Безплатна доставка над 119лв
 1. Начало
 2. Вино
 3. Лираракис Вилана Пироволикес

Лираракис Вилана Пироволикес 2020

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
За този продукт не е активна отстъпка за лоялна програма.
Арт.№ 0657

Сортът Вилана за това вино е на 30-годишна възраст, а лозите се отглеждат на т.нар. формировка "bush vines" в лозовия масив - Pirovolikes. Виното отлежава за по-малко от 2 месеца в бъчви от Акация, Кавказки и Френски дъб, придаващи му комплексност.

Алк. 12,5 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Вилана

Доминиращи аромати

 • Кайсия Кайсия
 • Цветисти аромати Цветисти аромати
 • Землисти аромати Землисти аромати
 • Цитрусова кора Цитрусова кора

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Морски дарове Морски дарове
 • Бели меса Бели меса
 • Меки сирена Меки сирена

Зрялост

Готово, но ще развие потенциала си

Научи повече за продукта

Лираракис

Лираракис

Lyrarakis е семейна винарска изба, която произвежда висококачествени вина от 1966 г. със силен акцент върху редки местни критски сортове и произвежда единични сортове вина. Винарната се намира южно от столицата Крит – Ираклио, гроздето се отглежда на 550 м надморска височина, заобиколено от идиличната обстановка на лозята и планините Ласити. На собствениците на винарната се приписва възраждането на два древни критски сорта, Дафни и Плито, както и приносът за третото „лозарско съкровище“ – сортът Мелисаки, който също се отглежда в техните лозя.

Всички от този производител
Остров Крит

Остров Крит

Крит е най-големият гръцки остров с площ от 8336 км², и петият по големина в Средиземно море, като на него е най-южната точка на Гърция. Населението му е над 600 000 души. Районът от своя страна е разделен на 4 по-малки области, наречени номи. От запад на изток те са Ханя, Ретимно, Ираклион и Ласити. Най-големият град е Ираклион, който е и столица на острова. На о-в Крит от древността се отглеждат лозя и се произвежда вино. Въпреки че ампелографите от XIX век са записали до 72 сорта грозде в критските лозя, разбира се, не всички от тях се различават помежду си и не всички са подходящи за винопроизводство, днес по-малко от 10 от тях покриват големи площи, а също толкова международни сортове имат забележимо присъствие. Сред тях в момента първото място се държи от червения Лиатико, древен сорт, получил името си заради ранното си начало (Iouliatiko, т.е. "това, което се случва през юли" в Гърция), който дава вина с високо съдържание на алкохол. Следват също червените Коцифали и Ромейко, които се отглеждат почти изключително в Ханя, както и бялата Вилана, стар сорт, който, както подсказва името му (от венецианското villano - груб), не е бил много ценен, въпреки че днес се предлагат някои много добре направени варианти. Също така червеният Цардана, от същото семейство като Ромейко, който се среща само в Западен Крит, червеният Мандилари, белите Трапсатири и Видиано (последният е изгряващата звезда на критското лозарство, която "вече пробива в чужбина"). Остров Крит от древни времена е известен по цял свят и със своя вкусен и лековит зехтин, наречен още „течното зелено злато на о. Крит“. Според археолозите маслиновото дърво е култивирано преди 6 хиляди години, а местните жители се научили да добиват зехтин преди 2500 години. Близо до село Кавуси в стара маслинова горичка днес все още може да се види едно хилядолетно маслиново дърво – неговата възраст е над 2000 години и е най-внушителното не само на територията на Гърция, но и из цялото Средиземноморие.

Всички вина от този регион
Вилана

Вилана

Вилана е бял винен сорт грозде, отглеждано предимно на остров Крит в Гърция. Традиционно от него се приготвят леки, деликатни сортови вина с цитрусови и флорални аромати. Производителите от по-ново време обаче експериментират с отлежаване на дъб и бленд с международни сортове като Совиньон Блан. Апелация Peza, намираща се близо до главния град на острова Ираклион, изисква белите му вина да бъдат 100-процентови Vilana. Тук по-високите височини и бедните, песъчливи почви помагат да се ограничи естествената склонност на сорта към високи добиви. Вилана е предизвикателство и във винарната, тъй като има склонност към бързо окисляване и особено внимание е нужно, за да се запази свежестта на сорта. Характерният за сорта наситено жълт цвят го прави търсен за придаване на дълбочина на бели вина от други сортове бяло грозде, отглеждани на острова. Най-често използвани са Sauvignon Blanc, Silvaner, Muscat и Malvasia. Сортовите вина варират в алкохолното си съдържание от ниско до умерено високо и показват ароматен спектър, вариращ от лимон и портокал до ябълка и круша. По-леките и свежи представители често се пият през първите няколко години, но тези, които отлежават в дъб, могат да се възползват от известно допълнително стареене в бутилка.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю