Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 10 вина от летни дестинации

ТОП 10 вина от летни дестинации

01.06.2023
Autor: Seewines

След редуващите слънце и дъжд дни на дългия, но пък изпълнен с празници май, с идването на юни плановете за летните почивки и ваканции все повече започват да се превръщат от копнеж в реалност. 

През юни мнозина от вас ще се отправят към лазурни плажове или прохладни планини, а за да ви настроим подобаващо на ваканционна вълна, ние решихме пък да посветим традиционна ни селекция на вина от популярни любими летни дестинации.

Така от една страна ще подготвим тези, които ще има удоволствието да ги посетят, за това какво да очакват и опитат на място, а останалите ще пренесем, макар и мислено, в таверната на някои гръцки остров или на край плажовете на Лазурния бряг с ароматите и вкусовете на следващите вина, преминали строгия ни подбор. 

 

1. Вилана Пироволикес 2020, Лираракис, остров Крит, Гърция - СЕГА на -10% (49,41 лв.)

Започваме с безспорно най-популярната лятна дестинация - Гърция.

Вярваме вече сте се убедили,че гръцките вина са много повече от повсеместната рецина, а ако не, то следващите няколко предложения ще ви убедят в това.

Гърция като цяло, а това важи и за остров Крит, изобилства от местни сортове грозде, които няма да откриете никъде другаде. 

Един от тях и същевременно специфичен за Крит, е Вилана, с който желаем да ви запознаем посредством това чудесно вина на изба Лираракис. 

Пироволикес е името на лозов масив с над 30-годишни лозя и който се счита за един от най-привилегированите откъм дадености. Разположен е на 650м надморска височина, на полегат склон със скалиста почва и югоизточно изложение, което ни дава вино с висока концентрация и аромат.

Цитрусови и минерални аромати на нос се комбинират с билкови нотки и такива на подправки и кедър вследствие отлежаването в дъбови и акациеви бъчви. Плътно на вкус, с приятни киселини, белязано от дълъг плодов и леко кремообразен финал. Сервирайте на 10-12 градуса и съчетайте с риба и морска храна, а също меса е по-плътни сосове и зелена гарнитура, като например спанак или коприва.  
 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

2. Асиртико 2022, Домейн Сигалас, остров Санторини, Гърция - СЕГА на -10% (60,21 лв.)

Продължаваме разходката из гръцките острови, прехвърляйки се на друга изключително популярна лятна дестинация - остров Санторини.

Всеки би разпознал мигновено снимките с пейзажите от този вулканичен остров, които освен с впечатляващи гледки и залези може да се похвали, че е и родното място на може би най-ценния гръцки сорт - Асиртико.

Вече прехвърлил седемдесетте години, Парис Сигалас е един от хората, които е поставил сорта и остров Санторини на световната винена карта, а това негово вино е знаков етикет и класически образец на този великолепен местен сорт. 

То ни пленява със средно дълбок лимонен цвят и подчертани, характерни за Асиртико киселини, които се явяват и гръбнакът на виното. Интензивен, минерален вкус в резултат на уникалния тероар на Санторини, аромати на цитрусови плодове и праскова, дълготраен финал. Ако го оставите да отлежи, на което сортът е способен, ще се появят и леки петролени и медени нотки. 
 

   КУПЕТЕ ТУК   



 

3. Есприт дю Лак 2022, Кир Яни, Аминдео, Гърция - СЕГА на -10% (31,40 лв.)

Оставаме на лятна гръцка вълна с едно чудесно розе, подходящо както за плажа/басейна, така и за съчетаване с гръцките ястия и топлите вечери в таверната.

Местният и наш любим сорт Ксиномавро, освен че дава великолепни и изпълнени с характер червени вина, е способен подобно на Пино Ноар да се претворява в чудесни пенливи вина и розета, благодарение на високите си киселини и по-слабата си пигментация.

Настоящото розе, идващо от разположените на висока надморска височина над 60-годишни лозя в северния регион Аминдео, освен по име, не отстъпва и по вкусови характеристики на френските си събратя.

Ефирно тяло, свежа киселинност и аромати на праскова, ягода и грейпфрут са сред достойнствата на това вино, а по-чувствителните със сигурно биха доловили характерните сортови нотки на сушен домат.

