Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Виното, което кара хората да празнувaт

Виното, което кара хората да празнувaт

16.11.2020
Автор: Seewines Admin

Най-младото червено вино!
Най-лекото и пивко червено вино!
Най-чаканото вино!
Най-празнуваното вино!

Всичко това може категорично да се каже за виненото събитие Beaujolais Nouveau, т.е Божоле Нуво или „младото Божоле“.

Според френското законодателство всяка година на третия четвъртък от ноември в 00:01 минута след полунощ след бурни фойерверки празнично се отваря първата бутилка Божоле Нуво от новата реколта. Ежегодно в региона Божоле, в най-южната част на Бургундия, се провеждат около 120 фестивала, чийто повод е въпросното вино. Всичко това илюстрира сантименталността и церемониалния трепет, с които французите очакват и отбелязват първото вино за сезона. По време на фестивала в уютни шатри се предлага още автентична, местна храна, в израз на гостоприемство към гостите. Организират се и състезания със слепи дегустации и познаване на различни вина от региона Божоле. Късно вечер се провежда парад със запалени факли в чест на лозарите, агрономите и всички, положили труд за създаване на виното.

Като традиция Божоле Нуво започва преди около век като начин за отбелязване на края на сезона на беритбата, а в днешни дни е придобило статута на международно разпространена предпразнична винена тенденция. Виното е свежо, леко и изключително пивко.

Основен фактор за деликатността и свежестта на Божоле е техниката – въглекисела мацерация. Тя представлява ферментиране на цели, несмачкани гроздове, с естествените дрожди по тях, до достигане на нисък алкохолен процент преди пресоване и същинска ферментация. При този метод почти не се усещат танини и се появяват фини и интересни аромати, подобни на банан, захарен памук, дори дъвка, както и много свежи нотки на нар, червена боровинка и ягода, които оформят нежния профил. Божоле Нуво е и най-младото, свежо и леко Божоле, което се пие броени седмици след гроздобера.

Току-що в Seewines получихме едно от най-добрите Божоле Нуво от реколта 2020, дело на емблематичния Албер Бишо. Плодът е обран преди седмици. Изключително свежо и елегантно червено вино, препоръчва се да се пие охладено – 11-13 градуса.

В селекцията ни е и изключително интерсния Morgon Eponym – шедьовърът на Жан Фояр. Тук вече говорим за „каймака“ на Божоле, Моргон – една от подапелациите, придобила Cru статус. Неслучайно казваме, че производителят на виното Жан Фояр заслужава внимание: решителен и безкомпромисен в своите разбирания, той произвежда органични вина без сулфити в стремежа да изрази най-автентично характера на тероара. Именно уникалният тероар на Cote du Py, най-добрият микрорайон в Моргон, е друг основен фактор за класата на вината на Фояр. Виното е от 50-годишни лозя, комплексно, по-плътно от повечето Божоле и с потенциал за развитие.

Фино интегрираният ароматен и вкусов нюанс на влажна горска шума (наричан още Sous Bois), който се появява с развитието на виното, приближава стилово Eponym към изящните примери на Пино Ноар от Бургундия и го позиционира като подчертано изключително Божоле, което еволюира в бутилка.

Другото органично вино на Фояр в селекцията ни, Morgon Classique, в най-искрен вид изразява същността на сорта Гаме иособеностите на тероара на Моргон. В класическата интерпретация акцентът е върху плодовия, свеж и лек профил, традиционен за класическо Божоле.

  Интересен факт: през юли 1395 г. дюкът на Бургундия, Филип Смелия, който не харесвал вината от Гаме, заповядва в целия район да се изкоренят насажденията от сорта. Лозята с Гаме доминирали през XIV век в Бургундия и след изкореняването дюкът заповядал земите да се засадят с Пино Ноар. Това негово решение е зародишът на днешната легендарност на бургундските червени вина от Кот Д‘Ор, както и на изместването на традиционния район за Гаме към най-южната част на Бургундия. Там сортът намира по-благоприятен тероар, с по-топъл климат и изключително подходящия за Гаме гранит в почвата.