Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Home
  2. Blog
  3. Selection of month
  4. ТОП 12 вина за 2021 година

ТОП 12 вина за 2021 година

23.12.2021
Autor: Seewines Admin



 1. NV Креман дю Жура Екстра Брут, Бенедикт и Стефан Тисо, Жура, Франция
Стефан Тисо е едно от най-добре познатите имена от планинския регион на Жура и вината му са изключително търсени в цял свят, като са в групата “култови” вина от региона. Креман от Жура неизменно поражда интерес у мен, тъй като нивото винаги е много високо, но в никакъв случай не е от ценовия сегмент на Шампан. Квотата за България е изключително малка, така че на ваше място не бих се колебал да пробвам вината ѝм.

2. 2020 Брут Натюр, Розе “Руан” IGP Медитеране, Сен Ком, Рона, Франция
Втора реколта за Люи Барул, в която прави Брут, но за разлика от реколта 2019-та, този Брут е изключително “сухо”пенливо вино, което може да стои редом до Шампан.

3. 2020 Шардоне Kissed by Accacia, Драгошинов, България
Драгошинов бе откритието за мен на родната сцена през 2021-а година и работата му с Шардоне е изключителна изненада. Бих го нарекъл “Пти Шабли”, но много по-достъпно. 

4. 2020 Литъл Джеймс Баскет, Совиньон Блан х Вионие, Сен Ком, Рона, Франция
Това е Совиньон, който е добре допълнен на небце с по-богатото и пищно Вионие. Бих казал, че е изключително трудно да съчетаеш два сорта и да успееш да запазиш обичайните им аромати, но Сен Ком е производител, в който никога не съм се съмнявал и винаги надхвърля очакванията ми. 

5. NV Литъл Джеймс Баскет, Гренаш х Пино Ноар, Сен Ком, Рона, Франция
Необичаен бленд от Гренаш и Пино Ноар, едновременно с това първата реколта, в която Люи Барул включва и Пино Ноар. Виното е бленд от няколко реколти и в тази връзка включва в описанието на етикета и думата “солера”. Както споменах и в предното вино - необичаен бленд, но когато зад него стоят ръцете на Люи Барул, то резултатът е едно прекрасно червено вино от Рона. 

6. 2020 Розе Розалина, Широка Мелнишка Лозя, Дамянов, долината на р. Струма, България
Дамянов е български производител, за който съм писал вече няколко пъти. С всяка следваща реколта вината му стават все по-вълнуващи и той е живо доказателство, че много добри вина могат да се правят и в България. Розе Розалина беше изненадата за лятото - една идея по-наситено и богато, мисля, че е точното попадение за по-студени месеци, ако предпочитате розе. 

7. 2020 Валполичела Класико, Спери, Венето, Италия
Тази Валполичела е всеобщ любимец, тъй като присъства и във винените листи на ресторанти, и е едно от най-търсените вина в сайта ни. Спери е сред водещите имена в региона на Валполичела, което свързваме и с производството на Амароне. Валполичела Класико е по-свежият вариант на Амароне, като една от най-характерните черти е изобилието на аромата на череши. 

8. 2018 Широка Мелнишка Лоза, Стари Лозя, Дамянов, долината на р. Струма, България
Второ вино от Дамянов,  което затвърждава силната му позиция на производител от долината на р. Струма. Това е Широка Мелнишка Лоза, която бих използвал за лице на този сорт, представяйки региона. Това вино, изключително майсторски направено, показва най-добре как би следвало да изглежда този сорт от региона. 

9. 2020 Кот дю Рон Руж, Сен Ком, Рона, Франция
Отново Сен Ком, но вече Кот дю Рон, където доминиращ сорт е Сира. Както Валполичела от Спери, така и този Кот дю Рон се превърна за много кратко време във всеобщ любимец. Всеки, който се е докоснал до него веднъж, се връща отново и отново за нова бутилка. 

10. 2020 Див Рубин от Елизабет Сийуайнс Селекшън, Бендида, България
Елизабет от изба Бендида е друг български производител, който си заслужава да следите, тъй като има свободата да експериментира и да материализира идеите, които се въртят в главата ѝ и нейните вина винаги носят страхотен заряд и емоция. Този Див Рубин е специална селекция за Сийуайнс - още при първата глътка в избата решихме, че това вино би било страхотна придобивка за Сийуайнс Селекшън.

11. 2019 Примитиво Фанова, Тере Карсике, Пулия, Италия
Примитиво е едно от трите вина, които бих ви препоръчал за зимата, ако търсите препоръка за червени вина, които да подхождат на храната, която консумираме по празниците. Поради отлежаването в бъчви, както и типичните за сорта аромати и вкусове, Фанова е богато, пищно, наситено и плътно - все думи, които биха стоплили зимните дни. 

12. 2021 Пелин, Драгошинов, България
Необичайно за тази селекция, но ще включа и пелин. Силно вярвам, че подобни традиционни напитки би следвало да намират все-повече място във винената среда и да се говори за тях по-често. Познанията на Даниел Драгошинов за билките, както и за производството на пелин са доста дълбоки и се надявам, че с неговия пелин ще се постави начало на една вълна от занаятчйиски пелини, които ще ни радват през студените месеци, тъй като това е периодът, когато трябва да се консумира.

 

 

MoreSelection of month

Десертни вина

Десертни вина

from Seewines Admin , 30.07.2018
ТОП 10 вина за септември

ТОП 10 вина за септември

from Seewines Admin , 05.09.2022
Топ 10 вина за юли месец

Топ 10 вина за юли месец

from Seewines Admin , 26.07.2021
ТОП 10 вина за февруари

ТОП 10 вина за февруари

from Seewines Admin , 22.02.2022