Със сигурност може на отлежи 3-4 години, но вие не чакайте толкова, ами го охладете добре и комбинирайте с всякаква средиземноморска кухня.
 

   КУПЕТЕ ТУК   
 
 

4. Грило 2021, Феудо Дисиза, Сицилия, Италия - СЕГА на -10% (24,21 лв.)

Средиземноморието ще бъде силно застъпно в селекцията ни този месец и няма изненада, че най-големият остров там също ще има свои представител. 

Грило е името на сицилиански сорт, които е естествена кръстоска между други два местни такива - Катарато и Москато ди Алесандрия и е много подходящ и добре адаптиран за сухия, топъл и като цяло благоприятен за отглеждане на грозде климат на острова.

Идеално за аперитив и за голяма компания, виното е леко и свежо, но достатъчно ангажиращо и изобилстващо от цитрусови и флорални нотки. Има умерен алкохолен градус и носи приятна свежест, като съчетанието със средиземноморска кухня, предимно салати и предястия, важи и тук с пълна сила.



   КУПЕТЕ ТУК   
 

 


5. Белгуардо Верментино 2022, Мацеи, Тоскана, Италия - СЕГА на -10% (26,91 лв.)

Нима има по-перфектна дестинация от Тоскана, която да съчетава история, традиици, старинни градове, великолепна кухня, и не на последно място, вино.

Разнообразието от стилове във вината на Тоскана ни затрудни коя точно бутилка оттам да препоръчаме, но предвид сезона везните се наклониха към белия цвят. 

Вече 26 поколения фамилията Мацеи правят чудесни вина в имението си в сърцето на Кианти, а през 90-те години на миналия век те закупуват и второ такова в Тоскана, в близост до прохладните брегове на Тиренско море.

Единственият бял сорт, който отглеждат там, е считаното за местен специалитет Верментино, а виното от него избрахме, защото е сочно и свежо, носи аромати и вкусове на лайм, грейпфрут, бадем и бели цветя, а поради близостта до морето - и лека соленовата нотка. Перфектна алтернатива на поредния совиньон блан или пино гриджо в топъл летен ден, още по-добре и в съчетание с морски дарове, зеленчукови предястия или грилована риба.

 

   КУПЕТЕ ТУК   
 

 

 

6. Гранд Кавалие 2021, Шато Кавалие, Прованс, Франция - СЕГА на -10% (39,51 лв.)

Южна Франция и Лазурният бряг несъмнено попадат в графата на желани летни дестинации, а за кой стил вино оттам се сещаме най-вече през лятото (и не само)?

Естествено провансалските розета с блед, почти прозирен цвят, направени предимно от Сензо и Гренаш, които са се превърнали в символ на този копиран по цял свят стил. Поради голямото предлагане на пазара, може често да попаднете на не дотам впечатляващи образци, но това не е случаят с конкретното вино.

Блендът тука освен споменатите Гренаш и Сензо, включва също така други южни сортове, между които и Каберне совиньон и Мурведър. 

Резултатът е ароматен и комплексен нос, в който разпознаваме червени плодове, като малина и червена боровинка, и цитрусови плодове, като грейпфрут и личи. 

Елегантно и стилно, на вкус палитрата става по-сложна с пикантни нотки, които се присъединяват към нюансите на цветя, цитруси и червени плодове. Фината и добре балансирана структура е последвана от свеж финал.
 

   КУПЕТЕ ТУК   
 

 

7. Мантеле Совиньон блан 2020, Налс Марграйд, Алто Адидже, Италия - СЕГА на -10% (54,54 лв.)

Ако предпочитате прохладата на планината пред морския плаж, то със сигурност Доломитите в Северна Италия са сред желаните ви дестинации. В полите на същата планинска верига, в Алто Адидже - най-северният италиански винен регион, пък може да съчетаете покоряването на планински върхове с опитването на чудесни вина. Алто Адидже е прочут основно с качествените си бели такива и настоящото ни предложение е абсолютно доказателство в подкрепа на този факт.

Мантеле е совиньон блан от най-висок клас, със силни и интензивни аромати, гроздето за който идва от лозя с надморска височина между 330 и 400 метра.

Ферментацията се извършва в големи дъбови бъчви от 1200 и 3000 литра, а преди да бъде бутилирано, младото вино отлежава върху фините утайки още осем месеца за допълнителна плътност и обем.

