Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 10 вина МАРТ | от Amuse Bouche

ТОП 10 вина МАРТ | от Amuse Bouche

02.03.2023
Autor: Seewines Admin

В стремежа си да ви представим различни гледни точки и да дадем трибуна на възможно най-много отявлени ценители на любимата напитка, този месец отново сме поверили традиционната ни селекция от десет впечатляващи бутилки в сигурните ръце на хора със специално отношение както към виното, така и към храната.

Бояна Рачева и Борис Тасев, също известни като Боби и Боби, вероятно отдавна познавате като основните действащи фигури зад кулинарно училище „Amuse Bouche”. Тяхната цел е да превърнат готвенето в удоволствие, независимо от повода. Връзката между храната и виното е повече от неразривна, а тъй като знаем за страстта им и към двете, решението ни да ги поканим да изберат за вас десет любими вина и ястия за перфектното им съчетание, бе повече от лесно. И абсолютно правилно, съдейки по чудесната им разнообразна селекция и апетитните предложения за комбиниране.

 

1. Арбоа Руж Традисион 2019, Домейн Роле, Жура, Франция - СЕГА на -10% (30,51 лв.)

В България Жура е един все още слабо познат регион, вина от който малцина са опитвали. Този ефирен купаж от трите характерни за региона червени сорта – елегантния Пино ноар и двата местни специалитета Пулсар и Трусо – открихме съвсем наскоро на една от редовните дегустации на Seewines и се влюбихме в него. 

Изключително деликатно вино с прозирен червен цвят, ниски танини и перфектно балансирани киселини. В аромата му доминират червени плодове, като ягоди, малини и червени сливи, а отчетливо се долавят и флорални нотки на бели и червени цветя. 

Виното е толкова елегантно и нежно, че ние решихме да не го разваляме с храна. Ако все пак искате да го консумирате с някое основно ястие, бихме ви препоръчали да го комбинирате с бяла риба или сьомга, с кули от горски плодове. Препоръчваме леко да го охладите, преди да го отворите.

   КУПЕТЕ ТУК   

 

2. Шардоне Естейт Кюве 2012, Стоунстрийт Естейт, Сонома, Калифорния - СЕГА на -10% (74,25 лв.)

Ако досега не сте опитвали класическо американско шардоне, ще се изненадате сериозно от разликата в стила с този на повечето шардонета от Стария сват. Това вино не се пие, то се дъвче! 

Изключително плътно и маслено, което усещаш как се влива в теб и попада директно в сърцето. Ароматът му е феноменален - доминиран от много добре узрял ананас, бриош или кроасан, масло, зрели праскови и жълти ябълки. В топ кондиция да се консумира в момента, въпреки че може да отлежава и още няколко години. 

Отново и тук ви препоръчваме да се насладите на това вино чисто, но за почитателите на перфектни комбинации с храна, препоръчваме тайландско къри с пилешко месо и ананас или пък скариди с карамелизиран ананас.
 

   КУПЕТЕ ТУК   


 

3. Пет-нат Пино Ноар 2022, Шато Авли, България - СЕГА на -10% (22,68 лв.)

 

През последните години естествено пенливите вина, или т.нар. пет-нати, придобиха сериозна популярност у нас. Големи почитатели сме на този шедьовър, който са сътворили Шато Авли, тъй като са успели да постигнат чудесна свежест във виното, без киселините да изпъкват или доминират. Ако съумеете да откъснете очи от изключително красивия розов цвят в чашата, ще усетите аромат на розови круши, праскови, различни горски плодове, много цветя и сладка дъвка.

Препоръчваме ви да консумирате това пенливо вино като аперитив, в комбинация от амюз-буш от чийзкейк със пушена сьомга или пък свежа салата с ягоди и пресен кашкавал.
 

   КУПЕТЕ ТУК   
 
 

4. Шери Фино, Бодегас Традисион, Херес, Испания - СЕГА на -10% (64,71 лв.)

Шери е все още слабо популярно и подценявано в България подсилено вино. Чували и чели сме по рецепти как великите готвачи използват шери оцет за деглазиране на месото или за завършване на някое ястие, но всъщност повечето от нас никога не са пили това вино. И са изпуснали много! 

Честно да ви признаем, за пръв път когато опитахме шери, то изобщо не ни хареса. Тъй като се подсилва с гроздов дестилат, първата ви асоциация за аромата бе нашенска ракия. Но когато го опиташ втори и трети път изведнъж се оказва, че се е превърнало в любима напитка. Научаваш се да го обичаш, защото когато се абстрахирате от първия аромат, се разгръща букет от най-различни странности, които няма да усетите в друго вино - маслини, бадеми и сирене са само част от тях. 

Тъй като шерито е по-високо алкохолно от стандартните вина, е добре да го комбинирате с храна. И понеже родината му е Херес в Южна Испания, няма по-перфектна комбинация от тази на шери с тапас - тортия, хляб с домати и хамон, шишчета от маслини и аншоа, пържени чушлета падрон, октопод по галисийски и разбира се - печени бадеми, хамон и чорисо. 

   КУПЕТЕ ТУК   
 


5. Ескондите Дел Арадачо Верикет 2016, Тентенубло, Риоха - СЕГА на -10% (89,00 лв.)

Когато чуят Риоха, повечето винолюбители си представят много плътно, мощно вино, със солидно количество танини. И ще бъдат прави. Срещат се обаче представители на този регион, които са много по-деликатни, какъвто е случаят с това вино. 

Още преди да го дегустираме за пръв път ни грабна с нестандартния си етикет и мини пъзел, закачен на гърлото на бутилката, даващ повече информация за сортовете. Когато го опитахме, се оказа, че не само етикетът е страхотен, но и самото вино. Плътно тяло, със средно високи танини, но перфектно интегрирани. Със запазена свежест и аромати, които те карат да се замечтаеш - сладко от къпини, черни череши, зрели боровинки и доза минералност, която ще усетите като аромат на камък.

Определено това е вино за храна. Можете да го комбинирате със стек риба тон или дърпано говеждо месо със сос със сладки подправки.

   КУПЕТЕ ТУК   
 

 

6. Пино Гри Гранд Крю "Ран Де Тан" 2015, Зинд-Юмбрехт, Алзас - СЕГА на -10% (148,50 лв.)

Първата асоциация, която сортът Пино Гри буди у нас, е тази с леките и пивки италиански вина. Е, това вино не идва от Италия, ами от един от най-традиционните винени региони в света - Алзас, Франция. Изпълнен с китни, красиви селца, Алзас поддържа собствен стил, който е разпознаваем дори и сред непрофесионалните любители на виното. Често винарните се предават от поколение на поколение във фамилията, като не е изненадващо, да срещнете и 13-то поколение винари. Повечето изби са малки, произведеното количество вино е ограничено, но качеството му е уникално. Алзас не произвежда слаби вина - всички са от страхотни нагоре. 

А нашият избран представител - Pinot Gris “Rangen de Thann” е феноменален. Притежава плътно тяло с изразена, много приятна масленост. Леко опушено, с аромат на пчелен восък, зрели круши, праскови и бели цветя. Поради изключително високото качество на виното, то може да отлежи още около 20 години. Бутилката, която имаме вкъщи е предназначена за отваряне през 2040 година. 

Това е вино, което можете да комбинирате с паста със сметанов сос Алфредо, картофен гретен или такъв от резене, фондю и още много други плътни ястия със сирена.

   КУПЕТЕ ТУК   
 

 

7. Мон Роше Вией Вин Каринян 2020, Алианс Уайнс - СЕГА на -10% (17,91 лв.)

Това вино е с чудесен баланс между цена и качество. Изключително пивко, леко и приятно, винаги имаме по една или няколко бутилки от него в шкафа вкъщи. Има средно плътно тяло, с фини, деликатни танини. Богат аромат на червени плодове, като череши и червени боровинки. Леко опушено, с нюанс на сладък тютюн и кожа. Свеж нос, в който можете да откриете също така и мандарина, ментол и евкалипт. Наистина изненадващ представител на френско вино със също толкова изненадващо добра цена. 

Ще си върви чудесно в комбинация с печено пиле със сос от червени чушки, печен патладжан с доматен сос, ризото с гъби или рататуй с козе сирене.
 
 
 

   КУПЕТЕ ТУК   
 
 

8. Пино Ноар Ямхил-Карлтън 2018, Гран Морейн, Орегон, САЩ - СЕГА на -10% (104,85 лв.)

Твърди се, че за да започнеш да харесваш Пино Ноар е необходимо да навлезнеш по-сериозно във винения свят. Дали е истина това не може да кажем, но при нас се случи точно така. Това беше сорт, който избягвахме в началото, тъй като ни се струваше винаги не добре балансиран - леко тяло, високи киселини, като в някои представители се усещат и солидни танини. С времето и след многото дегустации лека полека започнахме да се сприятеляваме. 

Настоящият пино ноар обаче, дело на Гран Морейн от Орегон, харесахме още първия път, когато го пробвахме. Сортът се развива чудесно на леко по-хладния климат, като в комбинация със стила на Новия свят, виното се получава уникално! Много добре постигнат баланс между плътността на тялото, киселините и танините. Нито един от тези така важни компоненти не изпъква. Ароматът му е свеж, на червени плодове, но с нюанс на микс от различни сладки подправки - карамфил и сладък корен са сред най-изявените. 

Виното е ненатрапчиво и може да се комбинира добре с ароматни отлежали сирена, бели меса в доматен сос, ароматни риби като сьомга или скумрия, всякакви ястия с гъби или агнешко. 
 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

9. Карма Примитиво 2020, Феро 13, Пулия, Италия - СЕГА на -10% (24,90 лв.)

Март месец обикновено винаги изненадва с няколко много студени дни и е редно да бъдем подготвени за тях. А каква по-добра подготовка от няколко бутилки сгряващо душата Примитиво от Пулия? Алкохолът в това вино е умерен за такова южно вино, което не пречи, отпивайки една глътка, веднага да ви се загреят ушите. 

Танините не са малко, но пък тялото на виното е достатъчно плътно и няма проблем да ги носи. Ароматът му е доминиран от зрели черни плодове със сладки подправки, лакриц, сушени черни череши, лек петмез и евкалипт. Това е едно от тези вина, които според нас попадат в категорията “вкусни”. 

Бихме го комбинирали с патешко магре със сос от червени плодове, печен карфиол с какао и сос холандез или шоколадов десерт - тарт, брауни или мус. Или може да го изпиете и без храна, тъй като е наистина вкусно.
 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

10. Ризлинг "The Courtisan" 2018, Уайл енд Уайлдър, Австралия - СЕГА на -10% (89,00 лв.)

Ризлинг - кралят на белите вина. И тук, както и при Пино Ноар, е необходимо да натрупате малко опит, за да ви хареса. Много хора се отказват още в началото, когато понякога усетят в чашата характерните за сорта аромати, които асоциираме с керосин или машинно масло. С практиката ще започне да ви харесва. При нас любовта дойде още от първата глътка. Установихме, че предпочитаме ризлинги, които са в малко по-високия ценови клас и затова останахме много приятно изненадани от този австралийски вариант, който притежава перфектен баланс между цена и качество.

Киселините във виното, както е характерно за сорта, са високи, но са много добре интегрирани. Ароматът му е свеж, но е по-скоро на зрели плодове - праскови, сладък, дори захаросан лимон, жълта ябълка и пъпеш. Характерният аромат на керосин се открива, но не е никак натрапчив. Консумирайте го добре охладено, като можете да го комбинирате с различни ястия с риба, бели меса и зеленчуци. За нас чудесна комбинация е севиче, суши, бяла риба в маслена баня, стриди и разбира се - плато със сирена. 

   КУПЕТЕ ТУК