Керацуда Дамянов 2019

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 3215

Лозя на възраст около 35г. Вино направено в стила "оранжеви вина", технология при която ципите на гроздето се оставят в контакт със сока за 30 дни. След ферментация виното отлежава 10 месеца в стари френски бъчви.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Керацуда

Доминиращи аромати

 • Цитруси Цитруси
 • Пчелен восък Пчелен восък
 • Мед Мед

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Бели меса Бели меса
 • Въглехидрати Въглехидрати
 • Паста Паста

Зрялост

Готово за консумация

Повече за това вино

Дамянов

Дамянов

Семейна изба Дамянов е разположена в сърцето на долината на р. Струма, в село Струмяни, на 12 км. от гр. Сандански, Югозападна България. Виното и лозята винаги са заемали специално място за рода, като началото е дадено от Прокоп Спасов Маринков (дядо Копе), участник във Втората световна война. След края на войната, той създава сериозно земеделско стопанство, включително лозови насаждения, и се налага като уважаван и разпознаваем земеделец - до национализацията на земята в социалистическа България. След 1991 г. и връщането на земята, във възстановяването на стопанството основна роля играе Януш Дамянов, зет на дядо Копе. Януш Дамянов е дългогодишен училищен директор и виден общественик в района, посмъртно обявен за почетен гражданин на община Струмяни. В последващото отглеждане и развитие на лозовото стопанство участва цялата фамилия, начело с Владимир Дамянов, син на Януш. Като естествено продължение на тази семейна любов към лозята се заражда и идеята за семейно винопроизводство. И днес, благодарение на усилен труд и упоритост, идеята е осъществена. Това е семейна изба от бутиков тип, в която се произвеждат занаятчийски вина със собствена индивидуалност и характер в малки, лимитирани серии.

Всички от този производител
Долината на Струма

Долината на Струма

Районът на долината на Струма обхваща югозападната част на България и българската част на Македония. Климатът в региона е специфичен и е силно повлиян от топлите течения от Средиземно море. Основните сортове грозде тук са местният ендемичен сорт Широка Мелнишка лоза, Мелник 55 (кръстоска между Широка Мелнишка лоза и френския сорт Валдигие), но също така и международните Каберне Совиньон, Мерло, Сира и др. Поради сухия климат и високите температури, вината развиват топли южни тонове в аромата, с нюанси на зрели плодове и плътно богато тяло. Особен интерес представляват вината от Широка мелнишка лоза, отчасти поради факта, че сортът е труден за отглеждане, тъй като узрява в края на есента. Днес регионът е най-динамично развиващият се в България, с много нови, малки, семейни винарни, все по-фокусирани върху качеството и тероарната експресия на вината, които произвеждат.

Всички вина от този регион

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю