лайка правят виното очарователно и атрактивно. Съчетава се великолепно с азиатска кухня и риба или морски дарове, като например скариди, но структурата му е достатъчно сериозна, че да се справи дори и с тежки и кремообразни сосове. 

   КУПЕТЕ ТУК   



 

10. Дертона Тиморасо 2020, Бролия, Пиемонт, Италия - СЕГА на -10% (44,01 лв.)

Нищо изненадващо за финал - още един очарователен местен и рядък италиански сорт, отново от хълмовете на Пиемонт, способен на висококачествени вина, който си заслужава да опознаете. Макар и даващ нисък добив, той е прекалено интересен, за да бъде крит в блендове. Дори и като млади, вината от тиморасо разкриват комплексни аромати на мед и подправки, преплетени с нотки на цветя, цитруси и ядка, като създават впечатление за отлежаване в дъб, дори когато не е налице такова. Когато са майсторски направени, какъвто безспорно е случаят тук, имат великопелна свежест, отлична дължина, деликатна минералност и изненадващо дълъг живот.

Винификацията е в малки неутрални съдове, където виното остава за 18 месеца, плюс допълнително време в бутилка. Интензивен сламеножълт цвят, с фин и елегантен нос, носещ усещане за средиземноморски храсти, цветни нотки на бъз и глог, заедно с нюанси на месест плод. Вино, което се съчетава с предястия с морски дарове и риба на скара, но също така може да придружава и бели меса. 

   КУПЕТЕ ТУК   
 

Отново свършихме за вас тежката и отговорна задача да подберем чудесни вина, често оставащи незаслужено в сянката на по-популярни други такива.  

MoreSelection of month

Seewines - празничен каталог

Seewines - празничен каталог

from Seewines Admin , 14.12.2020
Белите вина на Бургундия

Белите вина на Бургундия

from Seewines Admin , 26.06.2019
Stephan Pirev Wines

Stephan Pirev Wines

from Seewines Admin , 27.06.2022