Безплатна доставка над 119лв
 1. Начало
 2. Вино
 3. Регион
 4. Стар свят
 5. Франция
 6. Прованс
 7. Шато Гран Кавалие Кот де Прованс

Шато Гран Кавалие Кот де Прованс 2021

Изчерпана наличност
Арт.№ 3816

Гренаш & Сензо & Сира & Рол

Прекрасен и искрящ цвят – нежнорозово личи. Интензивен, експлозивен и комплексен нос с аромати на червени плодове (малини, червено френско грозде, горски ягоди), грейпфрут и личи, както и сложни пикантни аромати. След известно време в чашата се появяват флорални и минерални нотки. Много елегантно, гъвкаво и фокусирано розе с пикантни нотки, към които се присъединяват ароматите на цветя, цитруси и червени плодове. Финес и отлично балансирана структура, последвана от свеж финал с минерални нотки.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сладост
 • Свежест

Сорт

Купаж

Доминиращи аромати

 • Ягода Ягода
 • Череша Череша
 • Минерални аромати Минерални аромати

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Морски дарове Морски дарове
 • Бели меса Бели меса
 • Паста Паста

Зрялост

Готово за консумация

Научи повече за продукта

Шато Кавалие

Шато Кавалие

Château Cavalier се намира във Видoбан и е разположен в сърцето на равнината Аржен, граничеща на юг с масива Мур. Първоначално на площ от 50 хектара, Château Cavalier се разраства до 132 хектара, като оптимизира селекцията и гъстотата на насажденията, за да подчертае финеса и ароматната концентрация на своите розови вина. Лозята растат предимно на плитки песъчливи почви, които се радват на добър дренаж. Разнообразието от различни почви в този тероар, от чакъл до песъчливо-глинести, е резултат от геоложки разлом, датираща от от периода на кватернера. Каберне совиньон се намира на чакълесто-глинести почви на южен склон, Сесо - на по-сухи чакълести почви, а Сира и Гренаш - върху глини. Екипът лозари на Château Cavalier е много наясно с климатичните колебания, както и с ветровете в района, тъй производството на розе зависи не само от технологията, но преди всичко от подходящите почвено-климатични условия, сортовете грозде и техниките за отглеждане на лозя.

Всички от този производител
Прованс

Прованс

Прованс става все по-популярен регион, в това число и неговите подрегиони като Бандол и Касис. Какво е Прованс? Само като кажете Прованс и си представяте лавандула, слънчогледи, маслинови дървета и вино - много вино - бяло, червено и розе. Но истината е, че основно си представяте розе. И това е така не случайно, защото 88% от производството на вино в Прованс е посветено на розето! Този очарователен регион е разположен по средиземноморското крайбрежие на Франция, като на запад граничи с река Рона, а на изток - с Лазурния бряг. Физически той е дълъг само около 150 мили и 100 мили от север на юг, но влиянието му е огромно. Тук се произвежда вино от над 2600 години, което прави Прованс най-старият винопроизводителен регион на Франция. Това е и единственото място, където се акцентира върху розетата. Тук се намира единственият изследователски институт, посветен на този стил. Прованс е благословен с фантастичен климат: в региона има много слънце и малко дъжд, топли дни и прохладни вечери. Средиземно море умерено влияе на температурите, а известният вятър Мистрал поддържа лозята сухи, без вредители и с ясно небе. Географското положение е разнообразно с множество планински вериги, които оформят пейзажа, осигурявайки полегати склонове и защитени долини. Почвите също са разнообразни. Западната част на зоната е покрита с варовик, тъй като в древността земята е била покрита от топло и плитко море. Ако пътувате на изток, почвите са предимно шисти (гранит) и вулканични в една съвсем малка област. В цял Прованс почти навсякъде растат диви смолисти храсти като розмарин, хвойна, мащерка и лавандула. Мнозина твърдят, че тези растения, наричани общо Garrigue (върху варовик/глина) или Maquis (когато растат върху шисти), оказват влияние върху характера на вината. С всички тези различни почви, климат, надморска височина и исторически влияния е логично Прованс да е дом на много сортове грозде. Белите сортове на Прованс са Рол (Верментино), Юни блан, Бурбулен, Клерет бланш, Марсан, Русан, Гренаш блан. Червените сортове пък са Гренаш ноар, Сира, Мурведър, Каринян, Сензо, Куноаз, Танат и Каберне совиньон.

Всички вина от този регион
Гренаш

Гренаш

Гренаш е широко разпространен сорт във Франция, Испания, Австралия и САЩ. Френското наименование е гренаш, испанското - гарнача, а на остров Сардиния се нарича Канонау. Във Франция гренаш е част от типичния бленд от Долината на Рона - не само за световноизвестното червено ( Шатоньоф дю Пап), но и за отличителното розе от Прованс. В Испания гарнача е един от основните сортове във вината от престижната апелация Приорат.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Рейтинг
4
1 Мнения
 • 5
 • 4
 • 3
 • 2
 • 1
Механджиев
преди година
Прекрасно и леко.
Превъзходно вино,леко,ефирно с приятен послевкус.Препоръчвам на всички които харесват лекият,летен нюанс на приятен завършек на вечерта.