Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 10 съчетания на Вино и Храна - специално слектирани от Шеф Георги Янев

ТОП 10 съчетания на Вино и Храна - специално слектирани от Шеф Георги Янев

17.09.2021
Autor: Seewines Admin

 

Храна и вино е комбинация съблазнявала сетивата още от античният свят. Например една от най-старите диети прилагани в Гърция се базира на бяло вино сервирано с хляб и зехтин. Днес едни от най-добрите ресторанти по цял свят залагат на опитни сомелиери и майстори готвачи да обединят усилията си за постигането на перфектното съчетание на храна и вино. Макар и за много хора това да не изглежда трудна задача, истината е, че при неправилен подход и грешен избор цялостното изживяване може да бъде много неприятно. 

Посещението на ресторант е повод за приятни емоции или гастрономическа авантюра. Ястията приготвени от екип професионалисти и предлагащи палитра от вкусове работят в абсолютен синхрон със специално подбрано вино комплементиращо тези вкусове. Виното е последната „щипка“ сол или завършващата подправка. Ако тази подправка се окаже грешна, то цялото ястие ще е небалансирано. 

През последните години се наблюдава истински възход на кулинарната сцена в България и най-вече в София. Ресторанти начело с ентусиазирани готвачи създават менюта, които с лекота завладяват вкусовите ни рецептори.


Един от тези ресторанти е КОТО. 

Георги Янев е човекът зад вкусовата завеса на КОТО. Богатият му опит се отразяват във всяка една сервирана чиния. Интересната концепция може да се опише като фюжън или иначе казано комбинация от различни кулинарни традиции от различни страни, региони и култури. Водещ в менюто е азиатският мотив, което несъмнено е причина за експлозията от вкусове във всяка хапка. 

Освен любовта към храната, Жоро и екипът му са истински любители и на доброто вино. Както за обяд, така и за вечеря, те са готови да поднесат изненада и за най-изтънченото небце. 

Ето и няколко от актуалните ястия, които може да опитате в КОТО, съчетани с любимите на Георги Янев вина от портфолиото на Seewines.

 

Гуакамоле и Мейфлай Совиньон блан – Гуакамолето е иконата на мексиканската кухня. Приготвено и намачкано по класически метод в мокахете ( molcajete) с лайм, халапеньо кориандър, червен лук и сол, за топинг  - фини кубчета от домати и зряло козе сирене. 

Комбинацията от пикантното халапеньо, свежия лайм и кориандър, сладостта на домата, богатата структура от авокадо и неповторимият вкус на козе сирене са перфектните предпоставки за един плодово-тревист Совиньон блан. С аромати на тропически плодове, цитрусова свежест и лек зелен нюанс, несъмнено Мейфлай Совиньон Блан е правилният избор.

Може да купите виното от ТУК

Флореадо и Салата с фермерски розов домат, мус от сирена, краставица, риган и тогараши – Отново предлвожението е със Совиньон блан, но този път от Италия. Винаги бих съчетал това вино със салата или студено предястие. Усещането е повече от удоволствие.
Салата с фермерски розови домати, краставица, мус от сирена (катък, зряло краве сирене от локална мандра и рикота), пресен риган, арбекиня зехтин и фино нарязани сушени азиатски чушки. За разлика от Мейфлай Совиньон Блан тук доминиращи са по-зрели костилкови плодове и характерната за региона минералност.
 

Може да купите виното от ТУК

Къри с нахут и кокос и  Ризлинг Витман – Може би няма второ мнение че ризлинг е най-добрият партньор на пикантната и ароматна азиатска храна. Тайландско жълто къри в комбинация с много модерния напоследък нахут, кокосово мляко за баланс и пресни билки ( мента, тай босилек и кориандър) се сервират с топъл плосък хляб.

Може да купите виното от ТУК

Октопод на робата с авокадо и уасаби крем и тогараши + Шардоне Винтерс Ризърв Кендъл Джаксън – Октоподът е приготвен су-вид за 6 часа с ароматни подправки, след което е грилован върху нагорещени дървени въглища и сервиран с мус от авокадо, уасаби и лайм. Носи лека пикантност от тогараши ( японски пикантен микс от подправки).

Богатият и интензивен стил на това Шардоне в комбинация с леко опушени нотки от отлежаването в нов дъб партнира перфектно на грилованият октопод. 
Може да купите виното от ТУК

Пинк сайд Рубин и Пикантни кралски скариди, Виетнамски стил – Скариди приготвени на уок с пресен джинджифил и чесън, глазирани със саке, мирин, чили сос, соев сос и бок чой. Плътното и елегантно розе на Георгиев и Милков е необичаен, но повече от чудесен вариант за съчетание. Със стил подобен на Провансалско розе, виното е перфектен избор за морска кухня и наситени с подправки ястия. 
 Може да купите виното от ТУК

Хрупкави пролетни рулца с кълцано еленско месо и мариновани моркови + Хакер Санджовезе - Това е вариация на една от класиките на далечно азиатската кухня. В нашия случай имаме кълцано еленско месо с джинджифил, сусам, пикантен сос, соев сос и кафява нерафинирана захар в комбинация с фини нарязани моркови мариновани с оризов оцет. Всичко това е увито в тънък пшеничен лист и приготвено на уок в нагорещено олио от рапица. Дивечовият характер на сорта се балансира перфектно с кълцаното еленско месо. Аромати от сушени подправки допълват изцяло профила на това ястие.

Може да купите виното от ТУК

Севиче с риба тон, авокадо, лайм и кокос - Хил Пино Гриджо 
Свежият минерален характер на Пино Гриджо от Алто Адидже е чудесна комбинация за прясно севиче от жълтопера риба тон. По-плътната структура на това вино успява много добре да запази своите вкусове и да влезе в унисон с тези на ястието. Избор подходящ както за делничен обяд, така и за непретенциозна вечеря.

Може да купите виното от ТУК

Фисан Пино Ноар + Патешко магре на робата с кайсиево мисо и сладък картоф с кашу – Още една класика – патица и пино ноар ( особено от Бургундия) деликатното и ароматно патешко магре заедно със сос от светло мисо, сушени кайсии и отлежал оризов оцет, карамелизиран мус от сладък картоф с кашу.

Може да купите виното от ТУК

Сира Кендъл Джаксън и Глазирани свински ребра с азиатски барбекю сос, сусам, пресен лук и свежа салата с мисо дресинг – Ребрата са мариновани за 24 часа, след което приготвени су-вид за 12 часа и накрая са карамелизирани върху дървени въглища, глазирани с азиатски стил барбекю сос, завършени със запечени сусамови семки и пресен лук – умами комбинация с тази класическа калифорнийска Сира е просто неизбежна.

Може да купите виното от ТУК

Кендъл Джаксън Пино Ноар + Нудълс с хрупкава патица и зеленчуци – Пино ноар от Калифорния е едно от любимите ми вина. По време на дългогодишното ми пребиваване в САЩ Кендъл Джаксън беше една от по-достъпните винарни, които никога не са ме разочаровали и винаги са били номер едно в съотношение цена – качество. Пино Ноар се съчетава перфектно с яйчен нудълс с кълцана хрупкава патица, соеви кълнове, китайско зеле, моркови и сос от ферментирал черен боб.

Може да купите виното от ТУК

MoreSelection of month

Gorun - the star of Mizia

Gorun - the star of Mizia

from Seewines , 27.03.2024
Виното и ястията

Виното и ястията

from Seewines Admin , 07.11.2018
ТОП 10 вина за април

ТОП 10 вина за април

from Seewines Admin , 04.04.2023