Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 10 вина за месец май

ТОП 10 вина за месец май

20.05.2022
Autor: Seewines Admin

Как човек да не обича месец като май!

Месец, в който празниците са почти толкова, колкото и делниците. Месец, в който казваме “довиждане” на хладните утрини и закъснелите пролетни студове и наблюдаваме как природата се съживява отново с пълна сила. Май е ароматен и подканящ, шарен и топъл, изпълнен с надежда и предвестник на жадуваното лято.  

Ние отдаваме заслуженото на този любим месец, като подбираме за вас една чудна селекция от вина, в която да намерите подходящата бутилка за всякакви предпочитания и поводи.  

1. Грюнер Велтлинер 2020, Райнер Вес, Кремстал, Австрия

Грюнер велтлинер е най-знаковият и отглеждан сорт на Австрия и тук той е претворен в чудесно свежо вино, дело на Райнер Вес. Ръчно обрано, гроздето идва от три различни лозови масива в Кремстал на бреговете на река Дунав, единият от които споменат още през далечната 1284г. Умерен алкохол и аромати на пъпеш, круша и портокалова кора, балансирани от характерната за сорта свежест, правят виното подходящо за аперитив, но и идеален партньор за студени предястия, пролетни салати и морска храна, като за оптимална наслада препоръчваме температура на сервиране между 9 и 11 градуса.

2. Силванер 2021, Вайнгут Витман, Райнхесен, Германия

Макар и не най-популярният бял сорт, особено що се касае до Германия, където властва ризлингът, силванер може да бъде източник на вина с много добро качество и достъпна цена. Нашето предложение идва от биодинамично отглежданите лозя на Вайнгут Витман в Райнхесен, в близост до река Рейн. Семейство Витман правят вино още от 17-ти век и могат да се похвалят с натрупания опит от стотици реколти. От палитрата им от свежи бели вина ние се спряхме на току-що пристигналия млад и въздържан откъм алкохол сух силванер. С аромати на круша и киви, както и характерните за сорта минерални и землисти нотки, освен прекрасен аперитив, той ще се съчетае чудесно и със предястията и салатите от пролетната ви трапеза.  

3. Гевюрцтраминер Вилитшберг 2017, Вайнгут Темент, Южна Щирия, Австрия

Забравете всичко, което знаете за гевюрцтраминер и се оставате да бъдете впечатлени от това великолепно вино. Регионът на Щирия в Южна Австрия и конкретно фамилната винарна Вайнгут Темент са световно известни с високото качество на свежите си бели вина и тази бутилка е поредното потвърждение. Гроздето идва от единичен лозов масив с топло, западно изложение, създаващ идеални условия за балансиран и изпълнен с характер сух гевюрцтраминер. Бавна естествена ферментация и почти две години върху фините утайки в неутрален съд, а резултатът е запомнящ се фин букет от аромати на праскова и ананас, люляк и мента. Вино с поне 15 години потенциал на отлежаване, което може да комбинирате с богата на усещания азиатска кухня или зрели сирена.

4. Шардоне Монтерей 2019, Ла Крема, Калифорния, САЩ

Шардонетата на Калифорния притежват обичан от мнозина свой собствен и запомнящ се стил, на който можете да насладите в това вино. За направата му Ла Крема са използвали грозде от различни лозя в долината на река Салинас в Монтерей, като това им е позволило да намерят оптимален баланс между свежестта на плода, отглеждан в близост до студените води на Тихия океан и зрелостта на този от по-топлите масиви във вътрешността на долината.

Ароматите на ябълков сладкиш, бриош и ананас са допълнени от вкусове на круша и зрели цитрусови плодове, а осемте месеца отлежаване в дъб придават още повече комплексност. Морски дарове и рибни ястия, дори и с по-тежки сосове, ще си подходжат чудесно, а любителите на сирена нека опитат с Манчего.  

5. Лю Жардан Дю Ла Грос Пиер Гран Крю 2014, Беноа Лайе, Шампан, Франция

Ако имате специален повод за отбелязване този месец - това е вашето вино!

Беноа Лайе е малък, независим производител от Бузи, едно от селата с гранд крю статут в Шампан. Заедно с коня си Тамис, той обработва сам лозята си и контролира целия процес на направа на пенливото вино. Освен, че е шампанско от единичен лозов масив, виното изключително любопитно и рядко и заради факта, че е направено от всичките седем позволени сорта в Шампан. Дори нещо повече - в засаденото през 20те години на миналия век лозе на име “Градината на големия камък” има и други, неизвестни и за самия Беноа сортове, което прави това елегантно и забележително комплексно вино истински уникат.

6. Кондрю 2019, Тардю Лорен, Северна Рона, Франция

Всички ние, които обичаме вионие, знаем, че най-добрите образци на този капризен, но даващ великолепни вина сорт, идват от Северна Рона и по-точно от малката апелация Кондрю.  

Лозята там са надвиснали над стръмните брегове на Рона върху бедни, каменисти почви, където ерозията и вятърът са постоянно предизвикателство.

Избрахме това изключително вионие, защото то показва, на какво е способен сорта в правилните ръце и защото в момента е в отлична за пиене форма. В него се преплитат дълготрайни аромати и вкусове на сладка круша, зряла праскова и жълта слива, а тялото е плътно и маслено, за което помагат десетте месеца, прекарани в нови и едногодишни дъбови бъчви. Съчетайте с козе сирене или фоа гра, а също и с морска храна, например суши или сашими.

7. Гарнача Ауркито 2019, Бодегас де Алто, Навара, Испания

Оставащ в сянката на по-популярните си съседи от Риоха, Навара може да бъде източник на чудесни находки, като този чаровен гренаш, или гарнача, както е известен сортът в Испания.

Старите лозя от по-високата част на региона в подножието на Сиера Кантабрия са тайната на свежите и концентрирани аромати на зрели червени плодове и подправки, а допълнителната заобленост и комплексност се дължат на отлежаването в стари дъбови бъчви, които обаче не скриват пълния с енергия плодов профил. Насладете му се леко охладено в прохладните майски вечери, или като аператив или в комбинация с гриловани меса и печени зеленчуци.

8. Рефоско дал Педункуло Росо 2012, Ронки ди Чала, Фриули, Италия

Сред хълмовете на Фриули много близо до границата със Словения се намира фамилната изба на семейство Рапуци, която те създават с цел да правят вина от местни сортове, като по този начин ги възродят и спасят от забрава. Един от тези сортове е рефоско “със червеното стълбце”, който е превърнат във великолепно вино с характер и привлекателен рубинен цвят. Нека годината не ви смущава, виното е дълъг потенциал на отлежаване и в момента е в отлична кондиция, както се потвърди на една от последните ни редовни дегустации. Интензивни аромати на череша и сладко от къпини, подправки и графит. Едновременно мощно и елегантно, със заоблени танини благодарение на отлежаването във френски барици и, забележете, 50 месеца в бутилка. Бутилка, която препоръчваме да отворите с ястия от дивеч или червени меса, а също и ароматни, но не пикантни сирена.

9. Допиодзета Ното Росо 2017, Мацеи, Сицилия, Италия

Неро д’авола е червеният сорт на Сицилия, който поставя този южен средиземноморски остров с оптимални климатични условия на картата на виното. Този потенциал не остава незабелязан от аристократичната тосканска фамилия Мацеи, които през 2003г. придобиват имението Зисола в топлата южна част на Сицилия, там където неро д’авола се чувства най-добре.  

Допиодзета е техния прочит на сорта, като гроздето за виното идва от трите най-качествени парцела на имението, ферментацията е естествена, без добавяне на дрожди и без температурен контрол. Препоръчваме го, защото при него ни впечатли забележителния контраст между зрелите наситени аромати на плодове и подправки и енергичното, свежо усещане на небце. Виното се бутилира без филтриране, затова нека утайката на дъното не ви притеснява.

10.  Шато Тролон Мондо 2014, Сент Емилион Гранд Крю, Бордо, Франция

Стигаме до кулминацията в нашата селекция, като завършваме с наистина зашеметяващо вино, идващо от едно от най-престижните имения в апелацията Сент Емилион на Десния бряг на Бордо. Преоткрихме го отново на една от редовните ни винени дегустации с нашите клиенти и държим да ви го препоръчаме, тъй като това е едно от топ вината на Бордо от тази реколта, Преобладаващо от мерло (90%), с отлежаване в предимно нови френски барици, в него се съчетават наситени аромати и вкусове на боровинки и касис, графит и еспресо, землисти и пикантни нотки. С изключителна чистота на плода и богата, ала елегантна текстура, това вино е наслада за всички сетива и в момента, но има пред себе си потенциал от поне 20-25 години.

Special offers

Read more

ТОП 10 вина за март

ТОП 10 вина за март

from Seewines Admin , 28.03.2022
ТОП 10 вина за април

ТОП 10 вина за април

from Seewines Admin , 28.04.2022
ТОП 10 вина за февруари

ТОП 10 вина за февруари

from Seewines Admin , 22.02.2022