Наситеният сламеножълт цвят се допълва от аромати на лимон, окосена трева, и дъхави билки. Стегнато и фокусирано, на небце виното впечатлява с характерна, продължителна свежест и дълготраен финал. Сервирайте на 10-12 градуса с ризото или паста с песто.

 

   КУПЕТЕ ТУК   
 
 

 

8. Гемищер Затц 2021, Вайнгут Вес, Кремстал, Австрия - СЕГА на -10% (31,41 лв.)

Разнообразието от забавления, ресторанти и барове, които предлага големият град, и удобството да не си зависим от собствен транспорт, са сред причините, които ни карат да предпочетем градския туризъм.

А специално в случая на Виена още едно предимство е и фактът, че в непосредствена близост имате разкошни лозя, до които може да стигнете буквално с трамвая. Към виенските специалитети (освен шницела) можем да причислим и т.нар. Гемищер Затц, което представлява чудесно, ароматно и леко бяло вино. То винаги е бленд от различни сортове, позволени са цели 20, сред които например Совиньон блан, Грюнер Велтлинер и Пино блан. 

Малка подробност в случая, е че нашият избраник идва от разположения нагоре по течението на Дунава регион на Кремстал, но ние гарантираме, че той е абсолютно достоен представител на този характерен и забележителен стил вино. Пийте го бързо, реколта 2022 вече е на път, а перфектното съчетание за него - аспержи!

 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

9. Шант Пино, Домейн Жосмайер, Елзас, Франция - СЕГА на -10% (38,61 лв.)

Да, Елзас едва е ли много нагоре в списъка на летните ви цели, макар че богатият на традиции регион, владян в миналото ту от Германия, ту от Франция, има какво да предложи, най-вече откъм гастрономически удоволствия и хубаво вино, разбира се. Въпреки по-северната си локация, Елзас е сред най-топлите региони на Франция, а меката и суха есен е една от предпоставките за разнообразието от сортове и стилове, които ще открием там.

В стремежа си да предложим нещо изключително любопитно, ви препоръчваме един елзаски представител на модерния напоследък стил пет-нат. Бленд от три сорта, сред които доминира Пино Блан, това е сухо, пенливо вино, носещо младежки (и отпускарски) дух и весело настроение. Ароматният нос, в който откриваме бели цветя и плодове от овощната градина, намира отражение и на небце, в комбинация с нюанси на на подправки и много свежест.

Дело на артистичните сестри Селин и Изабел, които освен че отглеждат органично лозята, изповядват и философията на биодинамиката, този игрив пет-нат е бутилиран без добавени сулфити след дегоржиране за премахване на едрите утайки.


 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

10. Шпетбургундер 2020, Вайнгут Витман, Райнхесен, Германия - СЕГА на -10% (36,81 лв.)

Въпреки че е лято, е редно все пак да има и вино с червен цвят, идеално за някоя хладна и дъждовна лятна вечер или пък малко по-сериозна храна. За целта ви пренасяме първо във Франкфурт, който спокойно можем да наречем винената столица на Германия и отправна точка за посещение на класически региони като Райнгау и Райнхесен. 

За последния се спускаме на юг срещу течението на Рейн, за да намерим семейната изба на Филип Витман, който вече би следвало да познавате твърде добре. Традициите на семейство Витман в отглеждането на грозде и правенето на великолепно вино водят началото си от 1663г., а фокусът на майсторството им пада върху работата както с ризлинг, така и бургундските сортове.

Шпетбургундер (или Пино Ноар) 2020 е от ръчно брано грозде, което впоследствие ферментира с естествени дрожди. Следва отлежаване над година в използвани дъбови бъчви, а крайният резултат ни печели с ароматните си нотки на червени горски плодове, ягода, подправки и дим. Бургундският характер се разкрива и на небце със свежи плодови аромати, комплексност и убедителен финал. Сервирайте леко охладено с агнешки котлети или ястия с гъби, а за по-смелите - с пица пеперони.

   КУПЕТЕ ТУК   
 

Вярваме, че всяко от горните вина заслужава вашето внимание и ще ви достави наслада и удоволствие. За финал можем да ви пожелаем един изпълнен с приятни емоции и още хубави вина месец, който да даде подобаващ старт на едно незабравимо лято. Наздраве!