Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. Бонония – Пътуване във времето и мечтите на бъдещето

Бонония – Пътуване във времето и мечтите на бъдещето

01.08.2023
Autor: Seewines

Август, разгара на лятото, избрахме да ви представим елегантните вина на Бонония Естейт.

На брега на величествения Дунав, между селата Гомотарци и Кошава се намират лозовите масиви на избата и новопостроената през 2022 г. хотелска част. Историята зад тази амбициозна българска изба наследява и обединява 3 века традиции, тъй като оригиналната сграда от 1895 год. е била една от първите пивоварни в България, а впоследствие е запазена, реставрирана и  превърната във винарна. През 2013 година са засадени първите 400 декара с млади лози, като към днешна дата лозовите масиви се простират на  1500 дка. Отглеждат различни по вид сортове като Совиньон Блан, Шардоне, Траминер, Вионие, Ризлинг, Мускат Отонел, Пино ноар, Пино гри,  Димят, Врачански Мискет, Верментино,Каберне Фран, Каберне Совиньон, Сира и традиционната за региона българска Гъмза.

В портфолиото на BONONIA ESTATE присъстват 5 серии : GOMOTARTZI, ISTAR, Ooh La la ,  BONONIA ESTATE, и First Vintage,  като голяма част от вината на избата са носители на награди от специализирани конкурси и международни изложения . Специфичният вкус и чистота на вината, изразяващ спецификата на региона, все повече печелят вниманието на ценителите. 

Стефан Пирев е един от водещите български енолози и майстор на белите вина с повече от 30 години практика. През 2018 се включва към реализацията на проекта Бонония Естейт, в който вижда ново предизвикателство. Стремежът му е да предложи най-доброто, използвайки възможностите на тероара, иновативността на технологиите и следвайки безкомпромисността в  своята работа.