Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 10 вина за февруари

ТОП 10 вина за февруари

22.02.2022
Autor: Seewines Admin

Макар и най-късият месец в годината, във февруари има достатъчно дни и вечери, които да направим поне една идея по-приятни с вината от нашата месечна селекция. И ако изобщо имаме нужда от повод, за да отворим бутилка хубаво вино, нека не забравяме също така, че февруари е и месецът на Трифон Зарезан и Свети Валентин, което прави съставянето на поредната ни селекция от десет чудесни вина абсолютно задължително.

С оглед на все още задържащите се ниски температури, в избора ни за февруари преобладават вината с червен цвят, като разбира се не сме пренебрегнали и сме се постарали да изненадаме приятно почитателите на всички цветове и стилове.  

1. Шардоне Магред 2019, Налс Марграйд, Алто Адидже, Италия, 36.90 лв

Алто Адидже (или Южен Тирол) в подножието на Алпите, е най-северният винен регион в Италия и известен предимно с качествените си бели вина от международни сортове. В подкрепа на това твърдение ви препоръчваме да опитате това чудесно шардоне, дело на кооператива Налс Маргрейд. Южното и югоизточно изложение на лозята на надморска височина между 220 и 350м спомага за тяхното оптимално узряване, като същевременно гроздето запазва така необходимите за баланса на виното киселини. Ферментация в големи дъбови съдове и осем месеца отлежаване върху утайките допринасят за меката текстура и продължителния финал с вкусове на ананас, пъпеш и маракуя.

2. Ризлинг 2020, Райнер Вес, Кремстал, Австрия, 33.90 лв

От лятото и топлите му дни и вечери ни делят няколко месеца, но нищо не пречи да се пренасяме там отсега, макар и само мислено. За целта ще ни помогне този свеж и ароматен ризлинг от любим бутиков производител от Кремстал - Райнер Вес. Умерен алкохолен градус, интензивни плодови нотки на праскова и нектарина и перфектно съчетание както с вегетарианска кухня, така и с ястия с пиле и риба, са само част от многото му положителни качества.

3. Льо Параду Вионие 2020, Шато Пеские, Южна Рона, Франция, 17.00 лв

Имението на семейство Шодиер във Венту прави висококачествени вина вече близо половин век, възползвайки се от местоположението на лозята си на кръстопътя между климатичните влияния на Алпите и средиземноморския бряг на Южна Франция. Изборът ни сред многото им чудесни вина пада върху чистосортово Вионие, сорт типичен за долината на Рона. В него ще откриете аромати и вкусове на круша, праскова и бели цветя, а виното се държи отлично както като аперитив, така и в съчетание с рибни ястия или паста със сирена и средиземноморски подправки.

4. Керацуда 2019, Дамянов, Долината на р. Струма, България, 22.90 лв

От семейната бутикова изба Дамянов в сърцето на долината на река Струма, пристига този изключително интересен представител на стила на “оранжевите вина”. При него ципите на грозде от бели сортове се оставят да престоят в контакт със сока. Тук този контакт не бил прекалено продължителен, но напълно достатъчен, за да придаде на виното характерните оранжеви нюанси, както и богати аромати и вкусове на кайсия, цитрусови плодове и мед.

5. Фонтерутоли Кианти Класико 2019, Мацеи, Тоскана, Италия, 39.90 лв  

Семейство Мацеи е една от големите тоскански фамилии с вековни традиции във виното и спокойно можем да ги наредим до големи имена от региона като Антинори и Фрескобалди. В имението си в сърцето на Кианти Класико те създават вино вече 24 поколения, а това кианти, със своето елегантно тяло и интензивни аромати и вкусове на вишна, горски плодове и средиземноморски подправки, спокойно можем да наречем класически представител на стила  

6. Бургон Руж 2020, Бернар Дефе, Бургундия, Франция, 38.90 лв

Всички обичаме Пино ноар, а въпросният представител на този всеобщ любим сорт идва от региона, където вината от него се считат за еталон и пример за подражание. Лозята се намират недалеч от Шабли, а виното отлежава в използвани дъбови бъчви, за да се запазят чаровните му свежи аромати на червени плодове като череша и малина. Бутилираното се извършва след съвсем лека филтрация, с цел да се запазят неговия характер и типичност.

7. Зинфандел Винтнърс Ризърв 2019, Кендал Джаксън, Калифорния, САЩ, 38.90 лв  

Зинфандел често е считан за знаков за Калифония сорт и никъде другаде по света не е така разпространен, с изключение на Пулия в Южна Италия. Едновременно заоблено и с отчетлива текстура, виното съчетава пищни, сочни вкусове на къпина и червена череша с фини нотки на индийско орехче и канела, които се дължат отлежаването в дъб и допринасят за неговата подчертана комплексност.  

8. Валполичела Класико Супериоре 2019, Спери, Венето, Италия, 37.90 лв  

Всички много добре познаваме Валполичела като родно място на Амароне дела Валполичела - вина, направени по метода “апасименто”, или след частично изсушаване на гроздето след обирането му. Тук обаче е използван друг популярен метод - “рипасо”, при който младо червено вино от Валполичела се добавя към непресованите ципи от току-що приключило ферментацията си амароне. Целта е те да “подсилят” новото вино, като му отдават дълбок рубинен цвят, допълнителни танини и аромати на зрели горски плодове, подправки и какао.

9. Рубин Брестовица 2020, Георгиев и Милков, България, 31.90 лв

Вината на талантливия тандем Петър Георгиев и Радостин Милков отдавна престанаха да бъдат добре пазена тайна. Въпреки, че едва ли ще ви изненадаме с избора си, ние няма да се уморим да препоръчваме този модерен и елегантен прочит на сорта Рубин, кръстоска от благородните родители Небиоло и Сира.  

Лозята са край село Брестовица, количествата са лимитирани, а виното ни печели с наситените си аромати и вкусове на черна череша, горски пловоде и шоколад. Отлично за консумация в момента, но и с потенциал за отлежаване, ако имате търпение и самодисциплина да го изчакате.

10. Шери Сан Рафаел, Бодегас Барбадийо, Херес, Испания, 45.00 лв

За шерито като напитка съществуват толкова много предразсъдъци и митове, че ще ни е трудно тук да оборим всичките. Подсилено вино от Андалусия в Южна Испания, шери може да бъде както сухо така и сладко. Сан Рафаел е представител на десертните шерита, като тук сухо “олоросо” шери се подслажда с естествено сладко такова от сорта Педро Хименес. Бадем, сушени плодове и карамел са само една малка част от вкусовете, които ще откриете в това богато вино, чудесен акомпанимент към десертите в края на вечерята.