Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 10 вина за месец август от Асен Милушев

ТОП 10 вина за месец август от Асен Милушев

12.08.2022
Autor: Seewines Admin

Вече в разгара на лятото и на най-знойния и отпускарски месец в годината, до вас долита традиционната ни месечна класация на десетте вина, които безспорно ни впечатлиха с качествата си и за които сме убедени, че напълно оправдано заслужават вниманието ви.

Също традиционно сред нашия избор ще откриете по нещо за всеки вкус и повод, като силно се надяваме тази ни селекция да ви намира край морския бряг, хладния басейн или в сянката на планински гори и върхове, с други думи - отдадени на заслужена ваканция. Нямаме и капка съмнение, че подбраните от нас вина ще добавят още повече емоция, цвят и вкус към почивката ви!
 

1. Адзиза 2020, Маркези Мацеи, Сицилия, Италия

Аристократичната тосканска фамилия Мацеи разпознава потенциала на Сицилия и благодатния ѝ за производство на качествено вино климат и през 2003г. придобива имението Зисола на този най-голям средиземноморски остров. Лозята са недалеч от морето, за да се възползват от така необходимата през горещите лета свежест на морските бризове.  

“Адиза” означава “прекрасен”, прилагателно, което чудесно описва с една дума характера на това ароматно и свежо бяло вино с цветисти и цитрусови нотки от местните сортове грило (85%) и катарато (15%). Подходящо за леки ордьоври, паста с морски дарове и зеленчуци на грил.


 

2. Ризлинг Щайнрайх 2018, Ансгар Клюсерат, Мозел, Германия

Властелинът на германските лозя, негово Величество многоликият Ризлинг, се разкрива в това великолепно вино с едно от най-класическите си и завладяващи лица. Дело на нежната ръка на Ева Клюсерат, този сух ризлинг е родом от стръмните брегове на река Мозел, като по-голямата част от плода идва от каменистите, шистови почви на прословутото лозе Тритенхаймер Апотеке. Пикантна минералност, деликатна соленоватост и плодовите, цитрусови аромати на ананас и грейпфрут се преплитат и съчетават по завладяващ начин в това комплексно и структурирано вино с подчертана свежест и дълъг финал.  








3. Дафни 2021, Лираракис, остров Крит, Гърция

Тук желаем да предизвикаме сетивата ви и да попитаме какъв е този интензивен аромат, който ще усетите при първия си допир с това вино? ”Дафни” означава лаврово (или дафиново) дърво на гръцки и именно сходният му характерен аромат е причина за името на този уникален сорт. Местен за остров Крит, от него на света съществуват не повече от десетина хектара, и то благодарение на семейство Лираракис, които през 90-те години на миналия век го засаждат в семейното си лозе и по този начин го спасяват от изчезване и забрава. Освен ексклузивността си, виното ще ви спечели с неповторими аромати и вкусове на дафиново дърво, салвия и розмарин, които го правят достоен компаньон на задушени миди, пържена дребна риба и всякакви ястия със зелени, ароматни подправки.






4. Лиатико 2021, Лираракис, остров Крит, Гърция

Оставаме на топлия остров Крит с друг класически локален специалитет, този път с червен цвят. Лиатико е отново местен сорт, който набира все повече популярност и в умели ръце е способен на завладяващи вина. Характерен е с по-бледия цвят на вината от него, щедрите си танини и способността да вдига висока захарност. Смеем да твърдим, че семейство Лираракис са се справили подобаващо с това свежо, лятно вино, недокоснато от дъбови бъчви. Умереният алкохолен градус, ароматите на диви горски плодове и вишна, задължителните за Средиземноморието билки и подправки са сред многото му предимства, а за пълна наслада го комбинирайте с мусака, паста с червен сос или риба тон с домат на фурна.      







5. Верментино Белгуардо 2021, Маркези Мацеи, Тоскана, Италия

Верментино знаем главно от Сардиния, но този характерен и любим сорт с нотки на цитруси и акация е намерил своето място и в Южна Франция, както и в Тоскана, и по-точно по крайбрежието на Тиренско море. Тук откриваме и още едно имение на вече познатата ни фамилия Мацеи. Имението Белгуардо в сърцето на Марема те придобиват в средата на 90те години на миналия век, в район с микроклимат, който верментиното обича - повлиян от близостта до морето, с по-ниски валежи и топли въздушни течения. Резултатът е вино, което ще ви плени с аромати и вкусове на екзотични плодове и праскова, а възможностите за съчетаване са безкрайни и включват морска храна, ризото и паста със зеленчуци.


 

 

6. Лагрейн Санд 2020, Налс Маргрейд, Алто Адидже, Италия

Въпреки, че е лято, да обърнем внимание и на червените вина? Избрахме отново нещо любопитно в лицето на сорт, който нарича подножието на Алпите в Северна Италия свой дом. Имаме предвид лагрейн, обичащ топлината и слънцето и славещ се с дълбок, плътен рубинен цвят. Плодът за избраното от нас вино идва от ръчно брани лозя в долината около Болцано, а след стандартна винификация, допълнителна комплектност дават седемте месеца отлежаване в големи, неутрални дъбови бъчви. Череша и къпина, приятна пиперена пикантност и леки нюанси на балсамико правят виното чудесен партньор на ястия от агнешко и пилешко.






7. Санкт Лаурент Розенберг 2015, Вайнгут Питнауер, Бургенланд, Австрия

Вината на Герхард Питнауер имат специално място в нашите сърца и ние горещо препоръчваме да им дадете шанс да спечелят и вашите.

Пореден интересен и не достатъчно познат сорт - санкт лаурент, за който казват, че е по-мощна версия на пино ноар, със сходни аромати на череша и вишна, даващ вина с по-леко тяло и умерени танини.

Лозята на Питнауер се наслаждават на чудесна гледка към езерото Нойзидл в най-топлата източна част на Австрия, а плодът тук е от единичен лозов масив с романтичното име “Хълмът на розите”. Освен, че се е посветил на местния санкт лаурент, Питнауер изповядва философията на минимална интервенция при винификацията, а ние не можем да решим кое най ни допада във виното - свежестта и богатството на плода, умерения алкохолен градус или това, че върви чудесно с патешко, ризото с гъби или пушени меса.    




8. Тамянка 2021, Богдая Естейт, Долината на Струма, България

Новата семейна винарна Богдая Естейт в полите на Рила вече спечели много привърженици сред клиентите ни, главно (но не само) с чудесните си, подходящи за сезона ароматни и свежи бели вина. Няма да сбъркате с което и да е от тях, но ние избираме да насочим вниманието ви към чистосортовата тамянка, реколта 2021. В нея се разгръщат нежни цветисти нюанси, като роза и акация, преплетени с билкови нотки, дюля и личи, а усещането за сладост и зрялост в аромата се балансира от стегнато тяло и свежест, благодарение на оптималния момент на гроздобера. Мислим, че виното е великолепен аперитив, но се комбинира и еднакво добре с меки сирена, бели меса и ястия с екзотични подправки.








9. Совиньон блан Кюве Силекс 2021, Сансер, Долината на Лоара, Франция

Вино, чиято нова реколта току-що добавихме към нашия асортимент, макар че регионът, от където идва, е известен от векове с качеството на вината си от един обичан и популярен сорт. Мястото е Сансер в Долината на Лоара, а сортът е вездесъщият и любим совиньон блан.  

Силекс е името на един от трите основни вида почви в Сансер. Те са с високо съдържание на кремък, разположени са непосредствено до реката и имат славата да дават вина, които най-бързо “узряват” и са готови за пиене.  

В този класически совиньон освен характерните сортови аромати и вкусове като лайм, цариградско грозде и лимоново сорбе, ще уловите и повечко минералност, при цялата условност на думата, както и леки нюанси на барут или гореспоменатия кремък. Виното ще изпъкне още повече в комбинация с всичко морско, а потенциалът му за отлежаване е поне 10 години.



10.  Кюве 72, Бруно Пайар, Шампан, Франция

Завършваме с малко балончета за всички тези, които през месеца имат повод за празнуване. Макар, че кому ли е нужен повод, за да отвори бутилка от абсолютната класика Шампан, и то дело на семейната къща Бруно Пайар.

Купаж от трите основни сорта в Шампан - шардоне, пино ноар и пино мьоние, с минимален дозаж, а числото 72 отразява общото отлежаване на шампанското - по 36 месеца съответно върху утайките след вторичната ферментация и още 36 месеца след тиража в хладните изби на мосю Пайар в Реймс. Естествено, че с плътното си тяло и ясно изразените с нотки на препечена коричка, бриош, бадем и цитруси това великолепно шампанско е абсолютно достатъчно само по себе си, но за да бъде преживяването абсолютно декадентско, съчетайте с ризото с миди или лингуини с лобстер или морски дарове.  

Трудната част с подбора вече сме я свършили за вас. Сега на ход сте вие, а на нас ни остава само да ви пожелаем лежерен и безоблачен август. Наздраве!

Special offers