Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 10 вина за септември

ТОП 10 вина за септември

05.09.2022
Autor: Seewines Admin

На португалски думата saudade означава чувство на носталгичен копнеж по нещо, което ни се изплъзва и вече не можем да докоснем. Да, лятото е към своя край, но с тези 10 вина имаме за цел да удължим ваканционното настроение и да се разходим из някои от най-забележителните винени кътчета. 

 

 

1. Mixtape - 19,71лв.

Ферментация в три отделни бъчви резултира в едно абослютно натурално розе от един от най-подценяваните сортове – Памид. Бутилиране без филтрация. Лимитирана серия от 800 бутилки. Вино, което носи истинска наслада на всеки докоснал се до него. 

 

 

2. Гемищер Зац - 28,71лв.

Райнер и Кристина Вес са баща и дъщеря, които създават едни от най-вълнуващите вина от Австрия. Техните лозя сe намират по поречието на Дунав само на 50 минути път с кола от Виена. Производството на Райнер Вес е сертифицирано като органично и био, нещо което определено се усеща във вината. Гемищер Зац е тип вино, което се прави от няколко различни сорта (понякога до 20), които се отглеждат на същото лозе. Всеки сорт играе определена роля за комплексността на финалния продукт. Различните пластове от аромати са опорни точки в избора на подходяща храна. Зеленчуковите пролетни рулца са един от вариантите, който да опитате.

 

 


3. Бардос Вердехо - 25,38лв.

Бардос Вердехо идва от областа Руеда в Кастилия и Леон(Северозападна Испания). Виното е 100 % Вердехо - местен сорт познат от стотици години в областта. Лозята са на 25 години и се намират на 700 метра надморска височина. Пейзажът е доста див и суров като почвата е бедна и камениста, а климатът подчертано континентален. Аромат на зрели екзотични плодове(ананас,нар), както и растителни,тревисти тонове характерни за Вердехо. Към тях се добавя и лек тон на кедър и дървесни тонове, които придават комплексност на виното. Вкусът е наситен и кадифен.Тялото е обло,с добра киселинност и минералност което го прави хармонично и завършено.

 

 

4. Бургон Руж Сен Венсан - 63,26лв.

През 1980г на 19-годишна възраст Венсан Жирардeн започва да произвежда вино от лозе, което наследява от родителите си.Високото качество на вината на Венсан бързо е разпознато от ценителите по света и това му позволява да разшири дейността си. Днес вината на Венсан Жирарден изразяват големите тероари на Бургундия и са стандарт за съвършенство.

 

 

 

 

5. Ансиен Вин Блан - 53,91лв.

Sury-en-Vaux е селце сгушено сред преплитащите се хълмове на Сансер. Името му се превежда като „усмивката на долината“ и известно със своите "тебеширени" вина. Совиньон Блан за напреднали, който представя сорта по автентичен и красив начин. Еталон за Сансер. 

 

 

 

 

6. Менету Салон Руж - 40,41лв.

Този класически Menetou-Salon е чудесно вино с широка гама от аромати и вкусове. От аромати на череша и къпина, до аромати на кожа и землисти нотки. Комплексно вино с пиперлив финал и усещане за абсолютна хармония на небце. 

 

 

 

 

 

7. OTT1L - 14,85лв.

Ароматът е наситено флорален, типичен за сорта Mускат Oтонел, леко пикантен и същевременно със загатващи нотки на цитрусов плод. Виното се бутилира нефилтрирано в лимитирано количество от 1100 бутилки.Нежните и интегрирани танини на OTT1L го правят също приятен и за самостоятелна консумация, но и надежден партньор за плата с меки и

отлежали сирена.

 

 

 

8. Шато Гийон Руж - 35,91лв. 

Лозята на Château Guillon се намират в сърцето на апелацията Graves, върху почви, които са комбинация от чакъл и пясък, което е залог за изключителните качества на тези вина. Виното е представител на контрастната и красива реколта 2019. С дъждовна пролет, последвана от сухо лято. Много горещ и сух септември, който позволява на гроздето да достигне изключителна зрялост, а ограничените добиви (по-ниски от тези през предходните реколти), са довели до грозде със завидна концентрация. Купажът е доминиран от Мерло 54% и Каберне Совиьнон 46%. 

 

 

 

9. QLR LBV 2015 - 33,21лв.

Quinta de La Rosa е малък имот в сърцето на Дуро. Лозята започват от брега на река Дуро и се издигат на 450 метра, по стръмни хълмове до върха, върху тънък хумусен слой. В търсене на влага и храна, корените се спускат дълбоко надолу през пукнатини в шистовите почви. Заради елевацията теренът има 11 различни микроклимата. Това дава на La Rosa голяма гъвкавост в правенето на разнообразни и сложни вина.Виното по стара традиция се мачка с крака в гранитни резервоари. Tвърди се, че първият LBV е бил направен по погрешка, като производителчт е забравил Винтидж порта си в бъчвите. Порта е отлежал прекалено дълго за да се класифицира като Винтидж, а при дегустация, производителят открива, че виното има интересен индивидуален характер. При LBV, се практикува отлежаване в дъб, което развива комплексност и дълбочина, но без интензивното оксидиране, характерно за Тауни.

 

 

10. Лопес де Аро Бяла Риоха - 25,38лв.

Лопес Де Aро е винарна в сърцето на Rioja Alta с над 90 годишна история. Lopez de Haro Blanco 2021 е 100 % Виура или както е познат в Каталуния - Макабео. Гроздето идва от лозя (Sonsierra and Alto Najerilla), както и от малки парцели в Rioja Alavesa. След ферментация 20 % от виното отлежава 3 месеца във френски и американски барици. Останалите 80 % от виното остава във ферментационните съдове, след което се купажират преди бутилиране. Хармонично и наситено тяло което води еволюира до хармоничен завършек.Обемно и балансирано вино с елегантен финал.