Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. Боровица - отличителните вина, създадени от сърце

Боровица - отличителните вина, създадени от сърце

31.08.2023
Autor: Seewines

Сгушена сред белоградчишките скали и намираща се в близост до едноименното село, „Винарска изба Боровица” е ориентирана предимно към създаването на ограничени партиди вина с изявен характер и носещи спецификата на тероара, а Северозападна България е регион, който предлага добри възможности за получаване на грозде и вино с отличителни характеристики.

Вината се произвеждат с минална технологична намеса, без добавянето на сулфити и внимателно подбиране на препаратите, които се използват в лозето.

Новосъздадените лозя са предимно с по-нови за България сортове, а за традиционните се предпочита гроздето да е от над 10 годишни насаждения. Именно старото лозе дава цялостния облик на гроздето, който после то пренася по един „алхимичен“ начин и върху самото вино.

Впечатляващо е вниманието, което се отделя на това, къде е по-песъклива, къде почвата е по-глинеста, и къде по-камениста, и коя лозова пръчка къде да бъде засадена, като добивите не са от първостепенно значение. Съчетанието на наследеното и придобитото виждане за улавяне на местните характеристики се поддържа и предава по един уникален начин.

Независимо от малкия размер, тук се правят вина, нито едно от които не прилича на някое друго. Дори и в рамките на едно лозе, те могат да са напълно различни. При отлежаването също има множество вариации – в бъчви от френски, американски и български дъб, а времето за отлежаване също е различно. Вината имат остроумни имена – на бабата, която сама гледа лозето си, тъй като децата и са в града (Granny), “Cuveé Bella Rada” от името на селото, в землището на което се намира старото лозе, „Бел Муж” от едноименният северозападен специалитет и прочие (Pepper Garden, Black Pack, Cuveé Kaloyan, Cuveé Americano, Orange Garden, Стражите, MRV – всяко със своята история).

 

„Вярвам, че да правиш такива отличителни вина е повече философия и начин на живот, отколкото бизнес”
                                                                                                                                               Огнян Цветанов, Ph.D.