Безплатна доставка над 119лв
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Бели вина
 5. Асиртико Санторини Сигалас

Асиртико Санторини Сигалас 2022

Изчерпана наличност
Арт.№ 4424

Класическо Асиртико от знаковия за о-в Санторини производител Сигалас. 

Средно дълбок лимонен цвят. Подчертани киселини, които се явяват и гръбнакът на виното, интензивна минералност, цитрусови плодове. Минерален вкус в резултат на уникалния тероар на Санторини, аромати на цитрусови плодове и праскова, дълготраен послевкус. Ако го оставите да отлежи, ще се появят и леки петролени и медени нотки. 

Алк. 14.5 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Асиртико

Доминиращи аромати

 • Минерални аромати Минерални аромати
 • Праскова Праскова
 • Лимон Лимон
 • Цитрусова кора Цитрусова кора

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Морски дарове Морски дарове
 • Бели меса Бели меса
 • Печени зеленчуци Печени зеленчуци

Зрялост

Готово, но ще развие потенциала си

Научи повече за продукта

Домейн Сигалас

Домейн Сигалас

Санторини е един от островите в групата на Цикладите, разположен в южната част на Егейско море. Лозарството и сортовете, отглеждани там, са древни като земята им. Вулканичен катаклизъм около 1600та година преди Христа почти унищожава острова, но му дава уникална пореста вулканична почва, която задържа вода и позволява на гроздето да издържа на високите летни температури. Лозята остават незасегнати от световната епидемия от филоксера от края на 19 и началото на 20 век и повечето са на над 50-годишна възраст. Парис Сигалас е най-големият производител на острова, а мнозина го наричат и най-големия производител на бели вина в цяла Гърция. Той също така е всепризнат майстор на сорта и виното Assyrtiko. Въпреки че винарната е оборудвана с най-нови технологии за производство, философията тук е, че виното се произвежда в лозето, а не във винарната.

Всички от този производител
Егейски острови

Егейски острови

Много места по света претендират, че произвеждат вина с "тероар", но много малко са тези, които могат да твърдят, че природата оформя вината им по такъв значим начин, както това се случва на Егейските острови. Ветровете, миксът от редки сортове грозде и изключително сложната композиция от почви, до неотдавна оформяни от земетресения и вулкани, са решаващи фактори за формирането на някои от най-характерните винени стилове, които се срещат в света. Лозята на Егейските острови, с изключение на Крит, обхващат хиляди хектари, където почти изцяло се отглеждат местни сортове. Не е изненадващо, че огромната морска шир, която заобикаля островите, оказва положително въздействие върху лозята. В северната част на Егейско море преобладават белите сортове Мускат, включително Александрийски мускат, докато в южната част на Егейско море, която се състои от Цикладите и Додеканезите, основните сортове са Асиртико, Атири, Монемвасия и червеният сорт Мандилария, както и малки количества от други местни сортове. Силните ветрове, които връхлитат островите през целия вегетационен период, пресеченият и често негостоприемен терен, както и бедната и неплодородна почва с минимални водни ресурси, са довели до естествената "чашовидна" резитба на лозите. До голяма степен в лозарството на островите продължават да се използват традиционни методи, а механична обработка се използва само в някои масиви. Един такъв пример за традиционни методи са стъпаловидните тераси (pezoules), изградени като начин за борба с ерозията на почвата и задържане на малкото ценна дъждовна вода. Уникалните вулканични тероари на о-в Санторини заемат видно място сред лозята на егейските острови, както и тези на островите Парос и Родос. Други места в архипелага като Самос и Лемнос са известни още от древността със своите сладки вина.

Всички вина от този регион
Асиртико

Асиртико

Assyrtiko (Assyrtico или Asyrtiko) е може би най-емблематичният винен сорт грозде в Гърция. Произхожда и се отглежда най-добре на вулканичния остров Санторини в Егейско море. Сортът е доста универсален и вината от него могат да бъдат открити в множество стилове, от свежи и минерални бели вина до богати, ядково-десертни, известни като Vinsanto. На о.Санторини се среща до 70-годишни лози, като, разбира се, тази възраст оказва влияние върху качеството на виното - добивите намаляват и концентрацията на аромати в плодовете издават потенциал за произвоство на комплексни и богати вина. Вулканичните почви на лозята на острова не позволяват разпространението на филоксера и тук лозите нямат необходимост от присаждане върху подложки. Суровите климатични условия на острова - силният вятър и жаркото слънце - обуславят нетрадиционната форма на отглеждане на Асиртико - в "кошници", чиито стени са изградени от стъблата и листата на растенията, осигурявайки по този начин подслон на плодовете и предпазвайки ги от силния вятър. Ограничените водни запаси в почвата принуждават производителите да засаждат лозите по-далеч една от друга в сравнение с общоприетите стандарти. Асиртико е сорт, податлив на окисляване, което се използва от винопроизводителите на Санторини при производството на сладки вина Vinsanto. Чрез контролиране на нивото на окисление могат да се получат по-тъмни вина с характеристики на смокиня, кафе, кирш и шоколад. Под формата на сухо бяло вино, Асиртико има жълто-златист цвят с аромати круша, ябълка и цитруси, както и фина минералност в послевкуса. Естествено високата киселинност означава, че вината Assyrtico могат да отлежават дълги години.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю