Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 10 Български вина от Красимира Ефтимова

ТОП 10 Български вина от Красимира Ефтимова

31.01.2024
Autor: Seewines

Февруари отдавна се е превърнал в месеца на силните страсти и хубавото вино. Разбира се, през февруари почитаме не само любовта, но и труда на хората, които ни дават възможност да се докоснем до божествената напитка - лозарите и винарите. В традиционната ни месечна селекция сме подбрали български вина, които определено заслужават вашето внимание и можете да им се насладите, както в студените февруарски вечери близо до камината, така и като повод за подарък на любим човек.


1. ШАТО АВЛИ ГЕВЮРЦТРАМИНЕР 2021 - СЕГА на -10% (22,68 лв.)

Шато Авли е проект създаден от хора със специално отношение към природата и виното, като едно цяло.

Гроздето за ГЕВЮРЦТРАМИНЕР се бере ръчно, селектира се още на лозето. След ферментация виното отлежава шест месеца върху фините утайки. Цветът е красив бистър със златисти отблясъци. Сортов, комплексен нос с нюанси на индийско орехче, мед, розово масло, бял пипер и портокалов цвят. Обемно, сочно и гладко тяло с отличен, ароматен финал. Съчетава се чудесно с азиатска кухня, ястия с бели меса и морска храна.

   КУПЕТЕ ТУК   



 


2. БОРОВИЦА ПРАЗНИЧНО ШАРДОНЕ И ВИОНИЕ 2022 - СЕГА на -10% (17,91 лв.)

Собствените лозя на Боровица се намират на уникални за България и за света почви с високо съдържание на минерали и микроелементи, образувани от ответрянето на Белоградчишките скали в продължение на 240 милиона години. От тези лозя се ражда грозде с автентичен характер, от което Адриана и Огнян сътворяват занаятчийски и същевременно разпознаваеми тероарни вина в ограничени серии. Празнично бяло вино е купаж от сортовете Шардоне и Вионие. Цветът е красив сламено - жълт. Откриват се приятни аромати на бели цветя, жълта ябълка и круша. Тялото е заоблено с приятен плодов послевкус. Подходящо се комбинира със свежи салати, пилешко със сметанов сос и морски дарове.

   КУПЕТЕ ТУК   



 


3. БОНОНИЯ ЕСТЕСТВЕНО ПЕНЛИВО ВИНО - СЕГА на -10% (31,41 лв.)

Стефан Пирев е един от водещите български енолози и майстор на белите вина с повече от 30 години практика. През 2018 се включва към реализацията на проекта Бонония Естейт, в който вижда ново предизвикателство. Стремежът му е да предложи най-доброто, използвайки възможностите на тероара, иновативността на технологиите и следвайки безкомпромисността в  своята работа. Бонония Естествено Пенливо е добре структурирано и фино пенливо вино от сортовете Шардоне и Пино Ноар. Ясно се усещат аромати на цитрус, зряла ябълка и лешник. Хармоничният баланс и нежен перлаж концентрират в себе си незабравимо присъствие и класа. 

   КУПЕТЕ ТУК   




 


4. РОЗЕ МАРИ ШЕРИ БРАТАНОВ 2021 - СЕГА на -10% (24,21 лв.)

Винарна БРАТАНОВ е типично семейно начинание – сбъднатата мечта на един баща и двамата му синове да възстановят наследствената лозаро-винарска традиция след 50-годишно прекъсване… Към тях през 2015 г. се присъединява и завършилата в Дижон, Франция еноложка Мария Стоева. Розе Мари Шери е едно необичайно, комплексно и сериозно розе от Сира, за почитателите на по-структурирани и тъмни розета! Цветът е наситенорозов с медни отблясъци. Носът е комплексен с аромати на зрели червени плодове и билкови нюанси. Тялото е сочно и заоблено с дълъг послевкус на зряла ягода и касис. Подходяшо си партнира с богати салати с риба тон, патешко с плодови сосове, агнешки стекчета (алангле), а също и пикантно къри.

   КУПЕТЕ ТУК   



 


5. ЯМАНТИЕВИ СИРА РЕЗЕРВА 2019 - СЕГА на -10% 

Семейство Ивана и Юлиян Ямантиеви грижовно и с много любов се грижат за лозята си, които се намират в района на Ивайловград в Източни Родопи повече от двадесет години. Вината, които правят изразяват страстта и старанието, които влагат създателите им. Сира Резерва е с красив, много интензивен пурпурен цвят. Носът е сочен и сортов, с много черни плодове, какао, мента и подправки. Средно до плътно тяло, меки и зрели танини, кадифено гладки и пикантни до финала. Дълъг вкус с добре запазени плодове и подправки. Подходящи храни за комбинация са червени гриловани меса, дивеч, сирена и леки шоколадови десерти.

   КУПЕТЕ ТУК   



 


6. ЕНСО СИРА И МАЛБЕК СИЙУАЙНС СПИРИТ 2022 - СЕГА на -10% (24,75 лв.)

Някак си нямаше да е възможно да направим класация на български вина, без да се похвалим с един разкошен продукт от собствената ни ибза - ЕНСО СИРА И МАЛБЕК СИЙУАЙНС СПИРИТ 2022. Лозята са разположени в землището на с. Сива река, Свиленград - една от най-южните и топли точки на България, в близост до границата с републики Турция и Гърция. Цветът е искрящ, наситен тъмночервен. Ароматът е подчертано плодов с леко усещане за пиперливи тонове. Във вкуса доминират червени горски плодове, характерни и за двата сорта. Типичните пиразинови нотки, характерни за Сира, приятно се преплитат с тези на добре узряла синя слива и кожа, последвани от черен пипер и ванилия. Виното има много добре интегрирана танинова структура и продължителен финал. 

   КУПЕТЕ ТУК   



 


7. ВИА АНТИКА КАБЕРНЕ ФРАН 2021 - СЕГА на -10% (26,55 лв.)

През 2017, едно много симпатично и усмихнато семейство – Константин и Христина, основават винарна в село Белица, близо до Любимец, между Сакар и Родопи. От самото начало желанието им е да правят качествени вина по класическа технология и да разкрият характера и богатството на тероара, който притежава Белица. За да имат възможност вината максимално да оформят индивидуалния си облик, намесата в процеса на производство е сведена до минимум. Произвежданите вина са в малки серии между 300 и 2500 бутилки. КАБЕРНЕ ФРАН 2021 е с наситен тъмно рубинен цвят. Тялото е плътно с доминиращи аромати на черна череша, черни горски плодове и кожа. Подходящо се комбинира с гриловани червени меса, сурово - сушени колбаси или с леки шоколадови десерти.

   КУПЕТЕ ТУК   



 


8. РУБИН DOWNTOWN URBAN WINERY 2022 - СЕГА на -10% (24,75 лв.)

Downtown Urban Winery се намира в емблематичния за Сливен квартал Клуцохор. Избата е в някогашна дърводелска работилница, част от къщата на енолога Веселин Рашев – съсобственик на винарната заедно с Николай Митев, Стефан и София Колеви. Лозята, които отглеждат са собствени на площ от 20 хектара в землището на Николаево. Оставайки верни на наследството и традициите, завещани от предци им и водени от идеята за синхрон между природа и наука, Downtown Urban Winery създават ръчно занаятчийски вина, които са истинско отражение на сорт и тероар. РУБИН DOWNTOWN URBAN WINERY отлежава 9 месеца в стари френски бъчви. Цветът е средно интензивен, рубинен с красиви отблясъци. Разкриват се ясно изразени аромати на червени плодове, череша, вишна, лек аромат на зелен орех, пушено месо. Вкусът е със средно интензивна структура, баланс между киселини и сладост, стегнати, но сочни танини във финала. Вкусов аромат - червен конфи плод, сухи подправки.

   КУПЕТЕ ТУК   



 


9. МОНОГРАМ МАВРУД И РУБИН ВИЛА ЮСТИНА 2016 - СЕГА на -10% (34,11 лв.)

Милко Цветков, собственик на водещи машиностроителни предприятия, близо 20 години отдава енергията си на виното. Основната му цел е да създава качествени тихи и пенливи вина от собствени лозя и да развива винен туризъм. Винарска изба Вила Юстина е основана през 2006 г в село Устина, разположено в полите на северните Родопи, а година по-късно се ражда и първият МОНОГРАМ.

МОНОГРАМ МАВРУД И РУБИН е с плътен рубинено червен цвеят с гранатови оттенъци. В носът се долавят аромати на сушени листа, сушени плодове и шоколад. Тялото е елегантно с полирани танини и приятен пикантен финал. Добре се комбинира с червени меса, гриловани зеленчуци и зрели сирена със сушени плодове.

   КУПЕТЕ ТУК   



 


10. ЗАГРЕЙ САНТИМЕНТИ МАВРУД 2022 - СЕГА на -10% (17,10 лв.)

Димитър Костадинов се завръща в България през 2007 г., за да поеме Винарска изба Загрей, създадена от баща му. Експерементира с био грозде от мавруд и диви дрожди повече от 10 години. САНТИНЕНТИ МАВРУД е натурално живо вино направено с минимална намеса от БИО отглеждани лозя. Цветът е непрогледен пурпурно червен. В носът се разкриват черни горски плодове, мастило и черен пипер. Тялото е мощно с отлично запазени дребни черни плодове във вкусовата част и сух финал с характерния черен пипер и какао в послевкус. 


   КУПЕТЕ ТУК   

MoreSelection of month

Италия през лятото

Италия през лятото

from Seewines Admin , 09.08.2019
Розе, цветът на лятото

Розе, цветът на лятото

from Seewines Admin , 11.08.2020
Виното и ястията

Виното и ястията

from Seewines Admin , 07.11.2018