Безплатна доставка за цялата страна при поръчки над 89 лв.!
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. Виното, което кара хората да празнувaт

Виното, което кара хората да празнувaт

16.11.2020
Autor: SeeWines

Най-младото червено вино!
Най-лекото и пивко червено вино!
Най-чаканото вино!
Най-празнуваното вино!

Всичко това може категорично да се каже за виненото събитие Beaujolais Nouveau, т.е Божоле Нуво или „младото Божоле“.

Според френското законодателство всяка година на третия четвъртък от ноември в 00:01 минута след полунощ след бурни фойерверки празнично се отваря първата бутилка Божоле Нуво от новата реколта. Ежегодно в региона Божоле, в най-южната част на Бургундия, се провеждат около 120 фестивала, чийто повод е въпросното вино. Всичко това илюстрира сантименталността и церемониалния трепет, с които французите очакват и отбелязват първото вино за сезона. По време на фестивала в уютни шатри се предлага още автентична, местна храна, в израз на гостоприемство към гостите. Организират се и състезания със слепи дегустации и познаване на различни вина от региона Божоле. Късно вечер се провежда парад със запалени факли в чест на лозарите, агрономите и всички, положили труд за създаване на виното.

Като традиция Божоле Нуво започва преди около век като начин за отбелязване на края на сезона на беритбата, а в днешни дни е придобило статута на международно разпространена предпразнична винена тенденция. Виното е свежо, леко и изключително пивко.

Основен фактор за деликатността и свежестта на Божоле е техниката – въглекисела мацерация. Тя представлява ферментиране на цели, несмачкани гроздове, с естествените дрожди по тях, до достигане на нисък алкохолен процент преди пресоване и същинска ферментация. При този метод почти не се усещат танини и се появяват фини и интересни аромати, подобни на банан, захарен памук, дори дъвка, както и много свежи нотки на нар, червена боровинка и ягода, които оформят нежния профил. Божоле Нуво е и най-младото, свежо и леко Божоле, което се пие броени седмици след гроздобера.

Току-що в Seewines получихме едно от най-добрите Божоле Нуво от реколта 2020, дело на емблематичния Албер Бишо. Плодът е обран преди седмици. Изключително свежо и елегантно червено вино, препоръчва се да се пие охладено – 11-13 градуса.

В селекцията ни е и изключително интерсния Morgon Eponym – шедьовърът на Жан Фояр. Тук вече говорим за „каймака“ на Божоле, Моргон – една от подапелациите, придобила Cru статус. Неслучайно казваме, че производителят на виното Жан Фояр заслужава внимание: решителен и безкомпромисен в своите разбирания, той произвежда органични вина без сулфити в стремежа да изрази най-автентично характера на тероара. Именно уникалният тероар на Cote du Py, най-добрият микрорайон в Моргон, е друг основен фактор за класата на вината на Фояр. Виното е от 50-годишни лозя, комплексно, по-плътно от повечето Божоле и с потенциал за развитие.

Фино интегрираният ароматен и вкусов нюанс на влажна горска шума (наричан още Sous Bois), който се появява с развитието на виното, приближава стилово Eponym към изящните примери на Пино Ноар от Бургундия и го позиционира като подчертано изключително Божоле, което еволюира в бутилка.

Другото органично вино на Фояр в селекцията ни, Morgon Classique, в най-искрен вид изразява същността на сорта Гаме иособеностите на тероара на Моргон. В класическата интерпретация акцентът е върху плодовия, свеж и лек профил, традиционен за класическо Божоле.

  Интересен факт: през юли 1395 г. дюкът на Бургундия, Филип Смелия, който не харесвал вината от Гаме, заповядва в целия район да се изкоренят насажденията от сорта. Лозята с Гаме доминирали през XIV век в Бургундия и след изкореняването дюкът заповядал земите да се засадят с Пино Ноар. Това негово решение е зародишът на днешната легендарност на бургундските червени вина от Кот Д‘Ор, както и на изместването на традиционния район за Гаме към най-южната част на Бургундия. Там сортът намира по-благоприятен тероар, с по-топъл климат и изключително подходящия за Гаме гранит в почвата.