Безплатна доставка над 89лв.
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Червени вина
 5. Арбоа Блан Традисион Шардоне/Саванян Домейн Роле
Арбоа Блан Традисион Шардоне/Саванян Домейн Роле

Арбоа Блан Традисион Шардоне/Саванян Домейн Роле 2015

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 4045

50% Шардоне и 50% Савагнин

Гроздето е от подбрани парцели в Château Gimont и Sous le Viaduc, разположени в село Montigny-lès-Arsures. Лозята са засадени директно върху сиви мергели, което е рядко срещано в AOC Arbois.

Ръчно бране и сортиране, отлежаване в дъбови бъчви за 4 години за Саванян, под т. нар. „воал“, „покривало“, което се образува на повърхността на съда. Шардонето отлежава 4 години в големи бъчви. Купажират се 3 месеца преди бутилиране.

Това е историческо кюве, специалитетът на Домейн Роле, и може да се съхранява10 и повече години.

Ще бъде разкошно с кремообразни ястия или ястия с участието на горски гъби, но и с морски дарове. Има известен афинитет и към сирена, както и към пикантни или сладки (но и солени), ястия. Изключително гастрономическо вино!

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Купаж

Доминиращи аромати

 • Бадем Бадем
 • Кайсия Кайсия
 • Землисти аромати Землисти аромати

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Сурово сушени меса Сурово сушени меса
 • Твърди сирена Твърди сирена
 • Печени зеленчуци Печени зеленчуци

Зрялост

Готово, но ще развие потенциала си

Повече за това вино

Domaine Rolet

Domaine Rolet

Със своите 66 хектара, разположени по най-добрите склонове на AOC Arbois, Côtes du Jura, l'Étoile и Château-Chalon, имението Домейн Роле е вторият по големина независим винопроизводител в Жура. Като перла в короната при тях блести лозето Montesserin, което се намира западно от град Арбоа. Върху варовикови и глинесто-песъчливи почви там ще срещнете всички сортове на Жура: Саванян, Трусо, Пулсар, Пино ноар и Шардоне, отразени в класическите стилове за региона.

Всички от този производител
Жура

Жура

Жура е малък лозарски регион в Източна Франция, който е отговорен за много традиционни и изключително интересни стилове вино. Регионът е притиснат между Бургундия на запад и Швейцария на изток. Характеризира се с пейзаж от залесени склонове и усукваща се топография на планината Жура. Лозята на Жура покриват малко над 1850 хектара (4570 акра), образувайки тясна ивица земя с размери близо 80 километра (50 мили) от север на юг. Общата площ непрекъснато се увеличава, но все още представлява по-малко от една десета от площта под лоза тук преди два века, преди филоксерата да унищожи лозята в региона. Варовиковите планини в региона са представителни за геоложките разработки, настъпили между 145 милиона и 200 милиона години. Почвите в този регион са основно от варовик и мергел. Вината на Жура се продават под пет основни наименования Най-важните от количествено значение са Арбоа и Кот дю Жура.

Всички вина от този регион
Саванин

Саванин

Саванин е сорт грозде със зелена ципа. Отглежда се най-вече във френския регион Жура, където се използва за направата на вино Savagnin или известните vin jaune и vin de paille.Историята му започва с древния сорт Траминер, грозде със зелена ципа, записано в тиролското село Tramin от ок. 1000 до 16 век. (Този регион сега се намира в италианската провинция Южен Тирол). Известният ампелограф Пиер Галет смята, че Траминер е идентичен със зеленокожия блан Саванин в Жура. Саванин блан е много късно узряващ и може да се бере чак през декември. Подобно на своя братовчед Гевюрцтраминер, той е темпераментно грозде за отглеждане, с ниски добиви.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю